Altın nasıl parlatılır diye sormuşunuz ancak altın takılarda onlarca çeşit mevcut; saf altın takılar, altın kaplamalı takılar, taşlı altın takılar, altın renkli takılar yada imitasyon takılar gibi. Bu tür takılarınızı parlatma işlemine geçmeden önce, takınızın türünü bilip, ona göre yöntem belirlemeDevamını oku
Altın nasıl parlatılır diye sormuşunuz ancak altın takılarda onlarca çeşit mevcut; saf altın takılar, altın kaplamalı takılar, taşlı altın takılar, altın renkli takılar yada imitasyon takılar gibi.
Bu tür takılarınızı parlatma işlemine geçmeden önce, takınızın türünü bilip, ona göre yöntem belirlemeniz, altın takılarınızın zarar görmemesi için uygun olacaktır.
Altın parlatma ile ilgili yöntemleri iletimin devamında madde madde anlattım. Ama altın parlatma işlemi öncesinde dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken hususlardan bahsedeyim:
1- Altın takılarınızı parlatmada, çizilmeye yol açmayacak eşyalar kullanmaya dikkat edin. Kurulama veya cilalama işlemlerinde pamuk, çok yumuşak kıllara sahip diş fırçası, gözlük ya da led ekranlı televizyonları silmek için üretilen mikro fiber bezler kullanmalısınız.
2- Genelde taşlı yüzük, kolye gibi altın takılarda sıkıştırma işlemi uygulanmaktadır. Bu nedenle bu tür takıların temizleme işlemlerinde kesinlikle kaynamış sıcak su kullanılmamalıdır. Çünkü sıcak su, takının içerisindeki malzemeyi genleştirecektir. Bu da takınızda bulunan taşların düşmesine sebep olabilir.
3- Altın, hassas bir maden olduğu için, temizleme araçlarınızı doğal maddelerden seçmeniz uygun olacaktır. Mümkün olduğunca kimyasal maddeler ile temizlik işlemi yapılmamalıdır.
4- Altın takılarınızı temizledikten sonra mutlaka iyice kurulanmalarına dikkat edin. Özellikle imitasyon takıların nemli kalması, oksitlenmeye neden olup, takılarınızın küflenmesine neden olur.
5- Takıların 15 günde bir temizlenmesine dikkat edilmesi, kullanım süresini uzatacaktır.
6- Altın takı temizliğinde amonyak kullanmak işe yarar bir çözüm olsa da amonyağın güçlü yapısı nadir de olsa takılarınıza zarar vereceğinden kullanmanızı tavsiye etmem.
Benim şimdi altta altın parlatma ile ilgili vereceğim bilgiler kararan altın rengi takılardan ziyade tamamen saf altın ile alakalı. Dolayısı ile alttaki yöntemleri sadece saf altınlarınız için uygulayın.
Saf altınlar kararma yapmazlar. Onları karartan, günlük hayatımızdaki işlerimizde maruz kaldığımız kirlilik ve vücut yağlarımızdır.
Bu nedenle altın parlatma yöntemleri konusunda takılarımızı kimyasal işlemlere maruz bırakmamıza gerek yoktur. Doğal yöntemlerle takılarımızı pırıl pırıl yapabiliriz.
Altın Parlatma Yöntem 1:
Bunun için bir karışım kullanacağız:
1- Bileziklerinizin girebileceği büyüklükte ve derinlikte bir tavaya, bir kaç parça sarımsak kabuğu, bir beyaz yumurta kabuğu (beyaz yumurta olması önemli), bir parça patates, bir yemek kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı tuz ve bir miktar su döküp 1 dakika kadar karıştırın.
2- Çok yumuşak başlı eski bir diş fırçası ve çok az miktarda, beyazlatıcı etkisi bulunmayan normal bir diş macunu ile bileziklerinizi yumuşak hareketlerle fırçalayın. Bu işlem bilezikteki kirleri kabartacaktır.
3- Fırçaladığınız bilezikleri az önceki hazırladığımız karışımın içerisine koyun. Takılarınızı bu karışımın içerisinde 2 saat kadar bekletin.
4- Bekleyen takıları karışımdan çıkarıp iyice kurulayın. Tam olarak kurulanmaları için saç kurutma makinası kullanabilirsiniz. Saç kurutma makinası kullanırken sıcaklığı ılık ya da soğuk olarak ayarlamanız daha sağlıklı olacaktır. Takılarınızı, özellikle taşlı altın takılarınızı aşırı sıcağa maruz bırakmayın.
Alternatif Altın Parlatma Yöntemleri:
1- Taş içermeyen altın takılarınız için deterjanlı suda bekletme yöntemi kullanabilirsiniz. Bunun için metal bir kapta bir miktar suyu kaynatın. Su kaynarken bir kaç damla bulaşık deterjanı damlatıp karıştırın.
Ocağın altını kapatın. Takılarınızı suyun içerisine koyun ve yarım saat bekletin. Yarım saat sonra takılarınızı çıkararak yumuşak uçlu eski bir diş fırçasıyla nazik hareketlerde fırçalayın. Mikrofiber bir bez ile kurulayıp cilalayın.
2- Taşlı altın takılarınız için ise maden suyu karışımı deneyebilirsiniz. Ilık bir suyun içerisine bir şişe maden suyu ve bir yemek kaşığı sirke koyun. Takılarınızı bu karışım içerisinde bir saat kadar bekletin. Takılarınızı çıkarıp yumuşak uçlu bir diş fırçasıyla yumuşak hareketlerle fırçalayın. Beyaz banyo sabunu ile bir kere daha yıkayıp durulayın. Mikrofiber bez ile kurulayıp cilalayın.
3- Altın rengi imitasyon takılar nasıl parlatılır sorunuz için ise çözüm olarak ruj deneyebilirsiniz. Bu tür takılar küflenmeye müsait oldukları için suyla temas etmemeleri uygun olacaktır.
Kumaş bir peçeteye bir miktar ruj sürün. Peçetenin rujlu kısmıyla takılarınızı iyice ovun. Takının kararmasının peçeteye geçtiği göreceksiniz. İşlem sonrasında mikrofiber bez yardımı ile takınızı iyice temizleyin.
Bir de yeri gelmişken altın neden kararır, bunun da bilgisini vereyim;
Altın Neden Kararır: Altın takılarımız, gün boyu vücudumuzla temas halinde olan eşyalardır. Nasıl ki vücudumuz günlük yaşantımızda çeşitli etkenlerden dolayı kirleniyor ise altın takılarımız da bizimle beraber aynı etkenlere tabi olacağından, zaman içinde kirlenirler.
Vücut temizliğimiz için kullandığımız şampuan, duş jelleri hatta kozmetik ürünler içerisinde bulunan kimyasal maddeler, özellikle parfümler, altın takılarımızın kararmasına neden olan etkenlerdir.
Ayrıca vücudumuzun doğal olarak ürettiği yağlanma da altın kaplı takılarımızın zamanla kirlenip kararmalarına yol açmaktadır.
Bu nedenle duşa girerken, ev temizliği yaparken, parfüm, deodorant, saç spreyi gibi kozmetik ürünlerini kullanmadan önce altın takılarımızı çıkarmak, altın takılardaki kararmayı büyük ölçüde engelleyecektir.
8 ayar gibi düşük ayarlı takılar kendiliğinden kararabilmektedir. Bunun dışında altını geri dönülemeyecek şekilde karartan tek madde civadır. Evlerimizde kullandığımız termometreler civa içermektedir. Bunların kırılması durumunda altın takılarınızla termometrenin içindeki sıvının temas etmemesine dikkat edin.
Tıkanan lavabo nasıl açılır sorunuz için bildiğim lavabo açma yöntemleri şu şekilde: Lavabo Pompası ile Lavabo Açma: Başvurmamız gereken ilk yöntem, lavabo pompasıyla tıkanıklığı gidermeye çalışmaktır. Belki basit bir parça tıkanmaya yol açıyor olabilir. Lavabo tıkanması için daha sert yöntemlere baDevamını oku
Tıkanan lavabo nasıl açılır sorunuz için bildiğim lavabo açma yöntemleri şu şekilde:
Lavabo Pompası ile Lavabo Açma: Başvurmamız gereken ilk yöntem, lavabo pompasıyla tıkanıklığı gidermeye çalışmaktır. Belki basit bir parça tıkanmaya yol açıyor olabilir. Lavabo tıkanması için daha sert yöntemlere başvurmadan önce lavabo pompası ile lavabo açma yoluna giderek zamandan tasarruf edebiliriz.
1- Lavabonun zeminini kaplayacak ve deliğin üzerine gelecek şekilde lavaboyu su ile doldurun.
2- Lavaboda taşma deliği varsa bir bez yardımıyla hava almayacak şekilde bu deliği kapayın.
3- Lavabo pompasını, gider deliğinin üzerine gelecek şekilde sabit olarak konumlandırıp deşiğe doğru itip bastırın.
4- Kuvvetlice pompalayın. Tıkanıklık açılınca çıkan sesten bunu anlayacaksınız.
5- Açma işleminden sonra yağ atıklarının çözülmesi için deliğe bir miktar bulaşık deterjanı döküp 5 dakika bekledikten sonra delikten aşağı bir çaydanlık dolusu kaynar su dökün.
Tel Elbise Askısı ile Lavabo Açma: Lavabo giderini tıkayan pislikler bazen esnek ve inatçı olabiliyorlar. Lavabo pompasıyla yapılan basınç işlemi, bu tür tıkanıklıklarda işe yaramayabilir. Böyle durumlarda lavabo açma için, sert bir cisim kullanarak pisliği dağıtmayı deneyebiliriz. Fakat bu işlem biraz incelik istiyor.
Bazı mutfak lavabo gideri boruları körüklü adi plastikten olabiliyor. Aşağıdaki yöntemi dikkatli yapmazsanız bu tür boruları delebilirsiniz.
1- Bunun için varsa tel elbise askısı ya da yumuşak örgü şişi kullanacağız. Elinizde tel askı varsa bunu açıp düzleştirin. Ucunu, lavabo gider deliğinden sığacak şekilde yarı kanca hale getirin.
2– Örgü şişiyle yapacaksanız, şişin boyu tıkanıklığa kadar ulaşmayabilir. Olabildiğince uzun bir şiş olması daha iyi olacaktır.
3- Tel askı ya da şişi delikten içeri sokarak tıkanıklığa kadar yavaş yavaş ittirin.
4- Tıkanıklığa ulaştığınızda ileri geri hareketlerle tıkanıklığı açmaya çalışın.
5- Tıkanıklığın tam olarak açılıp açılmaması önemli değil. Az da olsa su gidecek şekilde pisliğe bir delik açabilmeniz yeterli.
6- Daha sonra lavabo pompasını bir üst yöntemde anlattığım gibi kullanarak, pisliğin basınçla tamamen gitmesini sağlayabilirsiniz.
Soda ve Sirke ile Lavabo Açma: Lavabo açmak için diğer bir yöntem de soda ve sirke kullanmak. Ayrıca karbonatla ile de lavabo açma etkili bir yöntemdir.
Sodanın kabartma etkisi, sirkenin de asidik etkisi, tıkanıklık açma konusunda etkili doğal çözümlerdir.
1- Tıkalı lavabo giderinden bir fincan karbonat ve yarım su bardağı sirke dökün.
2- Deliği varsa tıpayla, yoksa bir bez yardımıyla kapayın.
3- Yaklaşık bir saat kadar bu şekilde bekletin.
4- Daha sonra deliği açarak bir çaydanlık kaynar suyu boca edin.
5- Lavabo pompasıyla deliği bir kaç kez pompalayın.
6- Tıkanıklığın tamamen temizlenmesi için bir fincan bulaşık deterjanı döküp 5 dakika kadar bekledikten sonra tekrar kaynar su dökün.
Boraks ile Lavabo Açma: Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız boraks, su, oksijen, sodyum ve bor minerallerinden oluşan doğal bir karışımdır. Evinizde temizlik amaçlı kullanabileceğiniz en doğal maddelerin başında gelir ve tıkalı lavabo açma için belki de en etkili çözümdür.
1- Tıkalı lavabo deliğine yarım su bardağı boraks dökün.
2- Üzerine yarım çaydanlık kaynara su döküp 10 dakika kadar bekleyin.
3- Lavabodan su akmaya başladıysa deliğe bir fincan bulaşık deterjanı dökün.
4- Üzerine bir çaydanlık dolusu kaynar su dökün.
5- Lavabo pompasıyla deliği iyice pompalayın.
Halı Yıkama Makinesi ile Lavabo Açma: Eğer bir halı yıkama makineniz varsa, lavabo açma yöntemleri arasında bu maddeyi de uygulayabilirsiniz.
Halı yıkama makineleri, vakum etkisiyle suyu emmek için tasarlanmışlardır. Makinenin oluşturduğu vakum etkisini, tıkalı mutfak lavabosunu açmada da kullanabiliriz.
Fakat burada dikkatli olmakta fayda var. Eğer lavaboyu tıkayan pislik, vakumla açılmayacak şekildeyse bu 3 saniye içinde belli olur. Makineyi çalıştırıp boruyu deliğe, yanlardan hava almayacak şekilde koyun. Makine zorlanmadan çekiş yapıyorsa bir müddet bu şekilde bekletin. Eğer makine zorlanıyorsa boruyu hemen geri çekip makineyi kapatın. Pislik inatçı ise makineyi zorlayıp bozulmasına yol açmaya gerek yok. Yazıdaki diğer yöntemleri deneyin.
Çilek ne zaman dikilir sorusu dediğiniz gibi genel bir soru. Ben çilek fidesi ne zaman ekilir sorunuzu bildiğim ve tecrübe ettiğim kadarıyla cevaplamaya çalışacağım. Çilek ekim zamanı esas olarak sonbahar ayları. Bölgeye göre değişiklik gösterse de genel hatları ile Ekim - Kasım ayları en uygun dikiDevamını oku
Çilek ne zaman dikilir sorusu dediğiniz gibi genel bir soru. Ben çilek fidesi ne zaman ekilir sorunuzu bildiğim ve tecrübe ettiğim kadarıyla cevaplamaya çalışacağım.
