Geçen sene mezun oldum, amcamın iş yerinde çalışmaya başladım. Malesef pandemi nedeniyle iş yeri kapanınca bende yeni iş aramaya başladım. Önce bir CV hazırlamam gerekiyor. CV hazırlarken dikkat etmem gereken noktalar neler? Hazırladığım özgeçmişi nasıl daha etkileyici hale getirebilirim? Hatta tecrübeli arkadaşlar CV nasıl hazırlanır, bir CV’de neler olması ve olmaması gerektiği konularında da detaylı bilgi, öneri ve tavsiye verebilirse sevinirim.
CV nasıl hazırlanır, etkili bir cv için nelere dikkat etmek gerekir konularında zamanında ben de araştırma yapmıştım. İK çalışanı arkadaşlar cv hazırlama konusunda daha profesyonel tavsiyeleri olacaktır. Müsaadenizle ben de özgeçmiş oluşturma, cv’de neler olmalı gibi konuları bütün olarak ele alıp bir öneri ve tavsiye listesi olarak sunmak istiyorum.
Önce cv nasıl hazırlanır ile başlayalım. Sonrasında etkili bir cv için uzmanlardan edindiğim tavsiyeleri listeleyeceğim.
CV Nasıl Hazırlanır?
Olması gerektiği gibi bir CV hazırlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
1- Program: CV’lerimizi A4 kağıdı üzerine yazıyoruz. El il yazmak yerine bir office programı ile CV’mizi hazırlayıp çıktısını almak gerekiyor.
CV hazırlamak için herhangi bir office programından yararlanabilirsiniz. Microsoft Word en uygun seçimdir. Bilgisayarınızda bu program yoksa online office programları ile internet üzerinden CV’nizi hazırlayabilirsiniz. Ücretsiz olarak internet üzerinden kullanabileceğiniz office programları şunlar:
Bu iki programı kullanabilmek için Google veya Microsoft hesabınız olması gerekiyor. Yoksa zaten servisler sizi hesap açmanız için yönlendirecektir.
Hazırladığınız CV’yi bir yerlere mutlaka kaydedin. USB belleğinizde, bilgisayarınızda, bulut hesabınızda dursun. Daha sonra lazım olduğunda güncelleme yaparak tekrar kullanırsınız.
2- Fotoğraf: Özgeçmişinizde mutlaka bir fotoğrafınızın bulunması gerekiyor. Fotoğraf CV kağıdının sağ üst köşesinde olmalı. Standart olarak cv fotoğrafının yeri burasıdır fakat siz üst kısımda olmak şartı ile sola, sağa ya da ortaya konumlandırabilirsiniz.
Fotoğraf için bir takım elbise giyerek, saçınızı başınızı hazırlayarak bir fotoğrafçıya gidip vesikalık fotoğraf çektirin. Fakat bu fotoğraf kimlik, pasaport vs. gibi belgeler için çekilen donuk, resmi, çok ciddi olmasın. Hafif tebessüm, pozitif enerjinizi gösteren bir fotoğraf çektirin.
Fotoğrafınızı ister taratarak office programı vasıtasıyla CV’nize ekleyin, ister CV’nizin çıktısını aldıktan sonra sağ üst kısma yapıştırın.
En sağlıklısı office programı ile CV’nize eklemektir. Birden çok yere CV bırakacağınızı var sayarsak sürekli vesikalık fotoğraf yapıştırmak ekonomik olmayacaktır.
Vesikalık fotoğrafınızı evinizde tarayıcı varsa taratabilirsiniz. Yoksa herhangi bir internet kafeden tarattırıp usb belleğinize atabilirsiniz.
Eğer cep telefonunuzun iyi bir kamerası varsa uygulamalar vasıtasıyla vesikalık fotoğrafınızı taramak en güzeli. Bunun için kullanabileceğiniz uygulamalar:
Fotoğrafınızı program ile CV’nize eklediyseniz çıktı alırken renkli çıktı almaya dikkat edin. Fotoğrafınız kağıt üzerinde siyah beyaz olmamalı.
Tüm bunlara gerek kalmadan, fotoğrafınızı çektirdiğiniz fotoğrafçıdan vesikalık fotoğrafınızı bir usb belleğe aktarmasını ya da Whatsapp, e-posta vs. ile size dijital olarak iletmesini rica edebilirsiniz.
Gelelim CV’de bulunması gereken bilgilere. Bunları başlık olarak tek tek yazdım. Sıralama da aynen bu şekilde olursa sağlıklı bir özgeçmiş oluşturmuş olursunuz.
