Bu başlık ile, oldukça karmaşık olan ve öğrenebileceğimiz türkçe kaynak kısıtlı olan Human Design sistemini ele almak istedim. Siz de benim gibi Human Design’ı merak ediyor ve herhangi bir şeyi deneye-yanıla kendiniz keşfetmeyi seviyorsanız veya okumasını alacak bütçeniz yok ya da bunu tercih etmiyorsanız, gelin hep birlikte bu sistemin derinlerine dalalım!
Ben aşağıdaki iletide; Chetan Parkyn’in Human Desıgn’ın nasıl okunacağını anlattığı kitabından kendim yararlandıktan sonra sizlere de kolaylaştırıcı olacak şekilde adım adım ilerleyerek, biraz sistemi anlamak biraz kendi chartınız hakkında bilgi edinmenizi sağlayamak adına yönlendiricilik yaptım.
Şunu da belirtmek isterim bu işin uzmanı değilim. Amatör bir şekilde öğrenmeye çalışırken sizinle de paylaşmak istedim. Tabii bu iş için eğitimler almış bir uzmandan okuma almak çok daha kolay ve sağlıklı olabilir. Fakat ben bu şekilde kendim öğrenmeyi ve bilgi denizinde kaybolmayı seviyorum. Sizler de benim gibiyseniz, çıkartığım yol haritasını bu başlık altında ileti olarak paylaşacağım. Pekala siz de human design ile ilgili bilgilerinizi bu başlığa ileti olarak girebilirsiniz.
Şimdi gelin birlikte Human Design Hesaplama ve Human Design chart okuma nasıl yapılır birlikte adım adım ilerleyeylim:
Tabi öncesinde bu konuda hiç fikri olmayanlar için kısaca Human Design Nedir aktarayım: Human Design Ra Uru Hu tarafından ortaya çıkartılmış bir sistem. Astroloji, I Ching, Kabala, Uzak Doğu Çakra Sistemi gibi kadim öğretilerden yararlanarak oluşturulmuş bu sistem kişiye kendini ve potansiyelini kullanma klavuzu sunuyor.
Kişinin özünü ve gerçek doğasını anlatan, dünya üzerinde tek ve biricikliğini hatırlatan ve özünden, doğasından aykırı (koşullanmış) davranışlarına ışık tutan oldukça kapsamlı bir yapıya sahip. İddia ettiği şey ise, kendi tasarımını bilip buna göre yani özüne, doğasına göre yaşayan insanın potansiyelini ortaya çıkarabileceği ve yaşam amacına ulaşacağı.
Doğum bilgileri kısmında yıldızların konumlarına ulaşmak için astrolojiden yararlansa da çok daha öznel bir işleyişi var. Doğumdan 3 ay öncesini de hesaba katarak, var olan fakat kişinin kendisinin farkında olmadığı özelliklerini de farkettirip, kişinin yaşam içinde kendini tanıması ve kabullenmesini sağlayan içi dolu bir kişisel gelişim kaynağı.
“İnsan tasarımı sistemi bir inanç sistemi değildir. Hiçbir şeye inanmanızı gerektirmez. Ne hikaye ne de felsefedir. Varlığın doğası ile ilgili somut bir harita, genetik kodunuzun bir haritasıdır. Doğamızın mekaniğini bu kadar derinlemesine detaylandırabilmek açıkça büyük bir yetenektir, çünkü doğamızdaki bütün incelikleri ortaya koyar. İnsan tasarımı, kendini sevme potansiyeline, yaşam sevgisine ve başkalarının sevgisini anlayışın kapılarını açar” – Ra Uru Hu
Human design sisteminde kendimizi incelemek ve keşfedebilmek için doğum yerimizi, doğum tarihimizi ( saat de dahil ) eksiksiz biliyor olmamız gerekiyor. Human Design’ın astrolojiden yararlandığı kısım burası.
1- Öncelikle, şu siteden veya şu siteden kendi chartımızı ( istenilen bilgileri girdikten sonra karşınıza çıkacak olan beden haritasına chart deniyor ) çıkartalım.
