Ziyaretçilerim wordpress siteme mobil cihazlardan girdiklerinde ekranda yakınlaştırma – zoom yapamıyor. İçeriklerime detaylı görüntülenmesi gereken bir fotoğraf – tablo veya resim koyduğumda bobil cihazların ekranları küçük olduğu için bu verilerim ziyaretçiler tarafından zoom yapma özelliği de olmadığı için aslında düzgün bir şekilde görüntülenemiyor veya hiç görüntülenemiyor.
Aslında fotoğraflar için pekala lightbox mevcut. Yani lightbox kullanılabilir bu herhangi bir fotoğrafa mobilde tıklandığında ekranda büyümesi için ancak dediğim gibi, benim problemim sadece fotoğraflardan ibaret değil. Paylaştığım tablolara veya chartlara da ziyaretçilerim detaylı bakmak istediklerinde mobil cihazlarında alışkın oldukları gibi el ile büyüterek yakınlaştarak – zoom yaparak bakabilmeli.
Böyle bir özellik var mıdır wordpress’te? Yani siteye zoom engelleme yapan şey nedir? Bu engel kaldırılabilir mi ya da wordpress siteye mobilde içerik / resim / fotoğraf yakınlaştırma gibi bir özellik eklentili veya eklentisiz eklenebilir mi?
WordPress siteyi mobilde el ile büyütme – yakınlaştırma – zoom yapma işlevini basit bir meta kodu (aslında etkileti) ile etkin veya etkisiz hale getirebiliyoruz. Tabi bir de mobil ekran yakınlaştırma veya resim / fotoğraf yakınlaştırma işlevinin derecesini de ayarlayabiliyoruz. Yani ekleyeceğimiz meta etkiketi ile potansiyel ziyaretçinin sitede yapacağı mobil zoom işlevini 2 kata kadar veya 3 kata kadar yakınlaştırmaya izin ver şeklinde de set edebiliyoruz.
Bunun için wordpress temanızın header.php sayfasında <head> ile </head> ekiketleri arasında herhangi bir yere altta paylaştığım meta etiketini, kodunu ekleyin;
Paylaşımını yaptığım meta kodu içerisinde bulunan maximum-scale kısmını 3.0 yaptığınızda (kodda olduğu gibi) ziyaretçileriniz sitenizde mobil görünümde 3 kata kadar zoom yapabilir demek. Siz bunu istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 2 yaptığınızda 2 kat – 1 yaptığınzıda ise 1 kata kadar zoom yapılabilinir.
User-scalable kısmını ise 0 yaptığınız zaman siteye zoom engelleme yapmış oluyor, yani zoom özelliğini kaldırmış oluyorsunuz. 1 yaptığınızda ise etkinleştirmiş oluyorsunuz.