Yemek vakti yaklaştıkça “Bugün ne pişirsem?” diye düşünürken bir de “Yemeği nasıl ucuza mal edebilirim?” diye soranlar vardır aramızda mutlaka.
Ucuz maliyetli yemek tarifleri arayanlar için ekonomik yemek tarifleri bulabileceğimiz bir başlık oluşturmak istedim.
Şahsen yemek yemeyi seven, maliyetli – maliyetsiz birçok yemek tarifi deneyen biri olarak, denediğim, ucuza mal ettiğim, lezzetli ve pratik yemek tariflerini bu başlık altında sizlere aktaracağım.
Sizin de bildiğiniz ucuz maliyetli yemek tarifleriniz varsa başlık altında paylaşabilirsiniz.
Yoğurt Çorbası Tarifi
Ucuz maliyetli yemek tarifleri konusunda benim en çok sevdiğim çorba çeşidi olan yoğurt çorbası tarifi, yapması kolay, çok lezzetli pratik bir tariftir.
Özellikle kış aylarında dışarıdan gelip bu çorbayı önümde görüp içmeye başlayınca, belki biraz abartılı olacak ama sanki ab-ı hayat içiyormuş hissine kapılırım. O kadar lezzetli geliyor bana. Bakalım deneyenler de beğenecek mi?
Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Bu miktarlarla yaklaşık 5 çorba kasesi yoğurt çorbası çıkabiliyor. Malzeme miktarlarına çok takılmayın. Çorbayı yoğun sevenler un ve yoğurt miktarını arttırabilirler mesela.
Dost ya da Mis markalı yoğurtlar bu çorba için gayet uygun. Bulyon olarak Knorr markasını tercih edebilirsiniz. Margarin olarak da Teremyağ tavsiye ederim (Gurme olanı değil normal olanı).
Yoğurt Çorbası Yapılışı
1- Yoğurt, un ve yumurta sarısını derin bir kapta, çırpıcı veya çatalla iyice çırpıyoruz. Yumurta sarısını katıp katmamak tercihinize kalmış. Güzel bir lezzet veriyor ama elzem bir malzeme değil; olmasa da olur.
2- Suyu bir tencere boşaltıp tencereyi ocağa alıyoruz. Altını yakıyoruz. Ocağı orta ateşe ayarlıyoruz.
3- Suyun içine bir adet tavuk bulyon koyuyoruz. Suyun ısınmasını beklemeyin; malzemeleri su kaynamadan koyacağız.
4- İnce telli süzgeci tencerenin üzerine koyup az önce hazırladığımız yoğurt, un, yumurta karışımını süzgece döküyoruz. Bütün karışım süzgeçten geçip tencereye akacak. Akma işini hızlandırmak için çırpıcıdan yardım alabilirsiniz.
5- Tencereyi çırpıcı ile çorba kaynayana kadar orta hızda karıştırıyoruz. Kaynamaya yakın çorbanın koyulaştığını göreceksiniz.
6- Yoğurt çorbası kaynayınca ocağın altını en kısık konuma getiriyoruz. 4-5 dakika daha bu şekilde kaynaması yeterlidir. Arada yavaş yavaş karıştırıyoruz. Süre bitiminde ocağın altını kapıyoruz.
7- Ayrı küçük bir tava ya da sosluk veya sahan alıp ocağa koyuyoruz. Eliniz hızlıysa orta ateşe, yavaşsa kısık ateşe ayarlıyoruz.
8- Sıvı yağı döküyoruz. Buradaki yağ oranı tamamen size bağlı. Göz kararı bir miktar belirleyin. Mümkünse tereyağı ya da en azından margarin ile daha lezzetli oluyor. Bu da tamamen tercihe ve bütçeye bağlı. Ben bir tahta yemek kaşığı margarin koyuyorum. Arada tereyağı koyup kendimi şımarttığım da oluyor. 🙂
9- Baharat sevginize göre miktarlarını ayarladığınız kırmızı toz biber, karabiber, kekik ve naneyi yağın içine koyuyoruz. Bu noktada esas baharat nanedir. Naneyi diğerlerinden daha çok koymaya çalışın. Ben 2 çay kaşığı kırmızı biber, yarım çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kekik ve 3 çay kaşığı nane koyuyorum.
10- Baharatlı yağı yanmaya yüz tutacak kadar kızdırıyoruz. Hatta hafif yanarsa güzel bir aroma veriyor yoğurt çorbasına. Fazla yanarsa da kötü olur. Fazla yakmamaya dikkat edin.
11- Kızdırdığımız yağı yoğurt çorbasına boşaltıyoruz. Yağ çok kızgınken dökerseniz yağın sağa sola sıçrama ihtimali var, dikkat edin.