2- Chartınızı çıkarttıktan sonra şimdi bu chartı Human Design kitabına göre okuyacağız. Bu kitabı da isterseniz satın alabilirsiniz (Kitabın tam ismi: Human Design – Yazar: Chetan Parkyn). İsterseniz de PDF halini şu sitede yayımlamışlar. Siz de buradan, direkt kitabın PDF formatı üzerinden de anlatacaklarımı takip edebilirsiniz.
Elimizde olan bu iki araç ile adım adım kendi dizaynımızı öğreneceğiz.
Bir örnekle gitmek daha kolay olacağından sizlerle kendi chartımı paylaşacağım.
Bu da sizlerin ulaştığı gibi benim de ulaştığım kendi chart’ım:
Bu görseli incelediğimizde bir insan bedenindeki dokuz kutucuğu görüyoruz. Bu kutucukların bazıları renkli, bazıları beyaz. Kutucukları birbirine bağlayan çubuklar (kitapta bunları kanal olarak okuyacağız) ise yine bazıları renkli bazıları beyaz.
Bazı çubukların ise yarısı renkli yarısı beyaz. Oldukça karışık görünen bir sistem. Ve aslında karışık bir sistem. Ancak adım adım ilerleyip kendi chartımızdaki verileri kitaptan okuyunca sistem iyice rahat okunabilir hale geliyor.
Görselin dışında ise ”type”. ”definition”, ”profil”, ”strategy” gibi kelimeler görüyoruz. Bunlar aslında beden görselinin içindeki bilgilerden ortaya çıkan verilerden oluşuyor.
Human Desıgn’a ısınmak için öncelikle daha basitten başlamak adına ilk öğreneceğimiz ve çok karmaşık olmayan şeyler. Her başlık altında kendi kişisel verilerinize göre okuma yaparken görsellere de göz gezdirirseniz, ilerisindeki bilgiler için aşinalık kazanacaksınızdır.
Sırası ile türkçe ne anlama geldiklerini ve rehberimiz olan kitaptaki ilgili bölümün sayfa numaralarını paylaşarak okuma yapacağız.
İşte Başlıyoruz.
Type / Tip : Human Design’a göre dünyada 5 temel insan tipi vardır.
Bu tiplerle ilgili genel bir açıklama okumak isterseniz sizleri sayfa 61 -63’e alalım.
Benim örnek chartıma baktığımız zaman type kısmında Projetör yazıyor. Ben bir projektörüm.
Yukarıdaki listede her tipin sonunda özelliklerini okuyabileceğiniz sayfa numaralarını belirttim. Ben projektör kısmını yani, sayfa 81 -85 i okuyacağım.
Manifestor dünya nüfusunun yaklaşık %8’lik bölümünü oluştururlar.
Generator dünya nüfusunun yaklaşık %37’lik bölümünü oluştururlar.
Manifesting Generator nüfusun yaklaşık %33’lük bölümünü oluştururlar.
Projector dünya nüfusunun yaklaşık %21’lik bölümünü oluştururlar.
Reflector dünya nüfusunun yaklaşık %1’lik bölümünü oluştururlar.
Not: Bu kitapta ayrı ayrı ele alınmış fakat bazı Human Design okuyucuları jeneratör ve manifesting jeneratörü birlikte değerlendiriyorlar.
Strategy /Strateji: Bu kısım ise tamamen kendi tipimizin özelliklerinden kaynaklı kısa ve en öz halde bir strateji belirliyor bize. Ben bir projektörüm ve benim stratejim ”davet bekle ”. Herhangi bir adım atmadan önce karşıdan bir davet almalıyım başarılı olabilmek için.
Bu davet sözel veya vücud diliyle olabilir. Fakat davet almadan attığım adımlar hüsran ve başarısızlık doğurabilir çünkü karşıdaki bana aurasını açmadan ben bir projektör olarak ona yayın yapamam. Kendi stratejinizi zaten kitapta kendi tipinizi okurken öğreneceksiniz.
Artık human desıgn’e göre tipinizi biliyorsunuz. Sistemi tam idrak edebilmek ve sistemin içinde kendimizi daha net algılyabilmek için benim önerim diğer insan tiplerine de bir göz atıp, bütünden içindeki kendinize bakmayı denemenizdir.