Çilek ekim zamanı esas olarak sonbahar ayları. Bölgeye göre değişiklik gösterse de genel hatları ile Ekim – Kasım ayları en uygun dikim zamanı.
Çilek fideleri Ekim – Kasım ayları içerisinde ekildiği zaman, sonbahar yağmurları ve yazdan kalma ne soğuk ne sıcak geçen havalardan faydalanırlar ve ilkbahara kadar da güçlü bir şekilde köklenirler. Böylece ilkbahara kadar gelişimlerini çiçeklenip, meyve vermeye aşamasına gelecek şekilde tamamlamış olurlar diyebiliriz.
Bu süreçte, yani kış aylarında ise çilek -10 dereceye kadar özel bir önlem ve koruma alınmadan kış aylarını atlatabilir.
-10 derecenin altına düşen bölgelerde ise seracılık veya saman, kuru yaprak gibi materyallerle örtülmesi suretiyle örtü altı yetiştiricilik yöntemiyle yetiştirilmesi uygundur.
Ekim – Kasım aylarında dikilen çileklerin hem sonbahar gelişimleri, hem de kışı atlatmaları ve tabi ki kış ayları ve ilkbahar ayları gelişimleri sonrasında da gelecek olan yaz sıcaklarına dayanıklılık – tahammül seviyeleri diğer çilek ekim zamanlarına göre daha yüksek olacaktır.
Ancak tabi ki çilek ne zaman ekilir sorusunun cevabı sadece Ekim – Kasım ayları ile sınırlı değil. Verim açısından en iyi dikim zamanları Ekim – Kasım aylarını diye biliniyor ama buna rağmen gerekli koşullar sağlandığında her mevsimde ekimi yapılabilir.
Eğer sonbahar dikimi yapılamamışsa veya bu zamanları kaçırdıysanız da kış sonu, ilkbahar başı veya yaz aylarında da dikim yapabilirsiniz.
Benim bilgime göre çilek hangi ayda ekilir sorusunun verim açısından en iyi cevabı, tabi ki bölgeye göre değişmekle birlikte Ekim – Kasım – Aralık ayları. Anca yaz ekimlerinin de oldukça verimli olduğunu biliyorum.
Bölgelere göre çilek ne zaman ekilir:
Marmara Bölgesi: 1 Ekim – 15 Aralık (Kış Ekimi) 15 Haziran – 15 Temmuz (Yaz Ekimi)
Akdeniz Bölgesi: 15 Ekim – 15 Kasım (Kış Dikimi) 15 Temmuz- 15 Ağustos (Yaz Dikimi)
Ege Bölgesi: 1 Ekim – 15 Kasım (Kış Ekimi) 1 Temmuz – 15 Temmuz (Yaz Dikimi)
Orta Anadolu: 1 Ekim – 15 Kasım (Kış Ekimi) 1 Temmuz – 15 Temmuz (Yaz Dikimi)
Çilek ekim zamanı olarak yaz ayları tercih edildiğinde, yani yaz ekimi yapıldığında sonbahar ekimlerine göre daha verimli sonuçlar alındığını gösterir çalışmalar da okudum.
Ziraat araştırmalarında çilek fidelerini sonbahar aylarında ekmek yerine bu fideleri gerekli saklama koşullarını sağlayarak (-2 derece soğuk hava depoları ile) yaz ortasına kadar bekletip, Temmuz – Ağustos aylarında ekim yaptıklarında ve yağmurlama usulü ile sulamalarını yaptıklarında bu fidelerin sonbahar döneminde ekilen çilek fidelerine göre aslında ilkbahar aylarında daha verimli olduğunu bazı bölgelerde saptamışlar.
Dip Not: Tabi ki çilek ekim zamanı için iklim koşulları önemli olduğu gibi toprağın yapısı da önemlidir. Nem kapasitesi yüksek, kumlu ve süzek tipi topraklar çilek fidanı dikimi için uygundur.
Yaz Dikimi Yöntem 1: Temmuz – Ağustos aylarını kapsayan bu dönemde frigo fideler kullanılır. Bu fideler, Aralık-Ocak aylarında sökülüp özel zirai ilaçlarla birlikte -2 derecede soğuk hava depolarında saklanan çilek fideleridir.
Ekim zamanı bir gece suda bekletilir. Serin saatlerde dikimi yapılır. Dikimden sonra günce 2-3 defa, 15 gün boyunca sulanır. Dikimden sonra açan çiçekler koparılır. Verim yönünden en bereketli dikim sistemidir.
Yaz Dikimi Yöntem 2: Fidelikte Mayıs – Haziran aylarında yetişen yavru bitkilerin plastik torbalarda köklendirilmesiyle oluşan fidelerin Temmuz – Ağustos aylarında ekilmesi sistemidir.
Bu sistemle erken hasat yapılabilir. Yaz ekimi yöntem 1 kadar verimlidir. Kış ayları boyunca meyve alınabilir. Fakat sürekli verim alınabilmesi için soğuk hava ve dondan korunmalıdır. Seracılık için tavsiye edilen bir sistemdir.
Kış Dikimi: Bu çilek ekim zamanının kışları ılık geçen bölgelerde uygulanması daha sağlıklıdır. Taze fidelerle Kasım – Aralık aylarında yapılır. Çilek dikim aralığı 30 cm olmalıdır. Dikimden sonra fideler bolca sulanmalıdır. Verim yaz ayları ekimlerine göre ilk yıl için daha düşüktür. İkinci yıldan itibaren daha fazla verim alınabilir.
İlk Bahar Dikimi: Frigo fidelerle Nisan ayında yapılan dikimdir. Haziran ayında meyve veren fidelerin ilk yıl için verimi oldukça düşüktür. Ertesi yıl bolca meyve alınabilir. Kışları soğuk geçen bölgeler için uygun bir sistemdir.
Sonbahar Dikimi: Taze fidelerle Eylül – Ekim aylarında yapılan dikimdir. Çilek ne zaman ekilir sorusunun genel kabul görmüş cevabıdır.
Koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar diye sormuşsunuz ancak koltuğa kaplamasının türüne göre müdahale etmek daha sağlık olacaktır. Eğer sorunuz kumaş kaplı koltuktan yağ lekesini çıkarmak ise; bunun için tuz, karbonat, amonyak gibi hemen her evde bulunan doğal malzemeler kullanabiliriz. Koltuktaki lekeDevamını oku
Koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar diye sormuşsunuz ancak koltuğa kaplamasının türüne göre müdahale etmek daha sağlık olacaktır. Eğer sorunuz kumaş kaplı koltuktan yağ lekesini çıkarmak ise; bunun için tuz, karbonat, amonyak gibi hemen her evde bulunan doğal malzemeler kullanabiliriz.
Koltuktaki lekeler için kesin sonuç almak adına, lekeye mümkün olduğunca hızlı müdahale etmek gerekir. Leke oluşur oluşmaz koltuktaki lekeli bölgeye hemen bolca tuz dökülüp, hafifçe içe doğru bastırarak, yağın tuz tarafından emilmesini sağlayabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken en önemli mesele:
Kumaş koltuktaki yağ lekelerindeki ilk müdahalede kesinlikle su kullanmamanızdır.
Su ile yağ birbirlerine zıt maddeler olduğundan, temizlik için kullanacağınız su, yağın daha diplere itilmesine neden olacak ve koltuktaki yağ lekesi problemini çözemeyip, lekenin kalıcı olmasına neden olacaktır.
Koltuktaki lekeler nasıl çıkar sorunuza, her türlü koltuk türü için aşağıdaki adımları takip ederek çözüm bulabilirsiniz. (Not: bu adımlar araba koltuğundan yağ lekesi nasıl çıkar sorusuna da çözüm olacaktır.)
Koltuktaki taze yağ lekeleri için uygulanacak yöntem:
1- Eğer leke tazeyse hemen üzerine yağ emici özelliği olan tuz, karbonat ya da bebek pudrası boca edin. Bir sünger ya da bez yardımı ile lekeli bölgeye hafif baskı uygulayarak tuz, karbonat ya da bebek pudrasının yağı emmesini sağlayın.
2- 15 dakika kadar bekledikten sonra elektrikli süpürge ile bölgeyi iyice vakumlayın.
3- Geriye ise yağı emdirdikten sonra kalan lekeyi temizlemek kalıyor. Bunun için 1 fincan beyaz sirke, 1 çorba kaşığı bulaşık deterjanın karıştırıp temiz bir süngere emdiriyoruz.
4- Bu sünger ile lekeli bölgeyi tampon yapar gibi hafif baskı uygulayın. Silme işlemi yapmak, lekenin dağılmasına yol açabileceğinden bu şekilde lekeyi süngere emdirmek daha sağlıklı olacaktır.
5- Bu işlemden sonra leke üzerine hafif ılık su dökerek hızlı bir şekilde temiz bir süngerle emdirerek bölgeyi durulayın.
6- Son olarak elektrikli süpürge ile bölgeyi tekrar vakumlayın ve koltuğunuzu kurulamaya bırakın.
Koltuktaki kurumuş yağ lekeleri için uygulanacak yöntem:
1- Eğer koltuğunuzdaki yağ lekesi kurumuş ise, ilk olarak meyve bıçağı ile lekeyi olabildiğince hafif bir şekilde, koltuk liflerine zarar vermeden kazıyın. Tortuları süpürdükten sonra yukarıda listelediğim koltuktaki taze yağ lekeleri için sunduğum çözüm maddelerinden 3. maddeden sonrasını uygulayarak yine kurumuş yağ lekesine de müdahale edebilirsiniz.
Ek olarak, hazır başlığı açılmışken ek olarak şu bilgileri de ileteyim;
Deri koltuktan yağ lekesi nasıl çıkar?: Deri ya da suni deri kaplamalı koltuklarınızdan yağ lekesi çıkarmak kumaşlara göre daha kolaydır. Deri, kumaşa göre yağı daha geç emer. Bu nedenle deri koltuğunuza yağ damlar damlamaz kağıt bir havluyla kolaylıkla yağı alabilirsiniz. Su ile temizlemek bir işe yaramayacaktır.
Eğer yağ kurumuşsa, bir sprey kutusuna bir miktar bulaşık deterjanı ve su koyup karıştırın. Koltuğunuzdaki lekeli bölgeye püskürtüp 1-2 dakika bekledikten sonra mikrofiber bez ya da temiz bir havluyla silin. Leke kuvvetliyse beyaz sirke ya da limon suyu kullanabilirsiniz.
Koltuktaki yağlı boya lekesi nasıl çıkar: Bu sorunun çözümü ise amonyak. Boya kurumuşsa kuruyan kısmı kazıyın. Leke üzerine bir miktar amonyak dökerek 15 dakika kadar bekleyin. Sünger yardımıyla lekeli kısmın üzerine hafif baskı uygulayarak çözülen boyayı emdirerek temizleyin. Yine sünger ve su yardımıyla lekeli bölgeyi durulayıp kurumaya bırakın.
Halıya dökülen sıvı yağ nasıl çıkarılır diye sormuşsunuz ancak halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diye mi soruyorsunuz yoksa, yağ lekesi yeni mi oluştu ve hemen, yeni oluşan yağ lekesine mi çözüm arıyorsunuz? Çünkü kurumuş ve yeni oluşan zeytinyağı veya sıvı yağ lekeleri için uygulanacak yöntemDevamını oku
Halıya dökülen sıvı yağ nasıl çıkarılır diye sormuşsunuz ancak halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diye mi soruyorsunuz yoksa, yağ lekesi yeni mi oluştu ve hemen, yeni oluşan yağ lekesine mi çözüm arıyorsunuz?
Çünkü kurumuş ve yeni oluşan zeytinyağı veya sıvı yağ lekeleri için uygulanacak yöntemler birbirinden farklı. Neyse, ben yine de 2 durum için de bildiklerimi iki ayrı yöntem olarak aktarayım;
Şimdi anlatacağım yöntem eğer yağ lekesi yeni oluştuysa, yani tazeyse uygulanabilir. Ayrıca bu yöntem sadece halıya dökülen sıvı yağ nasıl çıkarılır sorusuna değil, aynı zamanda halıya dökülen yemek yağı lekesi, salçalı yağ lekesi, zeytinyağı nasıl çıkar gibi sorulara da çözüm olacaktır.
YÖNTEM 1
1- Taze oluşmuş halıdaki zeytin yağı ya da sıvı yağ lekesinin üzerine bol miktarda karbonat dökün. Karbonat yoksa tuz ya da mısır nişastası da olabilir. Bu emici maddeler hem etkili hem de doğaldır, halınıza zarar vermezler.
Veya alternatif olarak leke üzerine traş köpüğü de sıkabilirsiniz. Evet bildiğiniz, erkeklerin traş olmak için kullandığı traş köpükleri de halıya dökülen zeytinyağı nasıl çıkar sorununa şaşırtıcı bir şekilde çözüm oluyor.
Malzeme olarak yeni oluşmuş yağ lekesi üzerine ne dökerseniz dökün, ardından uygulayacağınız adımlar ise hepsi için aynı. Onlar da şu şekilde:
2- Ardından halınızdaki yağlı bölgenin tam olarak altına gelecek şekilde bir kaç kat kağıt havlu ya da normal havlu koyun. Bunun sebebi, halınızın altına geçen yağın da emilmesini sağlamaktır.
3- Sonrasında ise yumuşak bir bezle fazla kuvvet uygulamadan sıvı yağ lekesi üzerine döktüğünüz karbonat ya da nişastanın yağı emmesi için ovalayın. Sert davranmayın. Bu işlemle nişasta ya da karbonatın leke üzerinde dağılarak yağı iyice emmesini sağlıyoruz.
4- Bu işlemi yaptıktan sonra bu şekilde 20-30 dakika bekleyin. Daha sonra bir elektrikli süpürge ile halınızdaki lekeli bölgeyi vakumlayın. Karbonat ya da nişasta kalmadığından emin olun.
5- Sonrasında ise halıdaki lekeli bölgenin üzerine bir kaç damla bulaşık deterjanı dökün. Eski bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayın. Biraz ılık su dökün ve temiz bir süngerle ovalayın.
6- Bölgeyi yine temiz bir sünger ve ılık su yardımı ile iyice durulayın. Tekrardan elektrikli süpürge ile leke üzerinden geçebilirsiniz.