12- Yoğurt çorbası ile yağı iyice karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp mümkünse 10 dakika kadar bekliyoruz. Çorbamız hazır.
13- Yoğurt çorbasını içerken tercihe göre içine biraz limon sıkabilirsiniz.
Afiyet bal şeker olsun efenim 🙂
Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi
Öğrenci yurtlarında “Kara Şimşek” olarak da bilinen yeşil mercimek yemeği, iki diş sarımsak ile efsane bir lezzete dönüşen, protein deposu, ucuz maliyetli, pratik bir yemektir.
Bakliyatların pişme süreleri uzun olabiliyor fakat yeşil mercimek oldukça kolay pişebilen bir bakliyat. Yeşil mercimek tarifi için çok malzemeye gerek olmadığı gibi pişirmesi de oldukça kolay.
Yeşil Mercimek Yemeği İçin Malzemeler
Bu malzemelerle yaklaşık 3-4 tabak yemek çıkıyor. Saban marka yeşil mercimek tarafımca denenmiş ve onaylanmıştır. Öncü marka domates salçası da tüm yemekleriniz için ideal bir salçadır.
NOT: Yemeğin yapılışına geçmeden önce 1 su bardağı yeşil mercimeği yıkayıp süzdükten sonra derin bir kaba alalım. Üzerine 1 çaydanlık kaynamış su dökelim. 2 çay kaşığı tuz koyup karıştıralım. Bu şekilde en az 30 dakika kadar bekletelim.
Yeşil Mercimek Yemeği Yapılışı
1- Yeşil mercimek yemeği hazırlamaya başlamadan önce çaydanlığa veya ketıla su koyalım. Kaynamış suyumuz hazır olsun.
2- Haşladığımız yeşil mercimekleri süzelim.
3- Soğanları ince ince doğrayalım.
Yemek işinde en sevmediğim iştir soğan doğramak. Çoğunuz da böyle düşünüyor eminim. Ben bu sorunu ipli doğrayıcı denen aletle çözdüm. “İpli rondo, ipli doğrayıcı, el rondosu” gibi isimleri var. Ben Migros’tan 3 bıçaklı olanını aldım. Gayet memnun kaldığımı söyleyebilirim. 3M Migroslardan ya da internetten temin edebilirsiniz.
4- Tencereyi ocağa alıp altını orta ateşe ayarlayalım. Tencereye kendi tercih ettiğiniz miktara göre sıvı yağ koyalım.
5- Doğradığımız soğanları tencereye koyalım. Soğanlar yağda biraz pişsin, yumuşasın.
6- Bir tahta yemek kaşığı domates salçasını ilave edelim. Bir müddet soğanlarla birlikte soteleyelim.
7- İki çay kaşığı kırmızı toz biberi de soteye ilave edelim. Bir iki karıştırıp yeşil mercimekleri de tencereye boşaltalım. 2-3 dakika daha tenceredeki malzemeleri alt üst ede ede karıştıralım.
8- Kaynayan suyu malzemelerin üstüne boşaltalım. Su, malzemelerin üzerini 3 parmak geçecek kadar olsun. Pişme sırasında su azalırsa daha sonradan yine kaynamış su takviyesi yapabiliriz.
9- Tuzumuzu ilave edip tencerenin kapağını kapayalım ve yeşil mercimek yemeğini pişmeye bırakalım. Taşma ihtimaline karşı tencerenin kapağını tam olarak kapamayın. Yemek fokur fokur kaynamaya başlayınca ocağın altını kısığa ayarlayıp kapağı tam olarak kapatabiliriz. Pişme sürecinde yemeği ara sıra karıştırırsanız iyi olur.
10- Bir yandan iki diş sarımsağı ister cips gibi yuvarlak, ister ince ince, isterseniz de dörde bölerek doğrayalım; hiç fark etmez.
Bu arada koku yaptığı gerekçesiyle sarımsak sevmeyenler çekinmesin. Pişen sarımsak ağızda koku yapmaz. Bence yeşil mercimek yemeğinin en can alıcı noktası sarımsaktır. Pişen sarımsağın aroması, lezzet açısından yemeği arşa çıkarır.
11- Bu noktada yemeğin püf noktası, sarımsakların yemeğe dahil ediliş zamanı. Sarımsakları ne başta, ne de yemek pişerken ekliyoruz. Yemeğin piştiğinden emin olup altını kapatma zamanı geldiğinde sarımsaklarımızı yemeğe ilave ediyoruz. Sarımsakları ilave ettikten sonra yemeği 1 dakika kadar daha pişirip altını kapıyoruz.
