Edofhi formatı ve işleyiş sistemi: Sistemde makaleler ve başlıklar olarak 2 ana içerik yayım metası mevcut. Başlıklar metası ise 3 öğeden oluşmakta. Bunlar başlık, ileti ve ileti yorumu şeklinde.
Başlık
Başlık Nedir?
Bilgi, tecrübe, görüş, cevap, öneri, tavsiye, yorum içerebilecek herhangi bir konuyu temsil eden, birkaç kelime, kısa bir cümle veya soru cümlesinden oluşan söz öbekleridir. Başlık; bilgi, tecrübe, görüş, cevap, öneri, tavsiye, yorum istenecek veya verilecek konuyla alakalı olmalı, mümkün olduğunca kısa ve net olmalıdır.
Başlık açmanın iki amacı vardır:
1- Bir konu hakkında bilgi, öneri veya tavsiye vermek, tecrübe aktarmak, görüş bildirmek, yorumda bulunmak.
2- Bir konu hakkında cevap, bilgi, tecrübe, görüş, öneri, tavsiye, yorum istemek.
Başlık Açıklaması Nedir?
Açılan başlığın açma amacının yazıldığı veya başlıkta karakter sınırlamasından dolayı bahsedilemeyen daha spesifik noktalara değinildiği alandır. Eğer başlığın yeterli olduğu düşünülüyorsa bu alan boş da bırakılabilir.
Önemli: Başlığın konusuyla ilgili bilgi, tecrübe, görüş, cevap, öneri, tavsiye, yorum verilecekse bunlar başlık açıklaması bölümüne değil, başlığı açtıktan sonra ileti olarak yazılmalıdır.
Formata ve işleyiş sistemine uygun başlık ve başlık açıklamaları için verilebilecek bir kaç örnek başlık: Başlık 1 – Başlık 2 – Başlık 3
Başlık Kategorisi Nedir?
Kategori, açılacak olan başlığın konusunun tabi olduğu grubu temsil eder.
Başlık açılırken konuyla alakalı var olan kategori isimlerinden birinin solunda bulunan kutucuğa tıklanarak kategori seçimi yapılabilir. Başlığın konusu birden fazla kategoriyle ilişkili ise birden fazla kategori seçimi yapılabilir.
Eğer açılacak olan başlığın konusuyla ilgili kategori, mevcut kategorilerde yoksa, masaüstü cihazlar için sol taraftaki menüden Kategoriler sayfasına giderek üst kısımda bulunan açıklamadaki kategori oluşturma bağlantısına tıklanıp yönetime yeni kategori açılma isteği iletilebilir. Mobil cihazlarda Kategoriler menüsüne, logonun sol yanında bulunan yatay üç çizgi simgesine tıklanılarak ulaşılabilir.
Etiketler Nedir?
Etiketler, kategorilerden ayrı olarak kapsayıcılığı daha dar mini kategorilerdir. Mesela Instagram storylerine en uygun görsel boyutları ile ilgili bir başlık açacaksınız. Kategoriyi Sosyal Medya olarak seçtiniz. Etiketler kısmına “instagram, story” gibi daha spesifik gruplar etiket olarak girilebilir.
Etiketler, Etiketler kutusuna kelimeler aralarına virgül konulacak şekilde girilebilir. Ya da her etiket yazımı sonrası “enter” tuşuna basılabilir. Oluşturulan etiket kaldırılmak isteniyorsa yanlarındaki kırmızı çarpı işaretine tıklanması yeterlidir.
Başlık Nasıl Açılır?
Başlık açmadan önce Site ve Yazarlık Kuralları dikkate alınmalıdır.
Masaüstü cihazlarda sağ tarafta bulunan menüde Bir Başlık Aç butonuna, mobil cihazlarda ise sayfanın üst kısmında bulunan yazar görselinin yanındaki Yeni bir başlık aç… yazısına tıklanarak başlık açma sayfasına ulaşılabilir. Başlık açılabilinmesi için öncelikle yazar olunması gereklidir.
Başlık açma sayfasında Başlık, Başlığın Kategorisi, Etiketler ve Başlık Açıklaması kısımları doldurulur. Etiketler ve Başlık Açıklaması alanları zorunlu değildir, boş bırakılabilir.