Bu kitabın yazarı bence, her başlıktaki kişinin doğasını fevkalade yansıtıyor. Tipinizi öğrenip kendiniz hakkında bir aydınlanma yaşadıysanız bir sonraki veriye geçebiliriz.
Profile / Profil: Human Design, insanları 12 profilde değerlendiriyor. Profiller hakkında genel bilgi edinmek isteyenleri sayfa 236-238 e alalım.
Kendi chartınızda profil kısmında göreceğiniz sayı sizin profilinizdir ve aşağıda her profilin sayfa numaralarını belirteceğim:
Her bir profilde yer alan ilişkiler başlığında karşınızdaki kişinin o profilde olduğu durum değerlendiriliyor. Mesela, eşiniz veya yakın ilişkide olduğunuz bir kişi 2/5 profildeyse, 2/5 in ilişkiler kısmını okumalısınız.
Kendi profilinizdeki ilişkiler bölümü ise sizin ilişki kurma şeklinizi ve ilişkideki pozisyon alma hallerinizi, ilişkilerdeki doğanızı ortaya koyuş şeklinizi, başka bir gözle inceleme şansı verecektir.
Örnek Chartta profil 4/6 olduğundan ben 255.sayfadan 258.dayfaya kadar okuyacağım. Eşimin profili ise 1/3 olduğundan 1/3 ün ilişkiler bölümünü okuyacağım.
Inner Authority / İç Otorite : Karar merkezleri olarak da geçen, özümüze uygun kararlar almamızda bize rehber olabilecek bir buluş.
Otoriteler hakkında genel bir bilgi edinmek isterseniz sizleri sayfa 96-97 ‘ye alaım.
Human Design sistemine göre 6 farklı otorite merkezi vardır. Bunları aşağıda satfa numaraları ile birlikte paylaşacağım.
Örnek chartta solar plexus – duygular otoritesi mevcut. Ben kendi chartımın okumasını yaparken en basit hali ile öğrendiğim şey; kararlarımı anda değil, süreç içinde vermem gerektiği oldu.
Örneğin; dalak otoritesi ”an”da karar alırken benim o kararla ilgili duyguları iyice hissetmem süreç içinde deneyimlerin ardından duygusal bir netliğe kavuşmam gerekiyor.
Siz de kendi otoritenizi okuyup biraz üzerinde düşündüğünüz zaman iç hazinenizi anlayıp, ilerisi için de kendinize bir yatırıp yapmış olacaksınız.
Sisteme biraz ısındık öyle değil mi. Bahsetmediğim diğer başlıkları chartımızın tam olarak içine girdiğimzde anlamış olacağız.
Şimdi beden chartını açıp biraz inceleyelim. Öncelikle bedenin etrafındaki kırmızı (pembe) ve siyah gezegen işaretleri ve yanlarında rakamlar görüyoruz.
Siyah olan taraf doğum anımızdaki gezegen konumlarını baz alıyor ve bilinçli niteliklerimizi gösteriyorken, pembe (kırmızı) olan taraf ise doğumdan üç ay öncesi itibariyle gezegen konumlarını baz alarak gizli yanlarımızı, farkında olmadığımız nitelikleri gösteriyor.
Şimdilik bu bilgileri detaylıca anlamamız şart değil çünkü beden tablosunu okurken zaten yazar bize tek tek açıklıyor tüm bunları. Yine de bilgi edinmek isteyenleri sayfa 27-29‘a alalım.
Bu beden görüntüsünün etrafındaki tüm belirsizlikleri açığa kavusturduğumuza göre artık içine girebiliriz.
Sayfa 26’daki görseli açalım ve inceleyim. Bu sistemde beden tablosunda üç ana kriter bulunuyor. Merkezler (renkli veya beyaz kutucuklar ), Kanallar (renkli veya beyaz çubuklar), Kapılar (kuucukların içindeki numaralar).
Dilerseniz bir de kendi chartınızı açıp inceleyin. Bu gördüğünüz sistem sadece size özel. Sizin bir eşi daha olmayan doğanız.
Merkezlerden başlayım. ( renkli veya beyaz 9 kutucuk)
Merkezler: Bu merkezler tahmin edeceğini üzere çakralarımız. Biz çakra merkezlerini 7 tane biliyorduk öyle değil mi ? Bu konu dikkatinizi çektiyse ayrıca araştırma yapabilirsiniz fakat bilmeniz gereken Human Design çakraları 9 merkezde değerlendiriyor. Merkezleri yazarın anlatımından okuyup iyice öğrenmek isteyenleri sayda 32-32’e alalım.
Şimdi kendi chartınıza tekrar bakmanızı rica edeceğim. Tepe merkezinden itibaren aşağıya doğru. Her merkez ya beyaz ya renkli değil mi. Beyaz olan merkeziniz tanımsız, renkli olan merkeziniz ise tanımlı durumda. Gelin birlikte bunlar ne anlama geliyormuş bakalım.
Sayfa 35 den itibaren her merkezin tanımlı veya tanımsız olması durumundaki detaylı açıklamaları her birimizi kendi chartlarımıza göre okuyalım.
Merkezlerin yukarıdaki görseldeki isimleri, kitaptaki isimleri, karşılaşabileceğiniz alternatif isimleri ve sayfa numaraları sırası ile aşağıdaki listededir.
Örnek chartın; tepe, zihin, boğaz, benlik, duygular ve kök merkezleri tanımlı iken kalp,dalak ve sakral merkezleri tanımsızdır.
64 KAPI: Merkezleri tanıyıp, tanımlı ve tanımsız durumlarını okuduğumuza göre şimdi merkezlerdeki kapıları inceleyelim.
Örnek charta veya kendi chartınıza tekrar bakmanızı isteyeceğim. En üstte taç (tepe) merkezinde üç rakam göreceksiniz. Bu rakamlar taç merkezine ait kapılardır. Kapılar hakkında yazarın genel anlatısını okumak isteyenleri sayfa 166-169 a alalım. ( özellikle sayfa 167 elektromanyetikler başlığını okumanızı rica edeceğim)
Human Design sisteminde 64 tane kapı bulunur. Ve her kapının (rakamın) olduğu yerden bir kanal çıkıyor. Kapınızın aktif olup olmadığını ise, kapıya ait kanalın kırmızı(pembe) veya siyah renkte olmasıdır.
Şimdilik kanalın diğer ucuna kadar renkli olması ile ilgilenmeyip, sadece kendi kısmında renk olup olmaması ile ilgileneceğiz. Herhangi bir kapı, kanalın yansına kadar siyah renkteyse, bu sizde,anlamı ve etkisinin farkında olduğunuz bilinçli bir nitelik olduğu anlamına gelir.
Eğer kanal pembe renkteyse, bu nitelik bilinçsizdir ve büyük olasılıkla bu niteliği arkadaşlannız ve aileniz fark ediyordur. Pembe ve siyah kanşımı bir kanal, bilinçli bir katmanla bilinçsiz nitelikleri işaret eder; siz kısmen farkındasınızdır ve bilinçsiz niteliklerinizi bilinçli bir şekilde gözlemlemek ve kullanmak için gerekli araçlara sahipsinizdir.
Örnek charta baktığımızda, taç merkezinde 61. kapı, zihin merkezinde 24. kapı aktif olduğu gibi, boğaz merkezinde 62. ve 56. kapılar da aktiftir.
Yazar kişinin chartını yukarıdan aşağıya doğru değerlendirip, her merkezin içinde bulunan kapıları tek tek anlatıyor. Dilerseniz sadece aktif olan kapılarınızı okuyun, dilerseniz aktif olmayan kapılarınızı da okuyup daha derin bilgi sahibi olun.
Bu kısımda bonus ise yakın ilişkide olduğunuz kişinin chartını da çıkarıp sayfa 167’de anlatılan elektromanyetik başlığında bahsi geçen etkileşimi keşfedin!
İşte sizin için kolaylaştırıcı sayfa numaraları;
Not: Sayfa 228 de ”Satır Araları” başlığında anlatılan bir mevzu var. Dilerseniz yazarın cümlelerinden okuyun (sayfa 228- 230) dilerseniz aşağıda benim özet aktarımımımdan.
Chartınıza baktığınız zaman, beden görselinin yanındaki semboller ve rakamlardan kısaca bahsetmiştik. Siyah olanlar doğum anınızın verileri ve bilinçli niteliklerinizle ilgiliyken, kırmızı (pembe ) olanlar doğumunuzdan üç ay öncesine ait verileri ve bilinçsiz niteliklerinizle ilgiliydi.