3- Kişisel Bilgiler: Özgeçmişimizin ilk başlığı kişisel bilgiler kısmında şunlar yer almalıdır:
Örnek:
4- İletişim Bilgileri: CV’de bulunması gereken ikinci başlık, iletişim bilgileri kısmında yer alması gerekenler; adres, varsa sabit telefon, cep telefonu numarası, e-posta adresi, varsa LinkedIn profili linki ve yine varsa kişisel web sitenizin linki.
Adresiniz nüfus müdürlüğünden size verilen ikametgah adresinizle aynı olmalı.
E-posta adresi verirken mümkünse ad ve soyadınızdan oluşan kişisel e-posta adresinizi yazın. Çalışıyorsanız mevcut iş yerinizde iş amaçlı verilen e-posta adresini yazmayın. E-posta adresiniz doğru düzgün bir adres olsun. crazy8@bilmemne.com, cilginangarali@yuppi.com gibi adresler profesyonel görünmez, ciddiye alınmazsınız 🙂
Örnek:
5- Başvurulmak İstenen Pozisyon: Üçüncü başlığımız, iş başvurusu yapmak istediğiniz firmanın iş pozisyonunu belirttiğimiz pozisyon alanı olmalı.
Bu kısmın CV’de belirtilmesi iş verenin işini kolaylaştırır. Ayrıca gözden kaçma riskinizi de azaltır.
Hangi pozisyon için başvuruda bulunuyorsanız bu kısma yazın. Birden çok pozisyon için başvuruyorsanız bunları da yazın. Her pozisyon için ayrı ayrı CV vermenize gerek yok.
Örnek:
6- Kariyer Hedefi: CV’de bulunması gerekenlerden bir diğer başlık olan kariyer hedefi alanında bu işi neden istediğinizi, işe kabul durumunda iş ile ilgili hedeflerinizi, neleri başarmak istediğinizi, ilerleyen zamanlarda kendinizi nerede gördüğünüzü yazabilirsiniz.
Ayrıca iş vereni etkilemek için özel yeteneklerinizinden, başarılarınızdan, çaktırmadan bahsedebilirsiniz.
Bu kısmı hazırlamak için ağzı iyi laf yapan ya da edebiyatı güçlü birinden yardım alabilirsiniz.
Etkileyici bir CV için bu kısmı ön yazı olarak değerlendirebilirsiniz. Bu konuya aşağıda Etkili Bir CV İçin Önerileri başlığında ayrıca değineceğim.
Örnek:
7- Eğitim: Bu alana liseden itibaren en son mezun olunan eğitim kurumları, mezun olunan tarihler ve alınan başarılar/dereceler ters kronolojik olarak yazılmalı. Yani en son mezun olduğunuz kurum en başta olup eskiye doğru gideceksiniz.
Örnek:
8- Yabancı Dil: CV’de bulunması gereken bir diğer başlık yabancı dil. Varsa yabancı diliniz seviyesi ile birlikte bu alana yazabilirsiniz. Yabancı diliniz yoksa bu başlığı CV’nize eklemeyin.
Örnek:
9- Bilgisayar Bilgisi: Bu alana hakim olduğunuz işletim sistemini (MS Windows, macOS vs), kullanmayı bildiğiniz office programlarını ve varsa mesleki yazılımları seviyeleriyle birlikte yazın.
Örnek:
10- Eğitimler / Sertifikalar: Katıldığınız mesleki kursları, eğitimleri ve aldığınız sertifikaları bu alanda listeleyin. Harici herhangi bir eğitim ve sertifikanız yoksa bu başlığı CV’nize eklemeyin.
Örnek:
11- İş Tecrübesi: CV’de mutlaka bulunması gereken bilgilerden biri de iş tecrübesi başlığı. Daha önce çalıştığınız ve çalışıyorsanız hali hazırda çalıştığınız yerleri firma adı, çalıştığınız bölüm, unvan ve çalıştığınız yıl aralığı olarak ters kronolojik şekilde bu alana listeleyin. Yeni mezunsanız bu alana staj yaptığınız yeri aynı şekilde yazın. Staj yaptığınız süreyi ve stajı zorunlu mu yoksa gönüllü mü yaptığınızı da belirtin.
Daha önce çalıştığınız yerler ve yaptığınız işler, yeni başvuruda bulunacağınız iş ile ilgisi olmasa bile bu alana iş geçmişinizi mutlaka yazın.
Örnek:
12- Hobiler: Sizi farklı kılacak hobileriniz varsa bu alana yazın. Sakın “kitap okuma, yüzme, yürüyüş, müzik dinleme” gibi aslında hobi olmayan günlük uğraşlarınızı yazmayın.
Bu alanı boş geçmeyin. Sizi diğer adaylardan farklı kılacak olan önemli alanlardan biridir.
Örnek:
13- Referanslar: CV’de bulunması gereken alanlardan biri olan referanslar kısmına mesleğinizle veya çalışma durumunuzla ilgili size referans olabilecek en fazla iki kişinin bilgilerini yazın.
Bu bilgiler ad soyad, bağlı olduğu firma adı, unvanı, telefon numarası ve e-posta adresi şeklinde olmalıdır.
Göstereceğiniz referanslar birebir sizi tanımalı. Ayrıca referans gösterdiğiniz kişilere daha önceden haber vermeniz sağlıklı olacaktır.
Daha önce çalışmadıysanız, yeni mezunsanız sizi tanıyan bir hocanızı veya stajyer olarak çalıştığınız yerdeki sizi tanıyan bir yöneticiyi yazabilirsiniz.
Daha önce edindiğiniz bir referans mektubunuz varsa bir kopyasını CV dosyasının içine koyabilirsiniz. Bu kısma da referans mektubunu yazan kişinin bilgilerini verdikten sonra “Referans mektubu ektedir.” diye not düşebilirsiniz.
Örnek:
Temel olarak CV nasıl hazırlanır, bir CV’de bulunması gerekenler nelerdir sorularının cevabını verdik. Bu başlıkları ve bilgilere göre CV’nizi hazırlayabilirsiniz. CV’nizi el altında ve güncel tutmaya özen gösterin.
Gelelim etkili bir CV nasıl hazırlanır, uzman görüşlerinden derlediğim tavsiyelere:
Etkili Bir CV İçin Tavsiyeler
CV’nizi yukarıda anlattığım gibi hazırlayabilirsiniz. Fakat iş vereni etkilemek, profesyonel olduğunuzu göstermek ve başvuracağınız işe alınma şansınızı arttırmak için özgeçmişinizi, etkili cv hazırlama tekniklerine göre hazırlamalısınız.
Etkili CV nasıl hazırlanır, nelere dikkat etmek gerekir, bu konuda uzmanların tavsiyeleri nelerdir bakalım:
1. CV sunumuna önem verin.
Özgeçmişinizi sunduğunuz CV kağıdının görünümü, ilk yargı için en önemli unsurdur. Dikkat çekici, özenle tasarlanmış, okunaklı, tertipli bir CV, iş verenin CV’nize dikkat etmesini ve sizin onun gözünde profesyonel görünmenizi sağlayacaktır.
Özellikle güzel sanatlar, grafik tasarım gibi görselliğe yönelik eğitim görmüş adaylar bu konuda hem şanslı, hem de bu alanda kendilerini gösterme açısından bir fırsattır CV görünümü. Böyle adaylar için CV görünümünü onların bilgi ve yaratıcılıklarına bırakıyorum.
Diğerleri için CV görünümü konusunda bazı önerilerim olacak:
1- CV’nizi el yazısıyla değil, bilgisayar ortamında yazın.
2- Kullandığınız font kolay okunabilir ve sade olsun. Şekilli, script denilen el yazısı şekilli fontlardan uzak durun. En uygun yazı fontları Times New Roman, Arial, Roboto fontlarıdır. Mümkünse Poppins yazı fontu hem okunması kolay hem modernlik açısından kullanıma uygun olabilir.
3- Yazı boyutu da önemli. CV’niz tek sayfayı geçmesin. Kalabalık bir CV’niz varsa sayfaya sığdırmak adına 10 punto kullanabilirsiniz. İdeali 12 veya 14 puntodur. Bu değerlerin altına ve üstüne çıkmayın.
4- Dikkat dağıtıcı ögelerden uzak durun. Sadece CV başlıkları kalın ve altı çizili olabilir. İtalik, yani eğik ve altı çizili yazı biçimleri kullanmayın.
5- Yazılarda renk kullanacaksanız sadece başlıklarda kullanın. Okunması zor veya cırtlak, parlak renkler kullanmayın. Diğer yazılar siyah koyu tonlarında olsun.
6- Bütün yazıları büyük harfle yazmayın. Göz yorar.
7- Yazı alanlardaki sütun görünümü sağa-sola yaslama şekilde ayarlamayın. Bu şekilde kelimeler arasında bariz boşluklar olur; göz yorar. Sola yaslı olsun. Başlıkları da ortalamayın, onlar da sola yaslı olsun.
8- Başlık aralarına ve satırlara yeterli boşluğu verin.
9- Office programlarındaki hazır özgeçmiş şablonları kullanmayın. Genelde herkes aynı şablonu kullandığından sizin CV’nizin de gözden kaçması olası bir durumdur.
10- Birden çok ayrı bilgi verilen başlıklarda bilgileri maddeler halinde yazın. Madde işaretleri sayı olmasın; çember, kısa çizgi ya da daire olabilir.
11- Sayfanın en başına “ÖZGEÇMİŞ – CV” falan yazmayın sakın 🙂
12- İş verenin CV’nizde ilk bakacağı yer üst orta kısımdır. Buna göre daha etkili bir CV için şöyle bir görünüm kullanabilirsiniz:
En üstte fotoğrafınız ortalı bir şekilde. Hemen altına büyük harflerle isim soy isim yine ortalı ve onun altına da sola yaslı ön yazı. Ön yazının puntosu diğer yazılardan bir tık daha büyük olabilir. Ön yazı konusuna yazının devamında değineceğim.
Sonrasında da sağa yaslı bir şekilde olması gereken başlıkları ve bilgileri yazın.
13- Hazırladığınız CV kağıdını elden verecekseniz poşet dosya (şeffaf dosya) içerisine koyup verin. Dosyanın delikleri solda, kağıdın konulduğu açıklık yukarıda olmalıdır.
14- CV’nizi E-posta ile gönderecekseniz office programı ile hazırlayıp PDF formatına çevirip ek olarak gönderin. PDF formatlı dosyanıza “CV, Özgeçmiş” gibi isimler vermeyin. “Adınız Soyadınız” şeklinde dosyaya isim verip kaydedin.
2. Fotoğrafınıza önem verin.
Plajda, maçta, partide çekilmiş, Instagramlık, selfie fotoğraflarınızı kesinlikle CV’nize koymayın. Gayri ciddi fotoğraflar, ciddiye alınmanızı engeller.
CV’ye koyacağınız fotoğrafı profesyonel bir fotoğrafçıda çektirmenizde yarar var.
Giyin takım elbisenizi, yüzünüzü kapatmayacak güzel bir saç kesimi, sinek kaydı tıraş, kadınlar için hafif bir makyaj, kollarınız öne kavuşmuş, hafif yan bakış, abartısız bir gülüş, kendine emin bir duruş, iş ortamını anımsatacak bir arka fon eşliğinde çektirin fotoğrafınızı. Ya da fotoğrafçıya güveniyorsanız tamamen ona bırakın.
Fotoğrafınız tam boy değil, portre yani vesikalık olsun kesinlikle.
Kimlik, pasaport, vize gibi belgeler için çekilen donuk fotoğraflar kullanmayın. Hele biyometrik denilen at hırsızı gibi çıktığınız fotoğrafları “Amaan hazırda var ne de olsa..” diyerek sakın kullanmayın.
Bir de fotoğraflarınız siyah beyaz olmasın. Yüksek çözünürlüklü ve net olsun. Çıktı alırken de renkli çıktı alın.
3. Etkileyici bir ön yazı hazırlayın.
Ön yazı, başvurduğunuz iş ile ilgili heyecanınızı yansıtabileceğiniz, profesyonelliğinizi ve iş için yetkinliğini gösterebileceğiniz en önemli alan.
Dediğim gibi dikkat çekici, etkili CV için bu kısmı CV’nin en başına, bir tık büyük punto ile konumlandırabilirsiniz.
Ön yazı sizi tanıtacak bir; çok çok iki paragraflık bir metindir. Bu kısımda iş tecrübelerinizden çok başvurduğunuz pozisyonla ilgili yapabileceklerinizden bahsedebilirsiniz. Pozitif bir havayla yazın. Pozisyonla ilgili heyecanınızı yansıtmaya gayret edin.
Tabi direkt “Sizinle çalışma ihtimalim beni çok heyecanlandırıyor.” gibi bir cümle kurmak yanlış olur. Heyecanınızı çaktırmadan yansıtın. “Kariyer hedeflerim söz konusu olduğunda, sektörde söz sahibi bir firmada çalışmayı, kendim için büyük bir fırsat olarak görüyorum.” gibi mesela…
Sektöre olan ilginize, uzmanlaştığınız becerilere, iş ile ilgili teknik bilgilerinize, pozisyon ile ilgili aldığınız çok iyi bir eğitime – sertifikaya vs. sizi diğer adaylardan farklı kılacak düşünce ve özelliklerinize bu bölümde kısaca değinebilirsiniz.
Biraz daha samimi ve esnek bir üslup kullanabilirsiniz. Detaya girmeyin. Cümleleri kısa tutun. Abartıya kaçmayın. Mümkünse bu bölümü edebi yönü kuvvetli birine yazdırın.
Eğer bu kısma yazacaklarınızın yeterince etkili olmadığını düşünüyorsanız CV’nin başına koymayıp, yukarıdaki CV Nasıl Hazırlanır başlığında belirttiğim Kariyer Hedefi kısmını yazmanız yeterli.
4. Başarılarınızı ve becerilerinizi ön plana çıkarın.
CV’nizin iş deneyimi kısmında geçmiş ilerinizi ters kronolojik şekilde sıralayın. Yani son işinizi ilk başa koyarak eskiye doğru gidin. Çalıştığınız firmanın resmi unvanını değil herkesçe bilinen marka adını yazın. LTD., A.Ş. gibi gereksiz ayrıntılara gerek yok.
İş geçmişinizi maddelerken, çalıştığınız firmadaki sorumluluklarınızı, firmaya kattığınız değerleri, başarılarınızı, terfilerinizi vs. açıklamaktan çekinmeyin.
Açıklama yaparken rakamlar da kullanın. “Bilgi işlem elemanı olarak sisteme entegre edilen iletişim sisteminin firma içi yazışma verimliliğini %30 oranında artırması.”, “Uygulanan pazarlama ve PR çalışmaları ile ürün satışlarının %15 artırılması.”, “Şantiye şefi olarak 40 kişilik ekibin idaresi…” gibi cümleler içinde rakam barındırdığında daha dikkat çekecektir.
Bu cümleleri baş vurduğunuz pozisyonla ilgili olmasına dikkat edin. Diğer başvurduğunuz işle ilgili olmayan deneyimlerinizi çok kısa bir şekilde açıklayabilirsiniz.
Sadece iş deneyimlerinizde değil uygun olan her başlıkta başarılarınızı vurgulayın. Eğitim başlığında mesela, bölüm üçüncüsü olarak mezun olmuşsunuzdur; belirtin. Hobileriniz kısmında maraton koşusunda madalya almışsınızdır; yazın. Hiç çekinmeyin.
5. Anahtar kelimeler ekleyin.
Bazı iş verenler, CV’leri ayıklamak için özel programlar kullanırlar. Bu programlar CV’leri anahtar kelimelere göre filtreleme yaparlar.
Bu nedenle CV’nizdeki cümlelerde, baş vurduğunuz işe pozisyona göre anahtar kelimeler ekleyin. Birebir iş tanımına uyan kelimeler ve cümleler kurun.
Mesela aranılan özellikler kısmında “Tercihen Pcb kart tasarımı yapıp uygulama devreye alma becerisi olan” diye bir cümle geçiyorsa, iş deneyimi kısmında “Pcb kart tasarımı yapıp uygulama” ifadesini geçirmeniz etkili olacaktır.
6. Sosyal medya hesaplarınıza dikkat edin.
Öncelikle mutlaka bir LinkedIn hesabı edinin ve dijital CV’nizi orada oluşturun. Profil linkiniz de mutlaka CV’nizde olsun.
LinkedIn’de oluşturduğunuz profilinize en az CV’niz kadar önem verin. Bütün bölümleri eksiksiz doldurun. “Yetenek ve Onaylar” kısmında sadece öne çıkmasını istediğiniz yetenekleri ekleyin. Buradaki onaylar bir nevi referans niteliğini taşıyor.
LinkedIn profilinizdeki fotoğrafınızla CV’nizdeki fotoğrafınız mümkünse aynı olsun. Aynı olmasa bile CV’niz için çektirdiğiniz fotoğrafta dikkat etmeniz gerekenlere bu fotoğrafta da dikkat edin.
Profil linkiniz düzgün olsun. Ayarlar bölümünden profil linkinizi ad soyad kombinasyonu ile ayarlayabilirsiniz.