Başlığa video eklenmek isteniyorsa Başlığa bir de video eklemek istiyorum kutucuğu işaretlenir. İşaretleme sonrası açılan seçeneklerden videonun nereden ekleneceği Video Servisi alanından seçilir. Video Bağlantısı kısmına videonun linki eklenir.
Başlığı açan kişi, açtığı başlığa ileti girildiği zaman kendisine e-posta ile haber verilmesini istiyorsa Bu başlığa herhangi bir ileti girildiği zaman e-posta ile bildirim almak istiyorum. kutucuğunu işaretlemelidir.
İşlemler bittikten sonra Başlığı Yayımla butonuna tıklanarak başlık açma işlemi bitirilir.
Başlık Açma Örnekleri
Örnek 1: Bir cep telefonu alacaksınız fakat bütçeniz kısıtlı. Bütçenize göre en uygun telefonu bulabilmek için diğer insanların tecrübelerinden faydalanmak istiyorsunuz. Bunun için bir başlık açacaksınız:
Başlık: 3000 TL Altı En İyi Cep Telefonu Önerileri
Başlığın Kategorisi: Cep Telefonu
Başlık Açıklaması: Mevcut cep telefonum eskidiği ve artık ihtiyaçlarımı karşılamadığı için yeni bir cep telefonu almak istiyorum. Fakat bütçem oldukça kısıtlı. En fazla 3 bin liraya çıkabiliyorum. Bu fiyata kadar şarjı en az iki gün giden, en fazla 6 inch ekrana sahip cep telefonu önerilerinizi bekliyorum.
Örnek 2: Bir cep telefonu aldınız ve bu telefonla ilgili tecrübelerinizi insanlarla paylaşmak istiyorsunuz. Ayrıca aldığınız telefonu kullanan diğer insanların tecrübelerini başlık altında paylaşmalarını da sağlamak istiyorsunuz. Bununla ilgili başlık açacaksınız. Bu durumda da:
Başlık: Oppo Reno A54 İnceleme ve Yorumlar
Başlığın Kategorisi: Cep Telefonu
Etiketler: Oppo Reno A54
Başlık Açıklaması: Oppo Reno A54 model cep telefonu için kullanıcı tecrübe ve yorumlarının paylaşılacağı bir başlık açmak istedim. / veya başlık açıklama kısmını boş bırakmak. (Zaten başlık ismi başlığı yeterli derecede ifade ediyor)
Bu örnekte başlık yeterli olduğu için başlık açıklamasına herhangi bir şey yazmaya gerek de yoktur fakat istenirse yazılabilir. Fakat konuyla ilgili bilgi verme kısmı, yani Oppo Reno A54 mode cep telefonu inceleme yazısı açıklama kısmına değil, başlığı açtıktan sonra başlık altına ileti olarak ayrıca yazılmalıdır.
Örnek 3: Windows işletim sistemi kullanıyorsunuz. Teknik bir sıkıntı nedeniyle Windows güvenlik duvarını kapatmak istiyorsunuz. Bunu nasıl yapacağınız hakkında insanlardan yardım isteyeceksiniz. Bunun için soru cümlesi içeren bir başlık açabilirsiniz:
Başlık: Windows 10 güvenlik duvarı nasıl kapatılır?
Başlığın Kategorisi: Windows 10
Başlık Açıklaması: Bana çok lazım olan bir dosyayı bilgisayarıma indirmem gerekiyor fakat Windows güvenlik duvarı bu dosyayı indirmeme izin vermiyor. Windows 10 işletim sistemi için güvenlik duvarını geçici olarak nasıl kapatabilirim?
Bu örnek senaryoda aslında başlık, başlığı açma amacını yansıtması açısından yeterli. Bu nedenle başlık açıklaması yazılmasına gerek yok. Fakat çözüm için olası sorulara önceden cevap vermek için başlık açıklaması yazmak faydalı olabilir. Mesela güvenlik duvarını geçici olarak mı yoksa sürekli olarak mı kapatmak istiyorsunuz? Bunu belirtebilirsiniz. Ya da kullandığınız işletim sisteminin hangi güncelleme sürümüne sahip olduğunu da başlık açıklama kısmında yer verebilirsiniz.