7- Eğer leke tam olarak çıkmadıysa, bulaşık deterjanı işlemini leke çıkana kadar tekrar edin.
8- Son olarak halınızın altına koyduğunuz havlu ya da kağıt havluyu yenisi ile değiştirin. Bölgeyi kurumaya bırakın.
YÖNTEM 2
Peki halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar? İşte, bu sefer anlatacağım adımlar da daha çok halıya yağ döküldü ve kurudu şimdi bu lekeler nasıl çıkar, bunun çözümüne yönelik olacak.
1- Yağ kurumuş ise küçük bir meyve bıçağı ile nazikçe kurumuş bölgeyi kazıyın. İşlem sonunda elektrikli süpürge ile bölgeyi vakumlayın.
2- Eczanelerden kolayca temin edebileceğiniz sürtünme alkolü (rubbing alkol) temiz bir süngere emdirin. Alkollü sünger ile lekeli bölgeyi temizleyin. Daha sonra ılık su ile bölgeyi durulayın.
3- Bu alkol çeşidi ecza dolaplarımızda bulunan alkoldür. İyi bir çözücüdür. Özellikle halıdaki kurumuş yağ lekeleri nasıl çıkar sorununa oldukça etkili bir çözümdür.
4- Eğer alkol temin edemiyorsanız bunun yerine bir fincan beyaz sirke ile bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı karışımı da işinizi görecektir.
5- Alternatif olarak boraks da kullanabilirsiniz. Boraks; su, oksijen, sodyum ve bor minerallerinden oluşan doğal bir karışımdır. Bu ürün de marketlerde satılır.
Uygulaması için de şöyle ilerleyin; iki çorba kaşığı boraksı 1 litre ılık su içerisinde atıp, karıştırın. Ardından da karşımı lekeli bölgeye bir bez ile uygulayın. Kuruduktan sonra sünger ve ılık su ile silerek değil de emdirme yöntemi ile durulayın.
Tabi oksijen ve sodyum, yani boraks içerisnde olan bu iki madde de hassas kumaşlarda ağartıcı hasarlar bırakabiliyor. O yüzden dikkatli olmanızda da fayda var. Bence en son çözüm olarak bunu kullanın.
6- Lekelerden tamamen kurtulana kadar işlemi tekrar edebilirsiniz. Fakat alkol ve tiner kullanıyorsanız, mümkün olduğunca az miktarlar ile uygulamaya çalışın. Aşırı kullanım halınızı ağartabilir.
Bir de dip not olarak paylaşmamda fayda var;
Halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar sorusuna bazen yanıt olarak tiner de verilebiliyor ancak belirmeliyim ki tiner halıya zeytinyağı veya sıvı yağ dökülürse nasıl temizlenir sorusundan ziyade, halıya dökülen yağlı boya lekesi nasıl çıkar veya motor – makine yağı nasıl çıkar sorularına bir yanıt.
Bu tür lekelerde de şu süreci izleyebilirisiniz: Kuruyan yağlı boyayı bıçak yardımıyla hafifçe kazıdıktan sonra süpürgeyle vakumlayın. Tiner emdirilmiş sünger yardımı ile leke üzerine hafif hafif bas – çek baskılar yaparak lekeyi temizleyin. Daha sonra ılık suyla durulayıp kurutun
Orkide ne zaman sulanır ya da orkide kaç günde sulanır gibi soruların net cevapları yoktur. Çünkü sulama sıklığı bitkinin türüne ve bulunduğu ortam şartlarına göre çeşitlilik gösterir. Ama illa ki orkide ne sıklıkla sulanır, bana net bir cevap ver derseniz; Vereceğim cevap orkidenin her gün sulanmasDevamını oku
Orkide ne zaman sulanır ya da orkide kaç günde sulanır gibi soruların net cevapları yoktur. Çünkü sulama sıklığı bitkinin türüne ve bulunduğu ortam şartlarına göre çeşitlilik gösterir.
Ama illa ki orkide ne sıklıkla sulanır, bana net bir cevap ver derseniz;
Vereceğim cevap orkidenin her gün sulanması gerekmediğidir.
Orkide sulama süresi, orkide sulama zamanları ve orkide sulama aralıkları orkide çeşitlerine göre değişir.
Ayrıca orkide sulama sıklığı evinizdeki nem seviyesine, orkidenin aldığı güneş ışığına ve havanın sıcaklığına göre değişir. Bu faktörler bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterdiğinden orkide ne sıklıkla sulanır sorusu herhangi kesin bir cevap içermez.
Bu nedenle orkide çiçeğinizi nerede yetiştiriyorsanız (eviniz – kış bahçeniz – bahçeniz vs.) orkide ne sıklıkla sulanır anlamak ve orkidenin sulanması gerekip gerekmediğini belirlemek için sizin öncelikle orkidenin bulunduğu ortam şartlarını değerlendirip, sulama kararını ona göre vermeniz gerekmekte.
Kendi ortamınıza hitap eden bir rutin geliştirmelisiniz. Kendi orkide sulama yönteminizi ve orkide sulama tekniklerinizi koşullarınıza göre belirlemelisiniz.
Bitkilerin size tam olarak ne zaman ve ne kadar sulamanız gerektiğini anlatan kolay bir rehber maalesef yok. Ancak bu orkide yetiştirmemek için tatmin edici bir neden değil.
Orkide bakımında her şey denge ve bol sabırla ilgilidir. Bir orkide sulama programı geliştirirken ve orkide sulama tekniklerinden faydalanırken göz önüne almanız gereken bazı faktörler şunlardır:
Peki orkide sulama sıklığı nasıl belirlenir?
Bir kaç yöntem var. Hemen anlatıyorum;
1- Bir kara kalem (ahşap yani) veya ahşap şiş – ahşap kürdan – yani ince uzun herhangi bir ahşap kullanın. Bu kullandığınız ahşap malzeme her ne ise ucunu sivriltip, orkidenin saksısının içerisine hafif derine gidecek ve dik bir şekilde yerleştirin.
Bu yöntem ile, ortama yerleştirilmiş keskinleştirilmiş bir kurşun kalem veya ahşap uç noktası, bitki yeterli suya sahipse nemle kararacaktır. Değilse kararma olmayacak, yani orkide sulanmak isteyecektir.
2- Kendinizin orkide kaç günde bir sulanır sorusuna yanıt bulabileceğiniz bir diğer yöntem ise parmak kontrolüdür. Parmağınızı saksı karışımına daldırın, orkidenin köklerini rahatsız etmemeye özen gösterin. Nem hissetmiyorsanız veya az nem hissederseniz, orkide sulama zamanı demektir.
Nemli saksı karışımını derhal hissederseniz, sulama için daha fazla zamana ihtiyaç vardır. Orkide sulama için şüpheniz olduğunda, fazladan bir gün beklemek gerekir. Yani sulamanın vakti olup olmadığından emin değilseniz, yani ne ıslak gibi ne de kuru gibi geldiyse mutlaka bir gün daha bekleyin.
3- Çoğu bitki plastik kaplarda yetiştirildiği için sulama kararı adına bir diğer iyi teşhis yöntemi ise bitkinin ağırlığıdır. Ağır bitki sulamaya ihtiyaç duymaz.
Ağırlığını kontrol etmek için saksısını kaldırın. Orkide sulamanın vakti geldiğinde kap hafifleyecektir. Ağırsa, kapta hala su var demektir. Orkide suya ihtiyaç duyduğunda saksının ağır hissettirmediğini ve içerisindeki nemin azaldığını hissetmeye başlarsınız.
4- Saksı karışımı ise, orkide ne zaman ve kaç günde bir sulanır sorularını için önemli diğer bir göstergedir. Orkide saksı karışımı genellikle ağaç kabuğundan veya yosundan oluşur.
Eğer kuru ve tozlu görünüyorsa, orkide sulama zamanı gelmiş olabilir. Ayrıca eğer saksıdaki karışımın rengi açıksa da, sulama zamanı gelmiş olabilir.
Bununla birlikte, sadece saksı karışımına bakmak size doğru bir gösterge sunmaz, orkide sulama için diğer belirtileri de takip ediniz gerekebilir.
5- Saksı içeriği; Farklı ortamlar farklı miktarda su tutar. Örneğin; çam kabuğu kil paletlerinden daha uzun süre su tutar. Su tutma ne kadar büyükse, suya daha az ihtiyaç duyarsınız. Bu nedenle orkide yapısına en uygun olan özel orkide saksı karışımlarını kullanmalısınız.
6- Eviniz serinse, orkidenizin çok sıcak olan zamanlara kıyasla daha az sulanması gerekir. Eğer orkide güneşli bir camdaysa, gölgelik alana göre daha sık sulanması gerekir. Eviniz sıcaksa ve sıcaklık ne kadar yüksekse, genel olarak suya olan ihtiyaç da o kadar yüksektir.
7- Nem; Genel olarak, ortam nemi ne kadar yüksekse, sulama ihtiyacı da o kadar azdır. Nem, kullandığınız saksı ortamıyla yakından ilişkilidir. Birçok evde orkide yetiştiricisi, yerel nem oranını artırmak için kapları suyla dolu bir çakıl tepsisinde tutar.
8- Hava akımı; Belirli bir miktar hava akımından korkmayın. Orkideler hem kökleri hem de yaprakları çevresinde bol temiz hava ister. Ancak çok fazla hava akışı onları daha çabuk kurutmaya eğilim gösterir, bu nedenle orkide sulamayı artırmanız gerekir.
9- Aşırı sulama, orkidenin köklerinin çürümesine ve sonunda ölmesine neden olur. Birçok bitkinin aksine, orkide yeterince kuruduktan sonra sulanmalıdır. Orkide sulama periyodu bitkinin kuruluğuna göre değerlendirilmelidir.
10- Bazı orkidelerde su depolayan organlar vardır, bazılarında ise yoktur. Cattleyas veya oncidiums gibi su depolamak için yeteneği olan bir orkideniz varsa, orkide sulamadan önce tamamen kurumasını beklemelisiniz.
11- Phalaenopsis veya papiopedilums gibi su tutma organları bulunmayan bir orkideniz varsa, orkideyi tamamen kurumadan önce sulamanız daha sağlıklı olur.
Sahip olduğunuz orkide çeşidinden emin değilseniz, orkideniz neredeyse tamamen kuru olduğu zaman orkideyi sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ancak siz yine de türlere aşina olduğunuzdan ve kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Farklı türlerin çok farklı orkide sulama yöntemleri olabilir ve bunları sağlamadan karışık bir koleksiyona sahip olmak çok zor olabilir.
Peki orkideye ne kadar su verilir veya konulur?
1- Öncelikle orkide sulama suyu nasıl olmalı, belirteyim: Ssuyunuzun soğuk ya da sıcak değil ılık olması gerekmektedir.
Ayrıca yumuşatılmış veya sert kimyasallarla işlem görmüş su kullanmayın. Özel bir orkide bir türüne sahipseniz, damıtılmış su veya yağmur suyu kullanıp kullanamayacağınıza bakın.
2- Orkide sulama için orkide saksısının boşaltma delikleri olduğundan emin olun. Bir orkideyi, suyun boşaltılabileceği delikler olmadıkça düzgün sulayamazsınız. Saksıda kalan su köklerin çürümesine neden olur, bu nedenle alttan boşaltma önemlidir.
Deliksiz bir orkide saksısı satın aldıysanız, mutlaka delin yada deldirin. Normal saksı toprakları yerine orkide saksı karışımı kullanın. Orkide saksı karışımı daha özel olduğu için orkide bakımı sulama alanında özel bir yere sahiptir.
3- Orkideyi musluğun altına tutup oda sıcaklığında sulamayabilirsiniz. Suyu, güçlü akışta açmak yerine çok hafif açarak yavaşça yayılmasına izin verin, orkide için daha iyi olur. Orkideyi musluğun altında bu şekilde 5- 10 dakika tuttuktan sonra su, altındaki deliklerden çıkana kadar bekleyin.
4-Daldırma yöntemi ile sulamada ise orkidenizi kendi saksısından daha geniş bir kap içerisindeki suya, su saksı başı hizasına gelecek şekilde daldırın ve yaklaşık 15- 20 dakika beklettikten sonra çıkarıp suyun altındaki deliklerden çıkmasını bekledikten sonra kendi yerine alın.
Saksı dibinde su birikip birikmediğini mutlaka kontrol ediniz. Fazla su bitki kökleri için zararlı olacağından boşaltmanız gereklidir.
Su, kaptan hızlı bir şekilde dökülmelidir. Potun içine sıkışmış gibi görünüyorsa, kullandığınız saksı karışımı fazla yoğun olabilir. Orkideyi suladıktan sonra kabının ağırlığını kontrol edin, böylece kabın ne zaman daha hafif hale geldiğini ve orkidenin ne zaman tekrar sulanmaya hazır olduğunu fark edebileceksiniz.
5- Bir de pratik ve hızlı bir çözüm olarak buz küpü yöntemi ile sulamak isterseniz de Saksı karışımının üstüne 1/4 fincan dondurulmuş su (genellikle üç orta buz küpü) koyun. Buz küplerini kendiliğinden erir. Böylece orkide kendi kendine sulanmış olur.
Ancak! bu yöntemi orkide sulama için haftada birden fazla uygulamayın. Bu yöntem, orkidenin uzun süreli sağlığı için optimal değildir, ancak arada bir kullanılabilir.
Önenli: Sulama sonrası yapraklar üzerinde fazla su görürseniz, kağıt havluyla silin ve ayrıca sulamadan birkaç dakika sonra saksısına bakın ve suyu boşaltın, böylece orkide saksısında su oturmasını önlemiş olursunuz.
Peki Orkide Ne Zaman Sulanır? (Hangi Saatlerde)
Orkide sulama için sabah erken veya öğlen saatlerini seçmelisiniz. Böylece fazla suyun karanlık olmadan önce buharlaşması çok zaman almayacaktır.
Eğer su bir gecede bitki üzerine oturursa çürümeye neden olabilir veya bitkiyi hastalıklara yatkın bırakabilir. Sulama zamanı orkide sulama teknikleri içerisindeki önemli etkenlerdendir.
Bu Hataları Yapmayın!
Orkideler tropikal bitkilerdir, evinizde orkide yetiştirirken, doğru hava akımı, nem ve ışık seviyeleri ile tropik bir orman ortamını kopyalamanız mümkün değildir. Dolayısıyla, orkideleri sularken insanların yaptığı en yaygın hatalar şunlardır:
1- Orkide bitkilerinin köklerinin asla durgun suda oturmasına izin verilmemelidir. Yani saksının dibinde su birikmesine izin vermeyin. Çoğu durumda, bitki çürür ve ölür.
2- Ne tür orkide yetiştirirseniz yetiştirin ,orkide sulamayı daima sabahları yapın . Gece sulama, büyüyen phalaenopsis uçlarında veya çiçek kılıflarında suyun durmasına izin verir. Bu, bakteri ve mantar hastalıklarını teşvik eder. Orkide bitkileri sulaması kesinlikle gece yapılmamalıdır.
Özetle
1- Sabahın erken saatlerinde orkide sulanabilir. Bu, akşam vaktine kadar suyun tam buharlaşmasını sağlar.
2- Eviniz çok sıcaksa veya düşük nem varsa, büyük olasılıkla daha sık sulamaya ihtiyaç duyacaksınız..
3- Ilık su kullanın (damıtılmış su kullanmayın) ve bitkinizi yaklaşık 15 dakika suya tutun ve ortamı iyice ıslattığınızdan emin olun. Ardından bitkinin yaklaşık 15 dakika boşaltmasına izin verin.Kuru görünebilir, ancak bu su yeterlidir.
4- Bitkiler sulandıktan sonra, kapta su olmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
5- Kap tabanının sulu olmaması, bitki için nem oranını arttırmasını ve hava dolaşımı sağlar.
6- Sulamaktan çok daha fazla önemli olanın aslında orkidenin fazla sulanmaktan dolayı ölmesidir. Bu nedenle orkideyi fazla sulamaktan kaçının. Sürekli ıslaklık köklerin çürümesine neden olur, bu da daha sonra yaprakların sarkmasına neden olur ve bitki sonunda ölür.
Ütünün kireci nasıl temizlenir ve ütü buhar vermiyor sorunları için paylaşabileceğim 2 doğal ütü kireç sökücü - çözücü yöntemim mevcut. Ütü Kireci Nasıl Temizlenir Çözüm 1 (Limon Tuzu): Ütü kireci nasıl temizlenir sorusuna ilk çözümüm, doğal bir ütü kireç çözücü olan limon tuzu. Limon tuzundaki asidDevamını oku
Ütünün kireci nasıl temizlenir ve ütü buhar vermiyor sorunları için paylaşabileceğim 2 doğal ütü kireç sökücü – çözücü yöntemim mevcut.
Ütü Kireci Nasıl Temizlenir Çözüm 1 (Limon Tuzu):
Ütü kireci nasıl temizlenir sorusuna ilk çözümüm, doğal bir ütü kireç çözücü olan limon tuzu. Limon tuzundaki asidik özellik sayesinde buhar kazanının içine birikmiş kireçleri kolayca eritebilir, ütü buhar vermiyor sorununu da doğal bir yöntemle çözebiliriz.
1- 1 çorba kaşığı kadar limon tuzunu, ütünün su haznesinin yarısını dolduracak kadar su ile metal bir kapta karıştırın.
2- Kabı ocak üzerine koyarak kaynayana kadar ısıtın.
3- Kaynayan bu karışımı ütünün su haznesine boşaltın.
Önemli Uyarı: Ütü fişteyken kesinlikle içine bu karışımları dökmeyin. Hazneye karışım dökme işini, ütü fişte değilken yapın. Bu hem sizin sağlığınız hem de ütünüzün zarar görmemesi için gerekli bir önlemdir.
4- Ütü masasının üzerine kullanmadığınız eski bir bez parçası serin.
5- Ütüyü fişe takarak en yüksek ısıyı ve buhar özelliğini açın.
6- Bez parçasını ütülermiş gibi ütüyü hareket ettirin.
7- Arada sırada ütünün buhar püskürtme ve su püskürtme tuşlarına basın.
8- Yaklaşık 2 dakika bu işlemi sürdürün.
8- Ütüyü fişten çekerek dik konumda soğumaya bırakın.
10- Soğuduktan su haznesindeki suyu boşaltın.
11- Su haznesine bu sefer temiz sade su koyun ve bezi tekrar ütüleyin. Bu şekilde kanallarda kalan kirecin beze akmasını sağlayabilirsiniz.
Ütü Kireci Nasıl Temizlenir Çözüm 2 (Beyaz Sirke):
Beyaz sirke, kireçlenmiş ütü nasıl temizlenir sorusunun bir diğer doğal çözümüdür. Ütü kireci temizleme ve kireç çözme işleminde beyaz sirke kullanmamızın sebebi, üzüm veya elma sirkesinin, ütü kireci temizleme işleminden sonra yaptığınız ütülerde, kıyafetlerde leke bırakma ihtimalidir. Bu nedenle kireçlenmiş ütünüz için sirke kullanacaksanız, beyaz sirke kullanmanızı öneririm.
1- Ütünün su haznesine dörtte biri dolacak şekilde beyaz sirke, haznenin yarısına gelecek şekilde su koyun.
Önemli Uyarı: Ütü fişteyken kesinlikle içine bu karışımları dökmeyin. Hazneye karışım dökme işini, ütü fişte değilken yapın. Bu hem sizin sağlığınız hem de ütünüzün zarar görmemesi için gerekli bir önlemdir.
2- Ütüyü fişe takarak en yüksek sıcaklığa ve buhar özelliğine ayarlayın.
3- Ütüyü ütü masasının demir bölmesine yatay bir şekilde koyun.
4- Arada ütünün buhar ve su püskürtme düğmelerine basın.
5- Ütüyü 5 dakika bu şekilde tutun.
6- Ütüyü fişten çekerek ve soğumasını bekledikten sonra içindeki suyu boşaltın.
7- Hazneye bu sefer temiz su koyarak iyice çalkalayıp suyu dökün.
8- Tekrar su koyarak kullanmadığınız bir bezi 2 dakika boyunca ütüleyin. Arada buhar püskürtme düğmesine basın.
Buhar Deliklerindeki Kireç Nasıl Temizlenir? Çözüm:
Yukarıda anlattığım her iki yöntem de ütünün içindeki kireci temizleme konusunda işe yarayabileceği gibi buhar deliklerindeki kireçleri de yok eder. Fakat nadir de olsa buhar deliklerine yapışmış kireç lekeleri kalabilir.
Bu durumda en etkili yöntem, bir kulak çubuğunu beyaz sirkeye batırarak delikleri temizlemektir. Daha sonra beyaz sirkeyle ıslattığınız bir bez ile ütü tabanını iyice silebilirsiniz.
Bu temizliği yaptıktan sonrası için ise şuna dikkat edin:
Aslında ütünün kireci nasıl temizlenir, ütü kireç sökücü – ütü kireç çözücü olarak ne kullanmalıyım, buharlı kazanlı ütü kireci nasıl temizlenir, ütü kireç temizliği nasıl yapılır gibi soru ve sorunlarla karşılaşmamak için ütünüzde kullandığınız suya önem göstermeniz yeterli.
Zaman içinde ütülerimizin gerektiği gibi ısınmaması, buhar verme işlevinin zayıflaması, kıyafetlerde leke bırakmaya başlaması gibi problemlerin nedeni ütüde kullandığınız sudur. Ütünün içindeki suyun ısınıp soğuması sonucunda zaman içerisinde, ütünün su ve buhar çıkışlarının kireçlenmesine neden olur.
Ütüde kullandığınız suyun kalitesi cidden önemlidir. Ütünüz içine çeşme suyu yerine hazır su, önceden kaynatılmış su ya da yağmur suyu kullanabilirsiniz. Bu şekilde ütü kireç problemi ile karşılaşmazsınız.
Orkide tohumu ne zaman ekilir sorusu orkide'nin türüne göre değişse de, orkide ekim zamanı Türkiye'de genellikle tek bir türü satıldığı için yine Türkiye nezdinde gayet belli ve sabittir. 1- Ülkemizde genel olarak Phalaenopsis türü orkideler satılmaktadır. Büyük ihtimalle sizde ki orkide de bu türdüDevamını oku
Orkide tohumu ne zaman ekilir sorusu orkide’nin türüne göre değişse de, orkide ekim zamanı Türkiye’de genellikle tek bir türü satıldığı için yine Türkiye nezdinde gayet belli ve sabittir.
1- Ülkemizde genel olarak Phalaenopsis türü orkideler satılmaktadır. Büyük ihtimalle sizde ki orkide de bu türdür.
2- Bu tür için orkide ekim zamanı ve saksı değişimi için Mayıs ayı en uygun aydır.
3- Orkideler nemli ortamları severler. %40 ile %70 nem oranına sahip ortamlar orkideler için uygundur.
4- Ev içindeki sıcaklık farkı 8-10 dereceyi geçmemelidir.
5- Doğrudan güneş ışığına bırakılmamalıdır. Doğrudan ışık almayan, bol ışıklı, kısmen serin, rüzgarsız ortamlar orkideler için uygundur.
6- Orkidenin bulunduğu ortam güzdüzleri 18-29derece, geceleri ise 13-18 derece sıcaklık değerlerinde olmalıdır.
7- Orkideler çok sulanmamalı, toprağın kurumasına da müsade edilmemelidir. Orkide toprağı sürekli nemli kalmalı ayrıca çok ıslak tutulmamalıdır.
8- Bitki gövdesi suyla temas etmemelidir. Püskürtme araçlarıyla üç günde bir sabah saatlerinde, ılık yağmur suyu ya da memba suyu ile toprağı sulanabilir. Suyun kireç ve tuz içermemesine dikkat edilmelidir.
9- İki yılda bir saksı değişimi yapılabilir.
10- Orkideler için özel olarak hazırlanmış topraklar kullanılmalıdır. Orkide toprağı hindistan cevizi lifleri, ağaç kabukları, sphagnum yosunu, odun kömürü kırıntıları, perlit, pomza, strafor köpük topları gibi havalanma kapasitesi yüksek, çabuk çürümeyen malzemelerden oluşmalıdır.
Aslında orkide tohumu ne zaman ekilir sorusu, genellikle evde orkide çoğaltımı yapanları ilgilendiren bir sorudur. Bu çoğaltım işlemi ev ortamında çok zordur. Çiçekçilerden saksılarda yetiştirmek üzere aldığınız hazır orkideler, ya labaratuvar ortamında ya da seralarda özel koşullarda çoğaltılmışlardır. Evde orkide çoğaltımı zor bir işlem ve ayrı bir konudur.
Eğer orkide tohumu ne zaman dikilir sorusunu, orkide çoğaltmak için soruyorsanız, bu konuyu ayrıca araştırın derim. Çünkü çoğaltım sadece zamanla ilgili bir konu da değil. Zaman + dikkat etmeniz gereken bir çok husus var.
Burada asıl değinmek istediğim, orkide ne zaman alınıp saksıya dikilmeli ve saksı değişimi için hangi zamanın uygun olduğudur.
Mayıs ayı, sadece orkide tohumu ne zaman ekilir sorusuna değil, aynı zamanda hazır olarak satın alınan orkide ne zaman ekilir, orkide saksısı ne zaman değiştirilir, orkide ne zaman dikilir, orkide hangi ayda ekilir gibi soruların da cevabıdır.
Yani özetle; eğer bir orkide satın alıp evde yetiştirmek istiyorsanız, daha önce de dediğim gibi bu zaman dilimi, satın aldığınız orkide türüne göre değişiklik gösterse de en uygunu sizin bunu Mayıs ayında yapmanız olacaktır.
Bu arada tür tür diyorsun da ne kadar türü olabilir ki bu orkidenin demeyin. Orkide’nin 35 bin üzerinde türü bulunur. Bazı türleri tropik ormanlarda ağaçların üstlerinde, bazıları da dağlık alanlarda toprakta yetişmektedir. Dip not olarak bunu da belirtmek istedim.
Uzun ömürlü olması ve her yıl çiçek açması, kokusu ve güzelliği ile evde yetiştirilebilecek en güzel çiçektir benim için. Üstte sıraladığım hususlara dikkat ederek ben evimde yetiştiriyorum. Siz de üstte sıraladığım bu maddelere dikkat ettiğiniz zaman evde orkide yetiştirmek hiç de zor olmayacaktır.
Kadife, siyah, beyaz, renkli, keten, klasik kumaş, kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar, kurumuş yağ lekesi veya yağlı boya lekesi nasıl çıkar gibi problemlere kumaş türleri farklı olsa da hepsi için geçerli olan çözüm yöntemlerim şu şekilde: Pantolondan taze oluşmuş yağ lekesi nasıl çıkar? ÇözümDevamını oku
Kadife, siyah, beyaz, renkli, keten, klasik kumaş, kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar, kurumuş yağ lekesi veya yağlı boya lekesi nasıl çıkar gibi problemlere kumaş türleri farklı olsa da hepsi için geçerli olan çözüm yöntemlerim şu şekilde:
Pantolondan taze oluşmuş yağ lekesi nasıl çıkar? Çözüm şu:
İLK Basamak
1- Yağ lekesinin kalıcı olmaması, kolayca çıkarılabilmesi için hız ve ilk müdahale çok önemlidir. Pantolnunuza hangi tür yağ bulaşırsa bulaşsın farkettiğiniz anda ilk aklınıza gelen tuz bulmak olsun.
2- Tuzu oluşan yağ lekesinin üzerine korkmadan boca edip, elinizle tuzun üzerine hafifçe bastırıp leke üzerinde dağılmasını sağlayın.
3- Tuz, yağı emerek pantolon kumaşının derinlere işlemesine engel olacak, bir sonraki müdahalede işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Tuz alternatifi olarak mısır nişastası, karbonat ya da bebek pudrası da kullanabilirsiniz.
4- Tuzu döktükten sonra 15 dakika kadar bekleyin. Daha sonra bir kaşık, meyve bıçağı gibi sert bir cisimle tuz parçalarını nazikçe kazıyın. Kesinlikle su veya nemli bir bezle lekeye müdahale etmeyin. Bu yağın kumaşa daha fazla yayılmasına neden olur.
Şimdi bu üstte anlattıklarım, kumaş türü ne olursa olsun pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar sorusuna yanıt olarak ilk basamağı oluşturuyor. Bunu yapmak pantolondan yağ lekesini tamamen çıkarma işlemini, yani aşağıda anlatacağım 2. basamağı oldukça kolaylaştıracaktır.
İKİNCİ Basamak
Tuz ya da alternatif maddelerle ilk müdahalemizi yaparak pantolona bulaşan yağ lekesini büyük oranda temizlemiş olduk. Bu yöntemden sonra az da olsa pantolonunuz üzerinde yağ lekesi kalacaktır. Aşağıdaki adımları takip ederek pantolondaki yağ lekesinden tamamen kurtulabilirsiniz.
5- Yağlı leke üzerine bir miktar bulaşık deterjanı (limon içermeyen sade bir bulaşık deterjanı tercih etmeniz giysileriniz için daha sağlıklı olacaktır) ve bir iki damla ılık su dökün. Parmağınızla hafifçe ovalayın.
6- Eski ve yumuşak kıllı bir diş fırçası yardımıyla, kumaşa zarar vermeden nazikçe lekeli bölgeyi fırçalayın. Bu işlemi hem lekenin üzerine hem de pantolonun iç tarafında lekeye karşılık gelen yere yapmaya dikkat edin.
7- Bu işlemi de bir süre yaptıktan sonra pantolonunuzun etiketindeki yıkama talimatlarına uyarak pantolonunuzu makinenizde yıkayın.
8- Ardından pantolonunuzu doğal yöntemlerle kurutun. Eğer kurutma makinasında yüksek ısıya maruz bırakırsanız, leke tam çıkmamışsa kalıcı olacaktır. Doğal olarak kurutursanız, tam çıkmayan lekeyi ikinci bir müdahale ile tamamen yok edebilirsiniz.
9- Eğer leke tam olarak çıkmamışsa ikinci bir müdahale olarak beyaz sabun veya beyaz sirke de deneyebilirsiniz.
Pantolondan kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar?
Kurumuş yağ lekesi kumaş pantolondan nasıl çıkar gibi bir sorunun çözümü taze oluşmuş yağ lekesine göre biraz daha zor. Ama şunları deneyin, büyük ihtimalle kurumuş yağ lekesi çıkartmada da aşağıda anlattıklarım da başarılı olacaktır.
1- Bir mevye bıçağı yardımıyla kurumuş yağlı bölgeyi kumaşa zarar vermeden mümkün olduğunca kazımaya çalışın.
2- Bir miktar karbonatı lekeli bölgeye serpiştirin. Bir iki damla su damlatarak eski bir diş fırçasıyla hafifçe ovalayın.
3- Bu şekilde 15-20 dakika kadar bekleyerek lekenin kabarmasını sağlayın.
4- Lekeli kısmın üzerine normal bir bulaşık deterjanı sürerek (limon içermeyen sade bir bulaşık deterjanı tercih etmeniz giysileriniz için daha sağlıklı olacaktır) pantolonu hafifçe çiteleyin.
5- Etiketteki yıkama talimatlarına uyarak pantolonunuzu makinenizde normal bir şekilde yıkayıp, asarak kurutun.
Pantolondan yağlı boya lekesi nasıl çıkar? Çözüm ise şu:
1- Kot pantolondan yağlı boya lekesi nasıl çıkar sorusunun çözümü ise amonyak. Genelde giysilerdeki yağlı boya lekelerinin çıkarılmasında tiner önerilir. Fakat tiner güçlü bir kimyasal madde olduğu için kumaşları ağartma gibi bir riski vardır. Ayrıca tinerin yanıcı olması, uzun süre solunmasının sağlığı olumsuz etkilemesi gibi sebeplerle kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
2- Pantolondaki yağlı boya lekeleri için amonyak daha doğal bir çözüm olacaktır. Eğer yağlı boya lekesi yeni oluşmuşsa meyve bıçağı gibi sert bir cisimle boyanın fazlalığını kumaşa dağıtmadan alın.
3- Lekeli kısma bi mikta amonyak dökerek 15 dakika kadar bekleyin. Mümkünse ecza dolaplarınızda bulunan alkole batırılmış bir bez ile lekeli kısmı silerek temizlemeye çalışın.
4- Eğer alkol bulamazsanız ağartıcı içermeyen bir çamaşır deterjanı ve ılık su ile lekeyi çitileyin. Daha sonra pantolonunuzu makinenizde normal bir şekilde yıkayıp asarak kurutun.
Altın nasıl parlatılır? (Kararan altın parlatma)
Altın nasıl parlatılır diye sormuşunuz ancak altın takılarda onlarca çeşit mevcut; saf altın takılar, altın kaplamalı takılar, taşlı altın takılar, altın renkli takılar yada imitasyon takılar gibi. Bu tür takılarınızı parlatma işlemine geçmeden önce, takınızın türünü bilip, ona göre yöntem belirlemeDevamını oku
Altın nasıl parlatılır diye sormuşunuz ancak altın takılarda onlarca çeşit mevcut; saf altın takılar, altın kaplamalı takılar, taşlı altın takılar, altın renkli takılar yada imitasyon takılar gibi.
Bu tür takılarınızı parlatma işlemine geçmeden önce, takınızın türünü bilip, ona göre yöntem belirlemeniz, altın takılarınızın zarar görmemesi için uygun olacaktır.
Altın parlatma ile ilgili yöntemleri iletimin devamında madde madde anlattım. Ama altın parlatma işlemi öncesinde dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken hususlardan bahsedeyim:
1- Altın takılarınızı parlatmada, çizilmeye yol açmayacak eşyalar kullanmaya dikkat edin. Kurulama veya cilalama işlemlerinde pamuk, çok yumuşak kıllara sahip diş fırçası, gözlük ya da led ekranlı televizyonları silmek için üretilen mikro fiber bezler kullanmalısınız.
2- Genelde taşlı yüzük, kolye gibi altın takılarda sıkıştırma işlemi uygulanmaktadır. Bu nedenle bu tür takıların temizleme işlemlerinde kesinlikle kaynamış sıcak su kullanılmamalıdır. Çünkü sıcak su, takının içerisindeki malzemeyi genleştirecektir. Bu da takınızda bulunan taşların düşmesine sebep olabilir.
3- Altın, hassas bir maden olduğu için, temizleme araçlarınızı doğal maddelerden seçmeniz uygun olacaktır. Mümkün olduğunca kimyasal maddeler ile temizlik işlemi yapılmamalıdır.
4- Altın takılarınızı temizledikten sonra mutlaka iyice kurulanmalarına dikkat edin. Özellikle imitasyon takıların nemli kalması, oksitlenmeye neden olup, takılarınızın küflenmesine neden olur.
5- Takıların 15 günde bir temizlenmesine dikkat edilmesi, kullanım süresini uzatacaktır.
6- Altın takı temizliğinde amonyak kullanmak işe yarar bir çözüm olsa da amonyağın güçlü yapısı nadir de olsa takılarınıza zarar vereceğinden kullanmanızı tavsiye etmem.
Benim şimdi altta altın parlatma ile ilgili vereceğim bilgiler kararan altın rengi takılardan ziyade tamamen saf altın ile alakalı. Dolayısı ile alttaki yöntemleri sadece saf altınlarınız için uygulayın.
Saf altınlar kararma yapmazlar. Onları karartan, günlük hayatımızdaki işlerimizde maruz kaldığımız kirlilik ve vücut yağlarımızdır.
Bu nedenle altın parlatma yöntemleri konusunda takılarımızı kimyasal işlemlere maruz bırakmamıza gerek yoktur. Doğal yöntemlerle takılarımızı pırıl pırıl yapabiliriz.
Altın Parlatma Yöntem 1:
Bunun için bir karışım kullanacağız:
1- Bileziklerinizin girebileceği büyüklükte ve derinlikte bir tavaya, bir kaç parça sarımsak kabuğu, bir beyaz yumurta kabuğu (beyaz yumurta olması önemli), bir parça patates, bir yemek kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı tuz ve bir miktar su döküp 1 dakika kadar karıştırın.
2- Çok yumuşak başlı eski bir diş fırçası ve çok az miktarda, beyazlatıcı etkisi bulunmayan normal bir diş macunu ile bileziklerinizi yumuşak hareketlerle fırçalayın. Bu işlem bilezikteki kirleri kabartacaktır.
3- Fırçaladığınız bilezikleri az önceki hazırladığımız karışımın içerisine koyun. Takılarınızı bu karışımın içerisinde 2 saat kadar bekletin.
4- Bekleyen takıları karışımdan çıkarıp iyice kurulayın. Tam olarak kurulanmaları için saç kurutma makinası kullanabilirsiniz. Saç kurutma makinası kullanırken sıcaklığı ılık ya da soğuk olarak ayarlamanız daha sağlıklı olacaktır. Takılarınızı, özellikle taşlı altın takılarınızı aşırı sıcağa maruz bırakmayın.
Alternatif Altın Parlatma Yöntemleri:
1- Taş içermeyen altın takılarınız için deterjanlı suda bekletme yöntemi kullanabilirsiniz. Bunun için metal bir kapta bir miktar suyu kaynatın. Su kaynarken bir kaç damla bulaşık deterjanı damlatıp karıştırın.
Ocağın altını kapatın. Takılarınızı suyun içerisine koyun ve yarım saat bekletin. Yarım saat sonra takılarınızı çıkararak yumuşak uçlu eski bir diş fırçasıyla nazik hareketlerde fırçalayın. Mikrofiber bir bez ile kurulayıp cilalayın.
2- Taşlı altın takılarınız için ise maden suyu karışımı deneyebilirsiniz. Ilık bir suyun içerisine bir şişe maden suyu ve bir yemek kaşığı sirke koyun. Takılarınızı bu karışım içerisinde bir saat kadar bekletin. Takılarınızı çıkarıp yumuşak uçlu bir diş fırçasıyla yumuşak hareketlerle fırçalayın. Beyaz banyo sabunu ile bir kere daha yıkayıp durulayın. Mikrofiber bez ile kurulayıp cilalayın.
3- Altın rengi imitasyon takılar nasıl parlatılır sorunuz için ise çözüm olarak ruj deneyebilirsiniz. Bu tür takılar küflenmeye müsait oldukları için suyla temas etmemeleri uygun olacaktır.
Kumaş bir peçeteye bir miktar ruj sürün. Peçetenin rujlu kısmıyla takılarınızı iyice ovun. Takının kararmasının peçeteye geçtiği göreceksiniz. İşlem sonrasında mikrofiber bez yardımı ile takınızı iyice temizleyin.
Bir de yeri gelmişken altın neden kararır, bunun da bilgisini vereyim;
Altın Neden Kararır: Altın takılarımız, gün boyu vücudumuzla temas halinde olan eşyalardır. Nasıl ki vücudumuz günlük yaşantımızda çeşitli etkenlerden dolayı kirleniyor ise altın takılarımız da bizimle beraber aynı etkenlere tabi olacağından, zaman içinde kirlenirler.
Vücut temizliğimiz için kullandığımız şampuan, duş jelleri hatta kozmetik ürünler içerisinde bulunan kimyasal maddeler, özellikle parfümler, altın takılarımızın kararmasına neden olan etkenlerdir.
Ayrıca vücudumuzun doğal olarak ürettiği yağlanma da altın kaplı takılarımızın zamanla kirlenip kararmalarına yol açmaktadır.
Bu nedenle duşa girerken, ev temizliği yaparken, parfüm, deodorant, saç spreyi gibi kozmetik ürünlerini kullanmadan önce altın takılarımızı çıkarmak, altın takılardaki kararmayı büyük ölçüde engelleyecektir.
8 ayar gibi düşük ayarlı takılar kendiliğinden kararabilmektedir. Bunun dışında altını geri dönülemeyecek şekilde karartan tek madde civadır. Evlerimizde kullandığımız termometreler civa içermektedir. Bunların kırılması durumunda altın takılarınızla termometrenin içindeki sıvının temas etmemesine dikkat edin.
See lessLavabo tıkanıklığı nasıl açılır? (Lavabo açma)
Tıkanan lavabo nasıl açılır sorunuz için bildiğim lavabo açma yöntemleri şu şekilde: Lavabo Pompası ile Lavabo Açma: Başvurmamız gereken ilk yöntem, lavabo pompasıyla tıkanıklığı gidermeye çalışmaktır. Belki basit bir parça tıkanmaya yol açıyor olabilir. Lavabo tıkanması için daha sert yöntemlere baDevamını oku
Tıkanan lavabo nasıl açılır sorunuz için bildiğim lavabo açma yöntemleri şu şekilde:
Lavabo Pompası ile Lavabo Açma: Başvurmamız gereken ilk yöntem, lavabo pompasıyla tıkanıklığı gidermeye çalışmaktır. Belki basit bir parça tıkanmaya yol açıyor olabilir. Lavabo tıkanması için daha sert yöntemlere başvurmadan önce lavabo pompası ile lavabo açma yoluna giderek zamandan tasarruf edebiliriz.
1- Lavabonun zeminini kaplayacak ve deliğin üzerine gelecek şekilde lavaboyu su ile doldurun.
2- Lavaboda taşma deliği varsa bir bez yardımıyla hava almayacak şekilde bu deliği kapayın.
3- Lavabo pompasını, gider deliğinin üzerine gelecek şekilde sabit olarak konumlandırıp deşiğe doğru itip bastırın.
4- Kuvvetlice pompalayın. Tıkanıklık açılınca çıkan sesten bunu anlayacaksınız.
5- Açma işleminden sonra yağ atıklarının çözülmesi için deliğe bir miktar bulaşık deterjanı döküp 5 dakika bekledikten sonra delikten aşağı bir çaydanlık dolusu kaynar su dökün.
Tel Elbise Askısı ile Lavabo Açma: Lavabo giderini tıkayan pislikler bazen esnek ve inatçı olabiliyorlar. Lavabo pompasıyla yapılan basınç işlemi, bu tür tıkanıklıklarda işe yaramayabilir. Böyle durumlarda lavabo açma için, sert bir cisim kullanarak pisliği dağıtmayı deneyebiliriz. Fakat bu işlem biraz incelik istiyor.
Bazı mutfak lavabo gideri boruları körüklü adi plastikten olabiliyor. Aşağıdaki yöntemi dikkatli yapmazsanız bu tür boruları delebilirsiniz.
1- Bunun için varsa tel elbise askısı ya da yumuşak örgü şişi kullanacağız. Elinizde tel askı varsa bunu açıp düzleştirin. Ucunu, lavabo gider deliğinden sığacak şekilde yarı kanca hale getirin.
2– Örgü şişiyle yapacaksanız, şişin boyu tıkanıklığa kadar ulaşmayabilir. Olabildiğince uzun bir şiş olması daha iyi olacaktır.
3- Tel askı ya da şişi delikten içeri sokarak tıkanıklığa kadar yavaş yavaş ittirin.
4- Tıkanıklığa ulaştığınızda ileri geri hareketlerle tıkanıklığı açmaya çalışın.
5- Tıkanıklığın tam olarak açılıp açılmaması önemli değil. Az da olsa su gidecek şekilde pisliğe bir delik açabilmeniz yeterli.
6- Daha sonra lavabo pompasını bir üst yöntemde anlattığım gibi kullanarak, pisliğin basınçla tamamen gitmesini sağlayabilirsiniz.
Soda ve Sirke ile Lavabo Açma: Lavabo açmak için diğer bir yöntem de soda ve sirke kullanmak. Ayrıca karbonatla ile de lavabo açma etkili bir yöntemdir.
Sodanın kabartma etkisi, sirkenin de asidik etkisi, tıkanıklık açma konusunda etkili doğal çözümlerdir.
1- Tıkalı lavabo giderinden bir fincan karbonat ve yarım su bardağı sirke dökün.
2- Deliği varsa tıpayla, yoksa bir bez yardımıyla kapayın.
3- Yaklaşık bir saat kadar bu şekilde bekletin.
4- Daha sonra deliği açarak bir çaydanlık kaynar suyu boca edin.
5- Lavabo pompasıyla deliği bir kaç kez pompalayın.
6- Tıkanıklığın tamamen temizlenmesi için bir fincan bulaşık deterjanı döküp 5 dakika kadar bekledikten sonra tekrar kaynar su dökün.
Boraks ile Lavabo Açma: Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız boraks, su, oksijen, sodyum ve bor minerallerinden oluşan doğal bir karışımdır. Evinizde temizlik amaçlı kullanabileceğiniz en doğal maddelerin başında gelir ve tıkalı lavabo açma için belki de en etkili çözümdür.
1- Tıkalı lavabo deliğine yarım su bardağı boraks dökün.
2- Üzerine yarım çaydanlık kaynara su döküp 10 dakika kadar bekleyin.
3- Lavabodan su akmaya başladıysa deliğe bir fincan bulaşık deterjanı dökün.
4- Üzerine bir çaydanlık dolusu kaynar su dökün.
5- Lavabo pompasıyla deliği iyice pompalayın.
Halı Yıkama Makinesi ile Lavabo Açma: Eğer bir halı yıkama makineniz varsa, lavabo açma yöntemleri arasında bu maddeyi de uygulayabilirsiniz.
Halı yıkama makineleri, vakum etkisiyle suyu emmek için tasarlanmışlardır. Makinenin oluşturduğu vakum etkisini, tıkalı mutfak lavabosunu açmada da kullanabiliriz.
Fakat burada dikkatli olmakta fayda var. Eğer lavaboyu tıkayan pislik, vakumla açılmayacak şekildeyse bu 3 saniye içinde belli olur. Makineyi çalıştırıp boruyu deliğe, yanlardan hava almayacak şekilde koyun. Makine zorlanmadan çekiş yapıyorsa bir müddet bu şekilde bekletin. Eğer makine zorlanıyorsa boruyu hemen geri çekip makineyi kapatın. Pislik inatçı ise makineyi zorlayıp bozulmasına yol açmaya gerek yok. Yazıdaki diğer yöntemleri deneyin.
See lessÇilek ne zaman ekilir – dikilir? Hangi ayda?
Çilek ne zaman dikilir sorusu dediğiniz gibi genel bir soru. Ben çilek fidesi ne zaman ekilir sorunuzu bildiğim ve tecrübe ettiğim kadarıyla cevaplamaya çalışacağım. Çilek ekim zamanı esas olarak sonbahar ayları. Bölgeye göre değişiklik gösterse de genel hatları ile Ekim - Kasım ayları en uygun dikiDevamını oku
Çilek ne zaman dikilir sorusu dediğiniz gibi genel bir soru. Ben çilek fidesi ne zaman ekilir sorunuzu bildiğim ve tecrübe ettiğim kadarıyla cevaplamaya çalışacağım.
Çilek ekim zamanı esas olarak sonbahar ayları. Bölgeye göre değişiklik gösterse de genel hatları ile Ekim – Kasım ayları en uygun dikim zamanı.
Çilek fideleri Ekim – Kasım ayları içerisinde ekildiği zaman, sonbahar yağmurları ve yazdan kalma ne soğuk ne sıcak geçen havalardan faydalanırlar ve ilkbahara kadar da güçlü bir şekilde köklenirler. Böylece ilkbahara kadar gelişimlerini çiçeklenip, meyve vermeye aşamasına gelecek şekilde tamamlamış olurlar diyebiliriz.
Bu süreçte, yani kış aylarında ise çilek -10 dereceye kadar özel bir önlem ve koruma alınmadan kış aylarını atlatabilir.
-10 derecenin altına düşen bölgelerde ise seracılık veya saman, kuru yaprak gibi materyallerle örtülmesi suretiyle örtü altı yetiştiricilik yöntemiyle yetiştirilmesi uygundur.
Ekim – Kasım aylarında dikilen çileklerin hem sonbahar gelişimleri, hem de kışı atlatmaları ve tabi ki kış ayları ve ilkbahar ayları gelişimleri sonrasında da gelecek olan yaz sıcaklarına dayanıklılık – tahammül seviyeleri diğer çilek ekim zamanlarına göre daha yüksek olacaktır.
Ancak tabi ki çilek ne zaman ekilir sorusunun cevabı sadece Ekim – Kasım ayları ile sınırlı değil. Verim açısından en iyi dikim zamanları Ekim – Kasım aylarını diye biliniyor ama buna rağmen gerekli koşullar sağlandığında her mevsimde ekimi yapılabilir.
Eğer sonbahar dikimi yapılamamışsa veya bu zamanları kaçırdıysanız da kış sonu, ilkbahar başı veya yaz aylarında da dikim yapabilirsiniz.
Benim bilgime göre çilek hangi ayda ekilir sorusunun verim açısından en iyi cevabı, tabi ki bölgeye göre değişmekle birlikte Ekim – Kasım – Aralık ayları. Anca yaz ekimlerinin de oldukça verimli olduğunu biliyorum.
Bölgelere göre çilek ne zaman ekilir:
Çilek ekim zamanı olarak yaz ayları tercih edildiğinde, yani yaz ekimi yapıldığında sonbahar ekimlerine göre daha verimli sonuçlar alındığını gösterir çalışmalar da okudum.
Ziraat araştırmalarında çilek fidelerini sonbahar aylarında ekmek yerine bu fideleri gerekli saklama koşullarını sağlayarak (-2 derece soğuk hava depoları ile) yaz ortasına kadar bekletip, Temmuz – Ağustos aylarında ekim yaptıklarında ve yağmurlama usulü ile sulamalarını yaptıklarında bu fidelerin sonbahar döneminde ekilen çilek fidelerine göre aslında ilkbahar aylarında daha verimli olduğunu bazı bölgelerde saptamışlar.
Dip Not: Tabi ki çilek ekim zamanı için iklim koşulları önemli olduğu gibi toprağın yapısı da önemlidir. Nem kapasitesi yüksek, kumlu ve süzek tipi topraklar çilek fidanı dikimi için uygundur.
Yaz Dikimi Yöntem 1: Temmuz – Ağustos aylarını kapsayan bu dönemde frigo fideler kullanılır. Bu fideler, Aralık-Ocak aylarında sökülüp özel zirai ilaçlarla birlikte -2 derecede soğuk hava depolarında saklanan çilek fideleridir.
Ekim zamanı bir gece suda bekletilir. Serin saatlerde dikimi yapılır. Dikimden sonra günce 2-3 defa, 15 gün boyunca sulanır. Dikimden sonra açan çiçekler koparılır. Verim yönünden en bereketli dikim sistemidir.
Yaz Dikimi Yöntem 2: Fidelikte Mayıs – Haziran aylarında yetişen yavru bitkilerin plastik torbalarda köklendirilmesiyle oluşan fidelerin Temmuz – Ağustos aylarında ekilmesi sistemidir.
Bu sistemle erken hasat yapılabilir. Yaz ekimi yöntem 1 kadar verimlidir. Kış ayları boyunca meyve alınabilir. Fakat sürekli verim alınabilmesi için soğuk hava ve dondan korunmalıdır. Seracılık için tavsiye edilen bir sistemdir.
Kış Dikimi: Bu çilek ekim zamanının kışları ılık geçen bölgelerde uygulanması daha sağlıklıdır. Taze fidelerle Kasım – Aralık aylarında yapılır. Çilek dikim aralığı 30 cm olmalıdır. Dikimden sonra fideler bolca sulanmalıdır. Verim yaz ayları ekimlerine göre ilk yıl için daha düşüktür. İkinci yıldan itibaren daha fazla verim alınabilir.
İlk Bahar Dikimi: Frigo fidelerle Nisan ayında yapılan dikimdir. Haziran ayında meyve veren fidelerin ilk yıl için verimi oldukça düşüktür. Ertesi yıl bolca meyve alınabilir. Kışları soğuk geçen bölgeler için uygun bir sistemdir.
Sonbahar Dikimi: Taze fidelerle Eylül – Ekim aylarında yapılan dikimdir. Çilek ne zaman ekilir sorusunun genel kabul görmüş cevabıdır.
Koltuktan yağ lekesi nasıl çıkar? [Kesin Çözüm]
Koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar diye sormuşsunuz ancak koltuğa kaplamasının türüne göre müdahale etmek daha sağlık olacaktır. Eğer sorunuz kumaş kaplı koltuktan yağ lekesini çıkarmak ise; bunun için tuz, karbonat, amonyak gibi hemen her evde bulunan doğal malzemeler kullanabiliriz. Koltuktaki lekeDevamını oku
Koltuktaki yağ lekesi nasıl çıkar diye sormuşsunuz ancak koltuğa kaplamasının türüne göre müdahale etmek daha sağlık olacaktır. Eğer sorunuz kumaş kaplı koltuktan yağ lekesini çıkarmak ise; bunun için tuz, karbonat, amonyak gibi hemen her evde bulunan doğal malzemeler kullanabiliriz.
Koltuktaki lekeler için kesin sonuç almak adına, lekeye mümkün olduğunca hızlı müdahale etmek gerekir. Leke oluşur oluşmaz koltuktaki lekeli bölgeye hemen bolca tuz dökülüp, hafifçe içe doğru bastırarak, yağın tuz tarafından emilmesini sağlayabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken en önemli mesele:
Kumaş koltuktaki yağ lekelerindeki ilk müdahalede kesinlikle su kullanmamanızdır.
Su ile yağ birbirlerine zıt maddeler olduğundan, temizlik için kullanacağınız su, yağın daha diplere itilmesine neden olacak ve koltuktaki yağ lekesi problemini çözemeyip, lekenin kalıcı olmasına neden olacaktır.
Koltuktaki lekeler nasıl çıkar sorunuza, her türlü koltuk türü için aşağıdaki adımları takip ederek çözüm bulabilirsiniz. (Not: bu adımlar araba koltuğundan yağ lekesi nasıl çıkar sorusuna da çözüm olacaktır.)
Koltuktaki taze yağ lekeleri için uygulanacak yöntem:
1- Eğer leke tazeyse hemen üzerine yağ emici özelliği olan tuz, karbonat ya da bebek pudrası boca edin. Bir sünger ya da bez yardımı ile lekeli bölgeye hafif baskı uygulayarak tuz, karbonat ya da bebek pudrasının yağı emmesini sağlayın.
2- 15 dakika kadar bekledikten sonra elektrikli süpürge ile bölgeyi iyice vakumlayın.
3- Geriye ise yağı emdirdikten sonra kalan lekeyi temizlemek kalıyor. Bunun için 1 fincan beyaz sirke, 1 çorba kaşığı bulaşık deterjanın karıştırıp temiz bir süngere emdiriyoruz.
4- Bu sünger ile lekeli bölgeyi tampon yapar gibi hafif baskı uygulayın. Silme işlemi yapmak, lekenin dağılmasına yol açabileceğinden bu şekilde lekeyi süngere emdirmek daha sağlıklı olacaktır.
5- Bu işlemden sonra leke üzerine hafif ılık su dökerek hızlı bir şekilde temiz bir süngerle emdirerek bölgeyi durulayın.
6- Son olarak elektrikli süpürge ile bölgeyi tekrar vakumlayın ve koltuğunuzu kurulamaya bırakın.
Koltuktaki kurumuş yağ lekeleri için uygulanacak yöntem:
1- Eğer koltuğunuzdaki yağ lekesi kurumuş ise, ilk olarak meyve bıçağı ile lekeyi olabildiğince hafif bir şekilde, koltuk liflerine zarar vermeden kazıyın. Tortuları süpürdükten sonra yukarıda listelediğim koltuktaki taze yağ lekeleri için sunduğum çözüm maddelerinden 3. maddeden sonrasını uygulayarak yine kurumuş yağ lekesine de müdahale edebilirsiniz.
Ek olarak, hazır başlığı açılmışken ek olarak şu bilgileri de ileteyim;
Deri koltuktan yağ lekesi nasıl çıkar?: Deri ya da suni deri kaplamalı koltuklarınızdan yağ lekesi çıkarmak kumaşlara göre daha kolaydır. Deri, kumaşa göre yağı daha geç emer. Bu nedenle deri koltuğunuza yağ damlar damlamaz kağıt bir havluyla kolaylıkla yağı alabilirsiniz. Su ile temizlemek bir işe yaramayacaktır.
Eğer yağ kurumuşsa, bir sprey kutusuna bir miktar bulaşık deterjanı ve su koyup karıştırın. Koltuğunuzdaki lekeli bölgeye püskürtüp 1-2 dakika bekledikten sonra mikrofiber bez ya da temiz bir havluyla silin. Leke kuvvetliyse beyaz sirke ya da limon suyu kullanabilirsiniz.
Koltuktaki yağlı boya lekesi nasıl çıkar: Bu sorunun çözümü ise amonyak. Boya kurumuşsa kuruyan kısmı kazıyın. Leke üzerine bir miktar amonyak dökerek 15 dakika kadar bekleyin. Sünger yardımıyla lekeli kısmın üzerine hafif baskı uygulayarak çözülen boyayı emdirerek temizleyin. Yine sünger ve su yardımıyla lekeli bölgeyi durulayıp kurumaya bırakın.
See lessHalıya dökülen zeytinyağı veya sıvı yağ nasıl çıkarılır?
Halıya dökülen sıvı yağ nasıl çıkarılır diye sormuşsunuz ancak halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diye mi soruyorsunuz yoksa, yağ lekesi yeni mi oluştu ve hemen, yeni oluşan yağ lekesine mi çözüm arıyorsunuz? Çünkü kurumuş ve yeni oluşan zeytinyağı veya sıvı yağ lekeleri için uygulanacak yöntemDevamını oku
Halıya dökülen sıvı yağ nasıl çıkarılır diye sormuşsunuz ancak halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diye mi soruyorsunuz yoksa, yağ lekesi yeni mi oluştu ve hemen, yeni oluşan yağ lekesine mi çözüm arıyorsunuz?
Çünkü kurumuş ve yeni oluşan zeytinyağı veya sıvı yağ lekeleri için uygulanacak yöntemler birbirinden farklı. Neyse, ben yine de 2 durum için de bildiklerimi iki ayrı yöntem olarak aktarayım;
Şimdi anlatacağım yöntem eğer yağ lekesi yeni oluştuysa, yani tazeyse uygulanabilir. Ayrıca bu yöntem sadece halıya dökülen sıvı yağ nasıl çıkarılır sorusuna değil, aynı zamanda halıya dökülen yemek yağı lekesi, salçalı yağ lekesi, zeytinyağı nasıl çıkar gibi sorulara da çözüm olacaktır.
YÖNTEM 1
1- Taze oluşmuş halıdaki zeytin yağı ya da sıvı yağ lekesinin üzerine bol miktarda karbonat dökün. Karbonat yoksa tuz ya da mısır nişastası da olabilir. Bu emici maddeler hem etkili hem de doğaldır, halınıza zarar vermezler.
Veya alternatif olarak leke üzerine traş köpüğü de sıkabilirsiniz. Evet bildiğiniz, erkeklerin traş olmak için kullandığı traş köpükleri de halıya dökülen zeytinyağı nasıl çıkar sorununa şaşırtıcı bir şekilde çözüm oluyor.
Malzeme olarak yeni oluşmuş yağ lekesi üzerine ne dökerseniz dökün, ardından uygulayacağınız adımlar ise hepsi için aynı. Onlar da şu şekilde:
2- Ardından halınızdaki yağlı bölgenin tam olarak altına gelecek şekilde bir kaç kat kağıt havlu ya da normal havlu koyun. Bunun sebebi, halınızın altına geçen yağın da emilmesini sağlamaktır.
3- Sonrasında ise yumuşak bir bezle fazla kuvvet uygulamadan sıvı yağ lekesi üzerine döktüğünüz karbonat ya da nişastanın yağı emmesi için ovalayın. Sert davranmayın. Bu işlemle nişasta ya da karbonatın leke üzerinde dağılarak yağı iyice emmesini sağlıyoruz.
4- Bu işlemi yaptıktan sonra bu şekilde 20-30 dakika bekleyin. Daha sonra bir elektrikli süpürge ile halınızdaki lekeli bölgeyi vakumlayın. Karbonat ya da nişasta kalmadığından emin olun.
5- Sonrasında ise halıdaki lekeli bölgenin üzerine bir kaç damla bulaşık deterjanı dökün. Eski bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayın. Biraz ılık su dökün ve temiz bir süngerle ovalayın.
6- Bölgeyi yine temiz bir sünger ve ılık su yardımı ile iyice durulayın. Tekrardan elektrikli süpürge ile leke üzerinden geçebilirsiniz.
7- Eğer leke tam olarak çıkmadıysa, bulaşık deterjanı işlemini leke çıkana kadar tekrar edin.
8- Son olarak halınızın altına koyduğunuz havlu ya da kağıt havluyu yenisi ile değiştirin. Bölgeyi kurumaya bırakın.
YÖNTEM 2
Peki halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar? İşte, bu sefer anlatacağım adımlar da daha çok halıya yağ döküldü ve kurudu şimdi bu lekeler nasıl çıkar, bunun çözümüne yönelik olacak.
1- Yağ kurumuş ise küçük bir meyve bıçağı ile nazikçe kurumuş bölgeyi kazıyın. İşlem sonunda elektrikli süpürge ile bölgeyi vakumlayın.
2- Eczanelerden kolayca temin edebileceğiniz sürtünme alkolü (rubbing alkol) temiz bir süngere emdirin. Alkollü sünger ile lekeli bölgeyi temizleyin. Daha sonra ılık su ile bölgeyi durulayın.
3- Bu alkol çeşidi ecza dolaplarımızda bulunan alkoldür. İyi bir çözücüdür. Özellikle halıdaki kurumuş yağ lekeleri nasıl çıkar sorununa oldukça etkili bir çözümdür.
4- Eğer alkol temin edemiyorsanız bunun yerine bir fincan beyaz sirke ile bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı karışımı da işinizi görecektir.
5- Alternatif olarak boraks da kullanabilirsiniz. Boraks; su, oksijen, sodyum ve bor minerallerinden oluşan doğal bir karışımdır. Bu ürün de marketlerde satılır.
Uygulaması için de şöyle ilerleyin; iki çorba kaşığı boraksı 1 litre ılık su içerisinde atıp, karıştırın. Ardından da karşımı lekeli bölgeye bir bez ile uygulayın. Kuruduktan sonra sünger ve ılık su ile silerek değil de emdirme yöntemi ile durulayın.
Tabi oksijen ve sodyum, yani boraks içerisnde olan bu iki madde de hassas kumaşlarda ağartıcı hasarlar bırakabiliyor. O yüzden dikkatli olmanızda da fayda var. Bence en son çözüm olarak bunu kullanın.
6- Lekelerden tamamen kurtulana kadar işlemi tekrar edebilirsiniz. Fakat alkol ve tiner kullanıyorsanız, mümkün olduğunca az miktarlar ile uygulamaya çalışın. Aşırı kullanım halınızı ağartabilir.
Bir de dip not olarak paylaşmamda fayda var;
Halıdaki kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar sorusuna bazen yanıt olarak tiner de verilebiliyor ancak belirmeliyim ki tiner halıya zeytinyağı veya sıvı yağ dökülürse nasıl temizlenir sorusundan ziyade, halıya dökülen yağlı boya lekesi nasıl çıkar veya motor – makine yağı nasıl çıkar sorularına bir yanıt.
Bu tür lekelerde de şu süreci izleyebilirisiniz: Kuruyan yağlı boyayı bıçak yardımıyla hafifçe kazıdıktan sonra süpürgeyle vakumlayın. Tiner emdirilmiş sünger yardımı ile leke üzerine hafif hafif bas – çek baskılar yaparak lekeyi temizleyin. Daha sonra ılık suyla durulayıp kurutun
See lessOrkide Kaç Günde Bir Sulanır? Ne Kadar Su Verilir?
Orkide ne zaman sulanır ya da orkide kaç günde sulanır gibi soruların net cevapları yoktur. Çünkü sulama sıklığı bitkinin türüne ve bulunduğu ortam şartlarına göre çeşitlilik gösterir. Ama illa ki orkide ne sıklıkla sulanır, bana net bir cevap ver derseniz; Vereceğim cevap orkidenin her gün sulanmasDevamını oku
Orkide ne zaman sulanır ya da orkide kaç günde sulanır gibi soruların net cevapları yoktur. Çünkü sulama sıklığı bitkinin türüne ve bulunduğu ortam şartlarına göre çeşitlilik gösterir.
Ama illa ki orkide ne sıklıkla sulanır, bana net bir cevap ver derseniz;
Vereceğim cevap orkidenin her gün sulanması gerekmediğidir.
Orkide sulama süresi, orkide sulama zamanları ve orkide sulama aralıkları orkide çeşitlerine göre değişir.
Ayrıca orkide sulama sıklığı evinizdeki nem seviyesine, orkidenin aldığı güneş ışığına ve havanın sıcaklığına göre değişir. Bu faktörler bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterdiğinden orkide ne sıklıkla sulanır sorusu herhangi kesin bir cevap içermez.
Bu nedenle orkide çiçeğinizi nerede yetiştiriyorsanız (eviniz – kış bahçeniz – bahçeniz vs.) orkide ne sıklıkla sulanır anlamak ve orkidenin sulanması gerekip gerekmediğini belirlemek için sizin öncelikle orkidenin bulunduğu ortam şartlarını değerlendirip, sulama kararını ona göre vermeniz gerekmekte.
Kendi ortamınıza hitap eden bir rutin geliştirmelisiniz. Kendi orkide sulama yönteminizi ve orkide sulama tekniklerinizi koşullarınıza göre belirlemelisiniz.
Bitkilerin size tam olarak ne zaman ve ne kadar sulamanız gerektiğini anlatan kolay bir rehber maalesef yok. Ancak bu orkide yetiştirmemek için tatmin edici bir neden değil.
Orkide bakımında her şey denge ve bol sabırla ilgilidir. Bir orkide sulama programı geliştirirken ve orkide sulama tekniklerinden faydalanırken göz önüne almanız gereken bazı faktörler şunlardır:
Peki orkide sulama sıklığı nasıl belirlenir?
Bir kaç yöntem var. Hemen anlatıyorum;
1- Bir kara kalem (ahşap yani) veya ahşap şiş – ahşap kürdan – yani ince uzun herhangi bir ahşap kullanın. Bu kullandığınız ahşap malzeme her ne ise ucunu sivriltip, orkidenin saksısının içerisine hafif derine gidecek ve dik bir şekilde yerleştirin.
Bu yöntem ile, ortama yerleştirilmiş keskinleştirilmiş bir kurşun kalem veya ahşap uç noktası, bitki yeterli suya sahipse nemle kararacaktır. Değilse kararma olmayacak, yani orkide sulanmak isteyecektir.
2- Kendinizin orkide kaç günde bir sulanır sorusuna yanıt bulabileceğiniz bir diğer yöntem ise parmak kontrolüdür. Parmağınızı saksı karışımına daldırın, orkidenin köklerini rahatsız etmemeye özen gösterin. Nem hissetmiyorsanız veya az nem hissederseniz, orkide sulama zamanı demektir.
Nemli saksı karışımını derhal hissederseniz, sulama için daha fazla zamana ihtiyaç vardır. Orkide sulama için şüpheniz olduğunda, fazladan bir gün beklemek gerekir. Yani sulamanın vakti olup olmadığından emin değilseniz, yani ne ıslak gibi ne de kuru gibi geldiyse mutlaka bir gün daha bekleyin.
3- Çoğu bitki plastik kaplarda yetiştirildiği için sulama kararı adına bir diğer iyi teşhis yöntemi ise bitkinin ağırlığıdır. Ağır bitki sulamaya ihtiyaç duymaz.
Ağırlığını kontrol etmek için saksısını kaldırın. Orkide sulamanın vakti geldiğinde kap hafifleyecektir. Ağırsa, kapta hala su var demektir. Orkide suya ihtiyaç duyduğunda saksının ağır hissettirmediğini ve içerisindeki nemin azaldığını hissetmeye başlarsınız.
4- Saksı karışımı ise, orkide ne zaman ve kaç günde bir sulanır sorularını için önemli diğer bir göstergedir. Orkide saksı karışımı genellikle ağaç kabuğundan veya yosundan oluşur.
Eğer kuru ve tozlu görünüyorsa, orkide sulama zamanı gelmiş olabilir. Ayrıca eğer saksıdaki karışımın rengi açıksa da, sulama zamanı gelmiş olabilir.
Bununla birlikte, sadece saksı karışımına bakmak size doğru bir gösterge sunmaz, orkide sulama için diğer belirtileri de takip ediniz gerekebilir.
5- Saksı içeriği; Farklı ortamlar farklı miktarda su tutar. Örneğin; çam kabuğu kil paletlerinden daha uzun süre su tutar. Su tutma ne kadar büyükse, suya daha az ihtiyaç duyarsınız. Bu nedenle orkide yapısına en uygun olan özel orkide saksı karışımlarını kullanmalısınız.
6- Eviniz serinse, orkidenizin çok sıcak olan zamanlara kıyasla daha az sulanması gerekir. Eğer orkide güneşli bir camdaysa, gölgelik alana göre daha sık sulanması gerekir. Eviniz sıcaksa ve sıcaklık ne kadar yüksekse, genel olarak suya olan ihtiyaç da o kadar yüksektir.
7- Nem; Genel olarak, ortam nemi ne kadar yüksekse, sulama ihtiyacı da o kadar azdır. Nem, kullandığınız saksı ortamıyla yakından ilişkilidir. Birçok evde orkide yetiştiricisi, yerel nem oranını artırmak için kapları suyla dolu bir çakıl tepsisinde tutar.
8- Hava akımı; Belirli bir miktar hava akımından korkmayın. Orkideler hem kökleri hem de yaprakları çevresinde bol temiz hava ister. Ancak çok fazla hava akışı onları daha çabuk kurutmaya eğilim gösterir, bu nedenle orkide sulamayı artırmanız gerekir.
9- Aşırı sulama, orkidenin köklerinin çürümesine ve sonunda ölmesine neden olur. Birçok bitkinin aksine, orkide yeterince kuruduktan sonra sulanmalıdır. Orkide sulama periyodu bitkinin kuruluğuna göre değerlendirilmelidir.
10- Bazı orkidelerde su depolayan organlar vardır, bazılarında ise yoktur. Cattleyas veya oncidiums gibi su depolamak için yeteneği olan bir orkideniz varsa, orkide sulamadan önce tamamen kurumasını beklemelisiniz.
11- Phalaenopsis veya papiopedilums gibi su tutma organları bulunmayan bir orkideniz varsa, orkideyi tamamen kurumadan önce sulamanız daha sağlıklı olur.
Sahip olduğunuz orkide çeşidinden emin değilseniz, orkideniz neredeyse tamamen kuru olduğu zaman orkideyi sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ancak siz yine de türlere aşina olduğunuzdan ve kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Farklı türlerin çok farklı orkide sulama yöntemleri olabilir ve bunları sağlamadan karışık bir koleksiyona sahip olmak çok zor olabilir.
Peki orkideye ne kadar su verilir veya konulur?
1- Öncelikle orkide sulama suyu nasıl olmalı, belirteyim: Ssuyunuzun soğuk ya da sıcak değil ılık olması gerekmektedir.
Ayrıca yumuşatılmış veya sert kimyasallarla işlem görmüş su kullanmayın. Özel bir orkide bir türüne sahipseniz, damıtılmış su veya yağmur suyu kullanıp kullanamayacağınıza bakın.
2- Orkide sulama için orkide saksısının boşaltma delikleri olduğundan emin olun. Bir orkideyi, suyun boşaltılabileceği delikler olmadıkça düzgün sulayamazsınız. Saksıda kalan su köklerin çürümesine neden olur, bu nedenle alttan boşaltma önemlidir.
Deliksiz bir orkide saksısı satın aldıysanız, mutlaka delin yada deldirin. Normal saksı toprakları yerine orkide saksı karışımı kullanın. Orkide saksı karışımı daha özel olduğu için orkide bakımı sulama alanında özel bir yere sahiptir.
3- Orkideyi musluğun altına tutup oda sıcaklığında sulamayabilirsiniz. Suyu, güçlü akışta açmak yerine çok hafif açarak yavaşça yayılmasına izin verin, orkide için daha iyi olur. Orkideyi musluğun altında bu şekilde 5- 10 dakika tuttuktan sonra su, altındaki deliklerden çıkana kadar bekleyin.
4- Daldırma yöntemi ile sulamada ise orkidenizi kendi saksısından daha geniş bir kap içerisindeki suya, su saksı başı hizasına gelecek şekilde daldırın ve yaklaşık 15- 20 dakika beklettikten sonra çıkarıp suyun altındaki deliklerden çıkmasını bekledikten sonra kendi yerine alın.
Saksı dibinde su birikip birikmediğini mutlaka kontrol ediniz. Fazla su bitki kökleri için zararlı olacağından boşaltmanız gereklidir.
Su, kaptan hızlı bir şekilde dökülmelidir. Potun içine sıkışmış gibi görünüyorsa, kullandığınız saksı karışımı fazla yoğun olabilir. Orkideyi suladıktan sonra kabının ağırlığını kontrol edin, böylece kabın ne zaman daha hafif hale geldiğini ve orkidenin ne zaman tekrar sulanmaya hazır olduğunu fark edebileceksiniz.
5- Bir de pratik ve hızlı bir çözüm olarak buz küpü yöntemi ile sulamak isterseniz de Saksı karışımının üstüne 1/4 fincan dondurulmuş su (genellikle üç orta buz küpü) koyun. Buz küplerini kendiliğinden erir. Böylece orkide kendi kendine sulanmış olur.
Ancak! bu yöntemi orkide sulama için haftada birden fazla uygulamayın. Bu yöntem, orkidenin uzun süreli sağlığı için optimal değildir, ancak arada bir kullanılabilir.
Önenli: Sulama sonrası yapraklar üzerinde fazla su görürseniz, kağıt havluyla silin ve ayrıca sulamadan birkaç dakika sonra saksısına bakın ve suyu boşaltın, böylece orkide saksısında su oturmasını önlemiş olursunuz.
Peki Orkide Ne Zaman Sulanır? (Hangi Saatlerde)
Orkide sulama için sabah erken veya öğlen saatlerini seçmelisiniz. Böylece fazla suyun karanlık olmadan önce buharlaşması çok zaman almayacaktır.
Eğer su bir gecede bitki üzerine oturursa çürümeye neden olabilir veya bitkiyi hastalıklara yatkın bırakabilir. Sulama zamanı orkide sulama teknikleri içerisindeki önemli etkenlerdendir.
Bu Hataları Yapmayın!
Orkideler tropikal bitkilerdir, evinizde orkide yetiştirirken, doğru hava akımı, nem ve ışık seviyeleri ile tropik bir orman ortamını kopyalamanız mümkün değildir. Dolayısıyla, orkideleri sularken insanların yaptığı en yaygın hatalar şunlardır:
1- Orkide bitkilerinin köklerinin asla durgun suda oturmasına izin verilmemelidir. Yani saksının dibinde su birikmesine izin vermeyin. Çoğu durumda, bitki çürür ve ölür.
2- Ne tür orkide yetiştirirseniz yetiştirin ,orkide sulamayı daima sabahları yapın . Gece sulama, büyüyen phalaenopsis uçlarında veya çiçek kılıflarında suyun durmasına izin verir. Bu, bakteri ve mantar hastalıklarını teşvik eder. Orkide bitkileri sulaması kesinlikle gece yapılmamalıdır.
Özetle
1- Sabahın erken saatlerinde orkide sulanabilir. Bu, akşam vaktine kadar suyun tam buharlaşmasını sağlar.
2- Eviniz çok sıcaksa veya düşük nem varsa, büyük olasılıkla daha sık sulamaya ihtiyaç duyacaksınız..
3- Ilık su kullanın (damıtılmış su kullanmayın) ve bitkinizi yaklaşık 15 dakika suya tutun ve ortamı iyice ıslattığınızdan emin olun. Ardından bitkinin yaklaşık 15 dakika boşaltmasına izin verin.Kuru görünebilir, ancak bu su yeterlidir.
4- Bitkiler sulandıktan sonra, kapta su olmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
5- Kap tabanının sulu olmaması, bitki için nem oranını arttırmasını ve hava dolaşımı sağlar.
6- Sulamaktan çok daha fazla önemli olanın aslında orkidenin fazla sulanmaktan dolayı ölmesidir. Bu nedenle orkideyi fazla sulamaktan kaçının. Sürekli ıslaklık köklerin çürümesine neden olur, bu da daha sonra yaprakların sarkmasına neden olur ve bitki sonunda ölür.
See lessÜtünün Kireci Nasıl Temizlenir? GARANTİ Ütü Kireç Çözücü
Ütünün kireci nasıl temizlenir ve ütü buhar vermiyor sorunları için paylaşabileceğim 2 doğal ütü kireç sökücü - çözücü yöntemim mevcut. Ütü Kireci Nasıl Temizlenir Çözüm 1 (Limon Tuzu): Ütü kireci nasıl temizlenir sorusuna ilk çözümüm, doğal bir ütü kireç çözücü olan limon tuzu. Limon tuzundaki asidDevamını oku
Ütünün kireci nasıl temizlenir ve ütü buhar vermiyor sorunları için paylaşabileceğim 2 doğal ütü kireç sökücü – çözücü yöntemim mevcut.
Ütü Kireci Nasıl Temizlenir Çözüm 1 (Limon Tuzu):
Ütü kireci nasıl temizlenir sorusuna ilk çözümüm, doğal bir ütü kireç çözücü olan limon tuzu. Limon tuzundaki asidik özellik sayesinde buhar kazanının içine birikmiş kireçleri kolayca eritebilir, ütü buhar vermiyor sorununu da doğal bir yöntemle çözebiliriz.
1- 1 çorba kaşığı kadar limon tuzunu, ütünün su haznesinin yarısını dolduracak kadar su ile metal bir kapta karıştırın.
2- Kabı ocak üzerine koyarak kaynayana kadar ısıtın.
3- Kaynayan bu karışımı ütünün su haznesine boşaltın.
Önemli Uyarı: Ütü fişteyken kesinlikle içine bu karışımları dökmeyin. Hazneye karışım dökme işini, ütü fişte değilken yapın. Bu hem sizin sağlığınız hem de ütünüzün zarar görmemesi için gerekli bir önlemdir.
4- Ütü masasının üzerine kullanmadığınız eski bir bez parçası serin.
5- Ütüyü fişe takarak en yüksek ısıyı ve buhar özelliğini açın.
6- Bez parçasını ütülermiş gibi ütüyü hareket ettirin.
7- Arada sırada ütünün buhar püskürtme ve su püskürtme tuşlarına basın.
8- Yaklaşık 2 dakika bu işlemi sürdürün.
8- Ütüyü fişten çekerek dik konumda soğumaya bırakın.
10- Soğuduktan su haznesindeki suyu boşaltın.
11- Su haznesine bu sefer temiz sade su koyun ve bezi tekrar ütüleyin. Bu şekilde kanallarda kalan kirecin beze akmasını sağlayabilirsiniz.
Ütü Kireci Nasıl Temizlenir Çözüm 2 (Beyaz Sirke):
Beyaz sirke, kireçlenmiş ütü nasıl temizlenir sorusunun bir diğer doğal çözümüdür. Ütü kireci temizleme ve kireç çözme işleminde beyaz sirke kullanmamızın sebebi, üzüm veya elma sirkesinin, ütü kireci temizleme işleminden sonra yaptığınız ütülerde, kıyafetlerde leke bırakma ihtimalidir. Bu nedenle kireçlenmiş ütünüz için sirke kullanacaksanız, beyaz sirke kullanmanızı öneririm.
1- Ütünün su haznesine dörtte biri dolacak şekilde beyaz sirke, haznenin yarısına gelecek şekilde su koyun.
Önemli Uyarı: Ütü fişteyken kesinlikle içine bu karışımları dökmeyin. Hazneye karışım dökme işini, ütü fişte değilken yapın. Bu hem sizin sağlığınız hem de ütünüzün zarar görmemesi için gerekli bir önlemdir.
2- Ütüyü fişe takarak en yüksek sıcaklığa ve buhar özelliğine ayarlayın.
3- Ütüyü ütü masasının demir bölmesine yatay bir şekilde koyun.
4- Arada ütünün buhar ve su püskürtme düğmelerine basın.
5- Ütüyü 5 dakika bu şekilde tutun.
6- Ütüyü fişten çekerek ve soğumasını bekledikten sonra içindeki suyu boşaltın.
7- Hazneye bu sefer temiz su koyarak iyice çalkalayıp suyu dökün.
8- Tekrar su koyarak kullanmadığınız bir bezi 2 dakika boyunca ütüleyin. Arada buhar püskürtme düğmesine basın.
Buhar Deliklerindeki Kireç Nasıl Temizlenir? Çözüm:
Yukarıda anlattığım her iki yöntem de ütünün içindeki kireci temizleme konusunda işe yarayabileceği gibi buhar deliklerindeki kireçleri de yok eder. Fakat nadir de olsa buhar deliklerine yapışmış kireç lekeleri kalabilir.
Bu durumda en etkili yöntem, bir kulak çubuğunu beyaz sirkeye batırarak delikleri temizlemektir. Daha sonra beyaz sirkeyle ıslattığınız bir bez ile ütü tabanını iyice silebilirsiniz.
Bu temizliği yaptıktan sonrası için ise şuna dikkat edin:
Aslında ütünün kireci nasıl temizlenir, ütü kireç sökücü – ütü kireç çözücü olarak ne kullanmalıyım, buharlı kazanlı ütü kireci nasıl temizlenir, ütü kireç temizliği nasıl yapılır gibi soru ve sorunlarla karşılaşmamak için ütünüzde kullandığınız suya önem göstermeniz yeterli.
Zaman içinde ütülerimizin gerektiği gibi ısınmaması, buhar verme işlevinin zayıflaması, kıyafetlerde leke bırakmaya başlaması gibi problemlerin nedeni ütüde kullandığınız sudur. Ütünün içindeki suyun ısınıp soğuması sonucunda zaman içerisinde, ütünün su ve buhar çıkışlarının kireçlenmesine neden olur.
Ütüde kullandığınız suyun kalitesi cidden önemlidir. Ütünüz içine çeşme suyu yerine hazır su, önceden kaynatılmış su ya da yağmur suyu kullanabilirsiniz. Bu şekilde ütü kireç problemi ile karşılaşmazsınız.
See lessOrkide Tohumu Ne Zaman Ekilir? | Orkide Ekim Zamanı
Orkide tohumu ne zaman ekilir sorusu orkide'nin türüne göre değişse de, orkide ekim zamanı Türkiye'de genellikle tek bir türü satıldığı için yine Türkiye nezdinde gayet belli ve sabittir. 1- Ülkemizde genel olarak Phalaenopsis türü orkideler satılmaktadır. Büyük ihtimalle sizde ki orkide de bu türdüDevamını oku
Orkide tohumu ne zaman ekilir sorusu orkide’nin türüne göre değişse de, orkide ekim zamanı Türkiye’de genellikle tek bir türü satıldığı için yine Türkiye nezdinde gayet belli ve sabittir.
1- Ülkemizde genel olarak Phalaenopsis türü orkideler satılmaktadır. Büyük ihtimalle sizde ki orkide de bu türdür.
2- Bu tür için orkide ekim zamanı ve saksı değişimi için Mayıs ayı en uygun aydır.
3- Orkideler nemli ortamları severler. %40 ile %70 nem oranına sahip ortamlar orkideler için uygundur.
4- Ev içindeki sıcaklık farkı 8-10 dereceyi geçmemelidir.
5- Doğrudan güneş ışığına bırakılmamalıdır. Doğrudan ışık almayan, bol ışıklı, kısmen serin, rüzgarsız ortamlar orkideler için uygundur.
6- Orkidenin bulunduğu ortam güzdüzleri 18-29 derece, geceleri ise 13-18 derece sıcaklık değerlerinde olmalıdır.
7- Orkideler çok sulanmamalı, toprağın kurumasına da müsade edilmemelidir. Orkide toprağı sürekli nemli kalmalı ayrıca çok ıslak tutulmamalıdır.
8- