Nereden hosting almalyım? Yurtdışı ve yurtiçi bir çok hosting firması alternatifi var. Daha önce hosting almışlığım da var. Ancak ya benim bilgisizliğimden ya da firmanın kötü oluşundan site hız problemleri ile aylarca boğuştuktan sonra pes ettim. Şimdi yeni bir başlangıç yapmak istiyorum ve bu sefer düzgün bir firma bulmak adına hosting nereden alınmalı diye araştırıyorum. Ancak o kadar çok firma ve o kadar farklı çeşit hosting paketi ve farklı fiyat var ki açıkçası işin içinden pek de çıkamadım. Yani emin olamıyorum nasıl ilerleyeceğim konusunda. Site hız problemleri yaşamayacağım, 7/24 ve çok da beklemeden bir problemle karşılaştığımda destek alabileceğim, sorunsuz bir firma arıyorum.
Bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Benim bu konuda ciddi tecrübem var. Sadece tecrübe de değil aynı zamanda hosting nereden alınır veya nereden alınmalı gibi sorulara vereceğim verilere dayalı nokta atışı cevaplarım da var.
Verilere Dayalı Cevabım:
Ben blogumda en iyi hosting firmaları başlıklı bir yazı yazdım. Yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıyı da aslında yorumdan uzak, sadece verilere dayalı bir şekilde oluşturdum.
Yazıda yer verdiğim firmaların hepsinden eş değer olacak şekikde bir hosting paketi almaya çalıştım. Ve her firmada birebir aynı wordpress sitesini kurdum. Ardından da bu farklı firmalarda bulunan birebir aynı web siteleri için çeşitli araçlarla hız ölçümleri yaptım ve böylece de ortaya verilere dayalı bir çalışma çıkmış oldu. Bence hosting nereden alınmalı sorunuza güzel bir referans noktası olacaktır. (En azından performans açısından)
Tecrübelerimle Vereceğim Cevap:
Eğer yeni bir sire kuracaksanız ve hali hazırda bir influencer vs. değlseniz, yani elinizin altında hazır bir takipçi kitleniz bulunmuyor ve web site trafiğinizi zamanla, SEO ile organik olarak inşa edecekseniz en mantıklısı, her ne kadar üstte linkini paylaştığım yazıma ve altta söyleyeceklerime ters düşse de Godaddy (bu arada bu indirimli hosting linkidir) ile başlamanız.
Çünkü, eğer hosting alımını verdiğim indiirimli link ile yaptığınızda ilk yıl için (1 yllığına) maliyet oldukça düşük oluyor. 100 lira gibi bir rakama hem hosting hem de domain sahibi oluyorsunuz.
Bu fiyata yurtiçi ve yurtdışı hiç bir yerden 1 yıllığına hem hosting hem de domain alamazsınız. Alınabiliyorsa da ben bilmiyorum demektir. (Bilmemem de zor ama :))
Zaten SEO ile, organik olarak, yani google’da üst sıralada çıkarak ziyaretçi kitlesi elde etme süresi muazzam içerikler de ortaya koysanız, en az 6 – 8 ay gibi bir süre alır. 6 – 8 ay gibi sürelerden sonra google gibi arama motorları üzerinden adam gibi trafik almaya başlarsınız. (Bu işin oluru bu. Bir de benim işim bu. Bu söylediklerim tecrübe ile belki binlerce kez sabit.)
Bu sebeple de zaten 1 yıla yakın bir süreye kadar web sitenizin ciddi bir trafiği olmayacaktır. Olmayacağı için de en başta neden ucuzu varken, daha maliyetli bir seçenek ile ilerleyesiniz?
1 yılın sonunda baktınız işler iyi gidiyor, site trafiğiniz güzel sayılara ulaşmaya başladı, o zaman da Türkiye’de hizmet veren bir hosting firmasına geçersiniz.
Site taşıma işleri teknik işler ancak artık çoğu hosting firması site taşıma işlemini sizin adınıza yapıyor. Yani siz sadece hosting alıyorsunuz, sonrasında da firmaya diğer hosting firmasındaki giriş bilgilerinizi iletiyorsunuz, onlar girip sitenizi alıp, taşıyorlar kendi alt yapılarına. Sorunsuzz bir şekilde hem de hiç bir kesinti olmadan.
Tabi Godaddy için, sundukları paylaşımlı hosting paketleri için çok kaliteli diyemem. Bu da hem verilerle hem de tecrübe ile sabit bir durum. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim ki hatalı bir yönlendirme olmasın.
Benim için ön planda olan maliyet değil, ciddi anlamda kaliteli bir hizmet diyorsanız, o zaman kendi sitelerimi de barındırdığım ve benim de uzun yıllardır çalıştığım Turhost (buradan ulaşabilirsiniz) firmasını kesinlikle öneririm.
Zaten üstte linkini paylaştığım yazımda da ilk sırada yer alan firma bu. Alacağınız hizmet ciddi anlamda sorunsuz olacaktır. Ancak fiyatlarının da yüksektir. (Gerçi, Godaddy ile 2. sene devam ederseniz, Turhost’ta 2 senede ödeyeceğiniz parayla aşağı yukarı aynı olackatırı 🙂 Çünkü, Godaddy’den verdiğim indirimli link ile sadece ilk sene yaralanabiliyorsunuz. Yani 2 senelik kullanımda iki firma da aşağı yukarı aynı fiyat diyebilirim. Aynı fiyat, turhost kalite farkıyla.)
Bu da benim için yüksek maliyetli, performans açısından kaliteli hizmetten az da olsa ödün verebilirim derseniz (ki yazıma bakarsanız, bazı firmalar arasınadki performans farkalrı 200ms’nin altında)
O zaman daha uygun fiyatlı ve verdikleri sorunsuz hizmetten yine yıllarca tecrübe ile sabit olacak emin olduğum Güzel hosting (buradan ulaşabilirsiniz) ve Veridyen (buradan ulaşabilirsiniz) firmalarını da yine gözüm kapalı tavsiye ederim.
Bu firmalarda aylık olarak satış imkanları da mevcut. Yani alımları en az bir yıllık olarak değil, aylık olarak da yapabiliyorsunuz ve en az 1 aylık satışları da mevcut. Bu da firmaları düşük maliyetlerle tecrübe etmek için aslında güzel fırsat.
Bir de hosting nereden alınır sorunuza tam cevap olmaktansa, bu cevabı nasıl bulacak adına nasıl ilerleyebileceğinize dair yine bir kaç tecrübemi paylaacağım:
1- Öncelikle eğer web sitenizin hedef kitlesi Türkiye’de yer alıyorsa, yani web sitenize girecek ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Türkiye sınırları içerisindeyse, o zaman tercihen yerli firmalar ile ilerlemeniz daha mantıklı olacaktır.
Evet, düşündüğünüz gibi. Yurtdışı firmalarının sunucu lokasyonları da yurtdışında oluyor ve evet sitenizin sunucu lokasyonu ile sitenize giren ziyaretçinin bulunduğu lokasyon arasındaki fiziksel mesafe arttıkça, sitenizin hızı da doğru orantılı bir şekilde çok minör de olsa olumsuz bir şekilde etkilenir.
2- “Çok” kurumsal firmaları bence tercih etmeyin. Tabi ki çalıştığınız firmanın bir kurumsal yapısı olmalı. Ancak şimdi isim vermek doğru olmaz ama Türkiye’de bu konuda kemikleşmiş bir kaç firma var. Onlardan bence uzak durun. Onlardan alacağınız şey hizmet olmaz. Rezillik olur.
“Çok” kurumsal firmalar artık paraya da müşteriye de doymuş durumdalar. En azından benim hem kendim hem de yüzlerce okuyucumdan tecrübe ettiğim kadarıyla böyle davranıyorlar. Para kazanmak, paranın sürdürülebilirliğini devam ettirmek isteyen bunun için çaba gösterir. Göstermiyorsa demek ki ciddi anlamda paranın getirdiği refaha doymuştur. Doyan adamdan iştah beklemeyin.
3- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırması yaparken firmaların hosting paketlerinde sunduğu özellik ve kriterlere dikkatli bakın. Herhangi bir özellik karşılaştırması yapmadan önce alınacak olan hizmet için ne kadar bilgi paylaşımı yapılıyor buna dikkat edin.
Firma sattığı hosting hizmeti ile ilgili ne kadar az bilgi paylaşımında bulunuyorsa, aslında o kadar çok bilinmesini istemediği şey var demektir. Bilinirse, diğer firmaların tercih sebebi olacağı bilincindedirler çünkü.
Mesela bazı firmalar hosting pakei satarken, sattıkları hosting paketinin barındığı paylaşımlı sunucunun ram ve CPU gibi özelliklerini paylaşmaz bile. Spesifik olarak öğrenmek için iletişime geçip sorduğunuzda “Politikamız gereği bu bilgiyi paylaşamıyor derler”.
Bu tür söylemlerle karşılaşırsanız, bilin ki o sunucuların ram ve CPU özellikleri düşüktür. O sunucuların maliyeti olabildiğince az tutulmaya ve maliyeti az tutarak, max oranda kar elde edilmeye çalışılıyordur. Tabi ki bu benim düşüncem. Belki durum farklıdır. Bu söylemlerim sadece bir düşünceden ibarettir. Dediğim gibi, bu sadece benim düşüncem… Benim aklıma paylaşılmaması ile ilgili başka mantıklı bir sebep gelmiyor sadece.
4- Hosting firmalarının veri merkezlerine dikkat edin. Sunucularını hangi veri merkezinde, hangi koşullarda barındırıyorlar bunlara ciddi anlamda dikkat edin. Çoğunluk bu durumlara dikkat etmez. Ama bu satıları okuyan sizler dikkat edin 🙂
Normalde bu tür bilgiler hosting satış sayfalarında yazmaz. Siz hangi firmadan satın alma yapacaksanız, o firmadan internet sitelerinde biraz araştırma yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Veri merkezi ne kadar güvenli bir yerde? Depreme dayanıklı mı? Güvenlik önlemleri ne derecede? Herhangi bir felaket durumuna karşı dayanaklı mı? Veri merkezinde birebir firmanın bir çalışanı veya çalışanları bulunuyor mu? (Nasıl yani demeyin, çoğu firmanın bulunmuyor. Herhangi bir durum olduğunda birileri gidip müdahale ediyor.)
nternet bağlantı çıkışları kaç Gbps? Bazı firmaların 1Gbps bazıları 10 bazıları ise 4X10 Gbps. Veri merkezinin uluslararası geçerlilikte bir sertifikasyonu var mı? vs. gibi çok fazla soru ile detaylandırılabilir aslında bu.
Veri merkezi bu koşulları ne kadar sağlamlıkla karşılıyorsa, siteniz de verileriniz de o kadar her anlamda güvende demektir.
5- Verilen destek hizmetinden de emin olun. Web siteniz bir hatadan dolayı resmi tatilde de pazar sabahı saat 03:00’da da kapanabilir veya hata veriyor duruma düşebiilir. Buna siz de sebep olmuş olabilirsiniz tabi. Ama önemi yok. Önemli olan müdahale edilmesi ve hatanın düzeltirlmesi. Bunun da zaman kaybetmeden yapılmasıı.
Zaman kaybetmeden hatanın düzeltilmesi hem SEO için hem de potansiyel ziyaretçi ve müşterileriniz için de oldukça kritik.