İleti
İleti Nedir?
Açılan başlıkla doğrudan ilgili bilgi, tecrübe, görüş, cevap, öneri, tavsiye, yorumların yazıldığı girdilerdir. İletiler, yazarlar ya da başlık sahibi tarafından yazılabilir.
İletiler, Edofhi’yi forum, sosyal medya gibi tartışma platformlarından ayıran en önemli ögesidir.
İletiler doğrudan başlıkla ilgili olmalı ve mutlaka okuyuculara katma değer sağlamalıdır. Olabildiğince detaylı, anlaşılabilir, net, yazım kurallarına uygun yazılmalıdır. Yazılan iletiler Site ve Yazarlık Kuralları‘na uygun olmalıdır.
Her yazar açılan başlıkla ilgili bilgi, tecrübe, görüş, cevap, öneri, tavsiye, yorumlarını ileti olarak yazabilir. Başlıkla ilgili olmayan, katma değer sağlamayan, yanlış bilgi içeren, diğer iletilere cevap olarak yazılan iletiler editörler tarafından silinir.
İletiler başlıkla ilgili olmalıdır. Başlık içerisinde bir başka yazar tarafından yazılan bir ileti hakkında soru, yorum, görüş, öneri vs. yazılacaksa, başlık altına ilgili iletiye veya iletiyi yazan yazara atıfta bulunarak değil, direkt ilgili iletinin altında bulunan yanıtla linkine tıklanarak ileti yorumu olarak yazılmalıdır.
İleti Nasıl Yazılır?
İletiler, başlıkların altında bulunan Bir İleti Gir alanındaki yazı editörü aracılığıyla yazılabilir.
Yazı editöründe, ileti yazarken kullanılabilecek bazı butonlar bulunmaktadır. Bu butonların işlevleri şu şekildedir:
1- Başlık: İleti içerisinde başlıklar varsa bu kısım kullanılarak başlık etiketleri ayarlanabilir. Varsayılan olarak bu kısım Paragraf olarak seçilidir.
Buradaki başlıkları ana konu başlığından ayırmak gerekir. İleti içerisindeki başlıklar normal yazı başlıklarıdır. Yukarıda açıklanan Edofhi başlık sistemiyle alakası yoktur.
İleti içerisine başlık eklemek için, başlık olarak kullanılacak yazı seçildikten sonra bu kısma gelinerek Başlık2 seçiminden başlayarak hiyerarşik olarak seçim yapılabilir. Ana başlıklar Başlık2, ana başlıkların alt başlıkları Başlık3 olarak kullanılmalıdır. Bir ileti içerisinde diğer başlık stillerinin kullanılmasına gerek yoktur. Ana konu başlığı Başlık1 olarak kullanıldığından iletilere girilen başlıklarda Başlık1 kullanılmamalıdır.
Örnek Kullanım: Bir cep telefonu incelemesi için açılan başlığa ileti girilirken incelemenin ekran, pil, kamera olarak planlandığını var sayalım.
Ekran → Başlık 2
Telefonun ekranıyla ilgili yazılacaklar burada.
Pil → Başlık 2
Telefonun piliyle ilgili bilgiler burada. Bunun haricinde telefonun piliyle ilgili normal kullanım ve yoğun kullanımıyla ilgili de bilgiler verileceğini farz edelim.
Normal Kullanımda Pil Performansı → Başlık 3
Normal kullanımda pil performansı ile ilgili bilgiler burada
Yoğun Kullanımda Pil Performansı → Başlık 3
yoğun kullanımda pil performansı ile ilgili bilgiler burada
Kamera → Başlık 2
Kamera ile ilgili bilgiler burada
Gündüz Çekim Performansı → Başlık 3
Kameranın gündüz çekimlerindeki performans bilgileri burada
Gece Çekim Performansı → Başlık 3
Kameranın gece çekimlerindeki performans bilgileri burada
Zoom Performansı → Başlık 3
Kameranın yakınlaştırma performans bilgileri burada
2- Kalınlaştırma: Bir metin seçili haldeyken bu butona tıklandığında harfler kalınlaşır.