– Ve aslında oradaki bilgilerin hepsi beden görselinize işlenmiş halde. Beden görselinin dışındaki ”tip”, ”strateji” vs başlıklar da aslında beden görselinden okunabilecek ayrıntılar fakat bizler için bu şekilde daha anlaşılır durumda. Hiçbiri birbirinden ayrı bilgiler değil-
Yukarıda bahsettiğim bilgilere örnek olarak:
Örnek charta baktığımızda, pembe kısmın ilk satırında 51.6 (51 kapı numarası,6 çizgi numarasını ifade ediyor.) Siyah ksmın ilk satırında 53.4 rakamlarını görüyoruz. Benim profilim ise 6.4 idi mesela.
Kişinin profilindeki rakamların nereden geldiğini görmüş olduk. (Profiller kısmının genel açıklamasını okuyanlar bu bilgiyi zaten orada okuyup öğrendiler)
Bu rakamların her birinde, noktadan önceki sayı kapı, noktadan sonraki rakam ise çizgidir. Her kapı 6 çizgi katmanından oluşur. Bu çizgiler ise her kapının kişiye kattığı özellikleri değiştiriyor. Yazar bu kitapta bu değişikliklerden söz etmeyeceğini söylüyor.
Yine de bu konuda bir bonus veriyor. O da şu şekilde: Siyah sütündaki ve pembe sütundaki, noktadan sonraki rakamlarda yani çizgilerde en çok tekrarlanan sayı (çizgi) kişinin doğası hakkında bilgi içeriyor.
Örnek charta bakarsak; pembe sütunda her satırdaki noktadan sonra yer alan rakamlar sırası ile, 6,6,2,1,1,3,5,4,1,5,1,6,5
Siyah sütünda her satırdaki noktadan sonra yer alan rakamlar sırası ile; 4,4,1,6,6,3,3,3,1,2,4,4,2
5 tane 6.çizgi
3 tane 5.çizgi
5 tane 4.çizgi
4 tane 3.çizgi
3 tane 2.çizgi
6 tane 1.çizgi bulunuyor.
Bu verilerde görüldüğü gibi ben, 1.çizgiyi okuyacağım.
Siz de bu şekilde kendi chartınızı hesaplayıp, hangi çizgi veya çizgiler baskın ise onun özelliklerini okuyabilirsiniz.
İşte çizgilerin sayfa numaraları:
36 KANAL: Kanallar; chartımızdaki beden görselinin kapılarını birbirine bağlayan, damar görünümünde beyaz, siyah, kırmızı yada kırmızı-beyaz renkteki yapılardır. Buraya kadar geldiysek bu renklerin ne anlama geldiklerini açıklama olmadan da az çok anlıyoruz öyle değil mi.
Kanallar hakkında genel bilgi edinmek isteyenleri sayfa 114-115’e alalım.
Daha anlaşılır olması için örnek charttan bir inceleme yapalım.
Örnek chartta;
Kendi chartımızdaki kanalları okuma yapabilmek için gerekli bilgileri edindik. Artık kendi kanallarımızın içinde kaybolabiliriz =)
Kolaylaştırıcı olması için her kanalın sayfa numaralarını aşağıda paylaşıyorum.
Yararlandığımız kitaptan öğreneceklerimiz bu kadar. Benim eksik bıraktığımi kitapta sizlerin dikkatinizi çeken başka ayrıntılar varsa veya farklı kaynaklardan bilgi paylaşmak isterseniz aşağıya ileti olarak yazarsanız bu başlıkta bilgileri çoğaltmış oluruz.
Son olarak, edindiğimiz kendi chartımızda bir de enkarnasyon ile ilgili bir başlık bulunuyor. ( Yazılar olan bölümde parantez içinde dört tane rakam olan başlık). Bu kitapta bu başlık hakkında bilgiye ben rastlamadım.
İnternetten araştırdığımda ise yabancı kaynaklardan bilgi edindim. Bu başlık için tatmin edici bilgiye sahip olduğumda yeni bir iletiyle sizlere bilgi veriyor olacağım. Benden bu kadar, sevgiler…