Bazı firmalardan pazartesi sabahı mesai saati başlayana kadar ya da resmi tatil bitene kadar cevap alamayabilirsiniz 🙂 Evet, ciddiyim. Hem de bunu yapanlar genelde “Çok” kurumsal firmalar. (Bu da yine sadece benim tecrübem.) Düşünsenize 10 günlük resmi bayram tatillerini…
6- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırmaları yaparken de, yani özelliklere bakarken de işletim sistemi olarak Cloudlinux sunanı tercih edin. CageFS’in de etkin olmasına dikakt edin.
Bu özzellik, aslında bir kafesleme özelliği. Sizinle aynı sunucuyu paylaşan bir başkasının web sitesine zararlı bir yazılım sızdığında, bu teknoloji sayesinde o malware yazılım sadece o site ile sınırlı kalıyor. Aynı sunucuda yer alan diğer siteler bu durumdan etkilenmiyor.
(Evet, satılan hosting paketleri “paylaşımlı” paketler oluyor. Bu her firmada böyle. Bir sunucuda 100 veya 500 veya bazı firmalarda 1000 site aynı sunucuda baraındırılıyor. Yani bir sunucuyu 1000 siteye parsel parsel satılıyor gibi düşünün 🙂 Aslında karlı iş 🙂 )
Tabi bu duruma da dikakt edin. Gerekirse sorun, aldığım hosting paketinin sunucusunda max kaç adet site barındırıyorsunuz diye. (Tabi firmalar 1000 site barındıracaksa, sunucunun teknik kapasite ve gücü de ona göre oluyor.)
Ancak yine de, sunucu 1000 siteyi fazlasyıla handle edebilecek durumda lsa bile, şahsen ben 1000 site ile aynı sunucuda olmak istemem. Sonuçta teknik kısımda problem olmasa bile, 1000 site ile aynı ip adresini paylaştığınızı bilin.
Evet 🙂 Paylaşımlı hosting paketleri eğer siteniz için bir statik ip almazsanız, aynı ip adresini paylaşır. Bu da aslında riski bir durum. Özellikle SEO konusunda. Tabi ki bu konuda resmi bir açıklama veya kesin bir bilgi yok. Ancak yine de şuan bulamasam da, zamanında bu konu ile ilgili endişe etmeli miyim diye araştırma yaptığımda, etmem gerektiğini konusunda ikna olacak kadar bilgi edinmiştim.
O yüzden paylaşımlı hosting alırken, eğer maliyeti problem yaratmazsa bir de yanında statik ip adresi de alın sitenize özel.
Kontrol paneli olarak ise cPanel sunan firmaları tercih edin. cPanel alternatifleri de pekala olabilir. Plesk, Direct Admin gibi. Ancak bazı firmalar kontrol paneli olarak kendi yazılımlarını sunuyorlar müşterilerine. Ben bu duruma hiç sıcak bakmıyorum. Bunun sebebini yukarıda linkini verdiğim yazımda, kendi özel kontrol paneli yazılımlarını kullanan firmaların başlığı altında yazdım. O yüzden burada tekrar yazmayacağım.
Uygulama olarak da (eğer wordpress siteniz iiçin hosting nereden alınır diye soruyorsanız) mutlaka Litespeed sunan firmaları tercih edin. Site hızı konusunda ciddi anlamda fark yaratıyor.
7- Yedekelem hizmeti veren, gerektiğinde Ddos koruma hizmeti veren (gerek olabilir çünkü ) ve bir de ücretsiz SSL veren ve kurulumunu sizin yerinize yapan 🙂 (Evet, hala ısrarla ücretsiz Let’s Encypt SSL için sanki öyle bir şey hiç olmamış ve yokmuş gibi davranan, bunu görmezden gelen firmalar var. Ancak vermiyolarsa gene de çok problem değil, bir kaç video izleyerek kendiniz de kurabilirsiniz / yeter ki cPanel olsun 🙂 ) firmaları tercih edin.
Şimdilik tecrübelerim bu kadar. Aklıma yenileri geldikçe editlerim bu iletiyi.