3- İtalik Yapma: Bir metin seçili haldeyken bu butona tıklandığında harfler italik hale gelir.
4- Maddeleme (Daire İşaretçili): Maddeleme için bu buton kullanılabilir.
5- Maddeleme: (Sayı İşaretçili): Sıralamalı maddeleme kullanılmak istendiğinde bu buton kullanılabilir.
6- Alıntı: Yazara ait olmayan bir yazı parçası, söz vs. iletide yer verilirken, alıntılanan metin seçili haldeyken bu buton kullanılarak o metnin alıntı olduğu gösterilebilir.
7- 8 – 9: Hizalama: Bu butonlar kullanılarak seçili metin sağa, sola veya ortaya hizalanabilir. Bir iletideki tüm metinler ortaya ya da sağa yaslı olmamalıdır.
10- Bağlantı Verme: İleti içerisinde bir metne bağlantı (link) vermek için metin seçiliyken bu butona tıklanır. Açılan kutucuğa link yapıştırılır ve Enter tuşuna basılır. Site dışına giden tüm bağlantılar otomatik olarak yeni pencerede açılmaktadır. Bu yüzden bağlantı seçeneklerinin kullanılmasına gerek yoktur.
11- Bağlantıyı İptal Etme: Bağlantı verilen metindeki bağlantıyı iptal etmek için bağlantı verilen metin seçili haldeyken bu buton kullanılabilir.
12- Diğer Editör Seçenekleri: Editördeki diğer araçları açar:
13- Üstü Çizili: Seçili metnin üzerine çizgi ekler.
14- Yatay Çizgi: İki ayrı paragraf arasına yatay bir çizgi ekler.
15- Metin Rengi: Seçili metne renk verilmesini sağlar.
16- Biçimlendirmesiz Yapıştırma: Herhangi bir yerden kopyalanan bazı biçimlendirme özelliklerine sahip metnin (kalın, italik, renkli, altı çizili vs.) stilsiz düz olarak yapıştırılmasını sağlar. Bu butona tıklandığında editör yalın moda geçer. Buton açıkken editöre yapıştırılan her metin kopyalanan yerden bağımsız olarak stili temizlenmiş olarak yapıştırılır.
17- Biçimlendirme Temizleme: Kalın, italik, renkli vs. olarak biçimlendirilen metnin tüm biçim özelliklerini temizler.
18- Özel Karakterler: Klavyede olmayan bazı özel karakterlerin seçilebileceği bir tablo açar.
19-20: Girintiyi Azalt-Arttır: Paragrafın yazı alanındaki konumunun ayarlanmasını sağlarlar.
21-22: Geri-İleri Al: Editörde yapılan hareketleri geri almak ya da geri alınan hareketi tekrar ileriye almak için kullanılır. Genelde yanlış yapılan biçimlendirmeler için kullanılır.
23- Kısa Yollar: Editörde kullanılabilecek kısa yolları gösterir.
İleti yazımı tamamlandıktan sonra alt kısımda bulunan Gönder butonuna tıklanarak ileti yayımlanabilir.
İleti Yorumu
İleti Yorumu Nedir?
Başlık altına girilen iletilere yönelik görüş, eleştiri, teşekkür, ek bilgi gibi mesajların yazıldığı alandır. Her ileti için yorum yazılabilir. yorumlar, yazılan iletilere yönelik olmalıdır. Başlıkla alakası olma zorunluluğu yoktur.
İleti Yorumu Nasıl Yazılır?
Her iletinin altında Yanıtla butonuna tıklanarak ileti ile ilgili yorum yazılabilir. Yorum yazma editörü, ileti yazma editörü ile aynı özelliklere sahiptir. İleti ile ilgili yorum yazıldıktan sonra Gönder butonuna tıklanarak yorum yayımlanabilir.
İletilere istenildiği kadar yorum yazılabilir, yorumlara da ayrıca yorum yazılabilir. Şikayet halinde ileti hakkındaki gereksiz, tartışma meydana getirebilecek yorumlar editörler tarafından kaldırılabilir.