Sarımsağın yemeğe konuluş zamanı önemli. Sarımsak çok pişerse aroma etkisi de azalıyor. Sarımsağı son aşamada koymalıyız. Zaten yemeğin sıcaklığıyla sarımsaklar yumuşayacaktır.
Yeşil mercimek yemeği tarifi bu şekilde. Bazıları bu yemeği kıymalı ya da etli yaparak yemeği katlediyorlar. Tarifte belirttiğim gibi bu yemeğin püf noktası sarımsak. Suyuna bana bana afiyetle yiyin efenim 🙂
Bu arada yeşil mercimek yemeğinin yanına en iyi makarna gider. Bir sonraki tarifimde size enfes bir kavurma makarna tarifi vereceğim. Yukarıda anlattığım yoğurt çorbası, yeşil mercimek yemeği, kavurma makarna, kornişon turşu ve yoğurt ile tam bir akşam menüsü hazırlamış olacağız 🙂
Kavurma Makarna Tarifi
Etrafımda kavurma makarna diye bir şeyi ilk defa duyanları gördükçe şaşırıyorum. Benim çocukluğumdan beri (80’ler) var olan kavurma makarna nasıl oldu da bu kadar yaygınlaşmadı, insan gerçekten hayret ediyor.
Siz de kavurma makarna adını ilk defa duyuyorsanız ve şimdiye kadar hiç tatmadıysanız, bence şimdiye kadar çok şey kaçırmışsınız demektir. Sizler için kaleme aldığım kavurma makarna tarifi ile hayatınızdaki bu eksikliği bir an önce giderin derim ben 🙂
Kavurma Makarna İçin Malzemeler
Bu tarif ile 3-4 tabak kavurma makarna çıkıyor. Makarna olarak Filiz marka makarna tercih edebilirsiniz. Kavurma makarna bence en güzel kelebek makarna ile güzel oluyor. Düdük makarna ile de fena olmuyor. Diğer makarna türleri ile de denedim fakat hoşuma gitmedi.
Kavurma Makarna Yapılışı
1- Kavurma makarna yapımına başlamadan önce çaydanlığa veya ketıla su koyalım. Kaynamış suyumuz hazır olsun.
2- Kavurma makarna tarifi için bize olabildiğince geniş teflon ya da yapışmaz tabanlı herhangi bir tava gerekiyor. Derin bir çelik tencerede de olur ama yapışma riski var. Nasıl kolayınıza gelirse…
3- Tavamızı ocağa alıp orta ateşe ayarlıyoruz. Tercihimize göre bir miktar sıvıyağ koyuyoruz.
4- Yarım paket makarnayı tavaya boşaltıyoruz. Tahta yemek kaşığı ile ara sıra karıştırıp kavuruyoruz.
Bu noktada makarnaların karardığını göreceksiniz. Makarnalar fazla kavrulur ve kararırsa, yemeğin tadı biraz değişiyor. Hoş olmuyor yani. Onun için fazla kavurmamaya dikkat edin. Eliniz hızlı değilse ocağın altını kısık ateşe alıp makarnaları öyle kavurun.
5- Makarnalar kavurulurken bu arada bir adet tavuk bulyonu bir bardağa koyup üzerine kaynamış su koyarak eritelim.
6- Makarnalar yeteri kadar kavrulduktan sonra tavuk bulyon erittiğimiz su dolu bardağı makarnaların üzerine döküp şöyle bir karıştırıyoruz. Suyu dökerken dikkat edin, büyük bir cozurtu çıkacak, kızgın yağ üzerinize sıçramasın.
7- Daha sonra makarnaların üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynamış su döküyoruz.
Ben bu makarnayı biraz sulu seviyorum. O yüzden suyu biraz fazla koyuyorum. Siz sulu sevmiyorsanız makarnaların üzerini 2-3 parmak geçecek kadar kaynamış su yeterli gelecektir.
8- Suyla buluşan makarnalara bir de tuz attıktan sonra ocağın altını kısık konuma getiriyoruz. Tavanın kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz. Arada karıştırıyoruz. Makarnalar biraz sulu kalsın; ocağın altını kapadıktan sonra suyunu çekecektir.
Kavurma makarna piştikten sonra eğer tercih ederseniz yarım tahta yemek kaşığı tereyağı veya margarini makarnaların içine koyup eriyene kadar karıştırın.
9- Kapağı kapalı olarak 5-6 dakika demlemeye bıraktıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Tavsiye: Bu makarna türü en çok yeşil mercimek yemeğine yakışıyor. Tarifini bu başlık altında bulabilirsiniz.
Tek başına yiyecekseniz, makarnayı biraz sulu bırakın. Makarna sıcakken üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökün. Üzerine bol karabiber ve pul biber serpiştirin. Sonra gelin bana teşekkür edin 🙂
Afiyet olsun…