İşiniz ile ilgili bir iki makale eklemeniz de etkili olur. Böyle bir yeteneğiniz yoksa en azından r10, WMAracı gibi platformlardan makale hizmeti alabilirsiniz.
Diğer sosyal medya hesaplarınızda iş verenin görmesini istemeyeceğiniz paylaşımlarınız varsa bunları kaldırın ya da hesaplarınızı gizleyin; sadece arkadaşlarınızın göreceği şekilde ayarlayın.
7. Yazım ve imlaya dikkat edin.
Normalde önemsemeseniz de CV’nizi yazarken mutlaka noktalama işaretlerine, bağlaç olan “de”lerin yazımına, kelimelerin yazılışına vs. çok dikkat edin. Hatta bu işte uzman birine CV’nizi kontrol ettirin.
Çok uzun bağlı cümleler kurmaktan kaçının. Cümleleriniz kısa ve net olsun. Yüklemi, öznesi doğru yerde olsun. Anlatım bozukluğu yapmayın. Büyük harf küçük harf kullanımına, sayılara gelen eklere falan çok dikkat edin.
Yazım ve imla hataları çok önemlidir. Sizin dikkatli biri olup olmadığınızı gösterir.
Redaksiyon konusunda benimle iletişime geçebilirsiniz. Türkçe öğretmenliği mezunu biri olarak bir hayır kurumuna bağış karşılığı size yardımcı olabilirim.
8. CV’nizde bu hataları yapmaktan kaçının:
Genel olarak cv hazırlarken sıkça yapılan hatalar vardır. Etkileyici bir CV için bu hatalardan kaçınmak lazım:
1- İfadelerinizde birinci tekil şahıs kullanmayın. Üçüncü tekil şahıs kullanın. “tamamladım, yaptım, sağladım” değil “tamamlandı, yapılması, sağlanması” gibi ifadeler kullanın.
2- Sıralama yaparken eskiden yeniye değil yeniden eskiye doğru gidin.
3- Yanlış ve abartılı bilgiler vermeyin.
4- E-posta adresleriniz, verdiğiniz linkler gayri ciddi olmasın.
5- CV kağıdınızda herhangi bir leke, karalama vs. olmasın.
6- Bütün yazıları büyük harfle yazmayın.
7- Tarihleri atlamayın. Mezun olduğunuz, askerliği tamamladığınız, önceki işlerden ayrıldığınız vs. tarihleri mutlaka yanlarına yazın. Tarihlerde sadece ay ve yıl yazmanız yeterlidir.
8- İlkokul ve ortaokul bilgisi yazmayın. Lise ve lisans eğitimlerinizi yazmanız yeterlidir.
9- Herkesçe bilinmeyen kısaltmaları kullanmayın. Hatta hiç kısaltma kullanmayın.
10- Maaş beklentinizi yazmayın sakın. Önceki işlerinizde aldığınız maaş miktarlarını da CV’nize eklemeyin. Bunu mülakatta konuşursunuz.
11- Klişe hobiler yazmayın. Kitap okumak, yürüyüş yapmak, sinemaya gitmek falan bunlar hobi değildir.
12- Önceki işinizden ayrılma sebebinizi belirtmeyin. Bunu da mülakatta sorarlarsa söylersiniz.
13- Doğru referanslar gösterin. Referanslarınızı eklemeden önce kişilere haber verin, onlardan izin alın. Referanslarınız sizi birebir tanıyan kişiler olsun.
14- “Analitik düşünebilen, çalışkan, azimli, engel tanımayan, çözüm odaklı, takım çalışmasına yatkın” gibi klişe kişisel özelliklerinizi CV’nize yazmayın. Boşa yer kaplar.
9. Başvurduğunuz işe göre CV’nizi güncelleyin.
Her işe aynı CV ile başvurmayın. Başvurduğunuz işe göre CV’nizi tekrar düzenleyin.
Düzenleme yaparken o işe uygun anahtar kelimeler kullanın. İş ile ilgili deneyimlerinizi, başarılarınızı vurgulayın.
Ön yazınızı veya kariyer hedefi kısmını başvuracağınız iş tanımına göre tekrar düzenleyin.
Benim tavsiyelerim bu kadar. Umarım gönlünüze göre bir iş bulabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim hocam detaylı anlatmışsınız. Birde iş görüşmeleriyle ilgili tavsiyeleriniz varsa paylaşabilirmisiniz?
Tabii ki, başlık olarak açın, müsait bir zamanda yazayım.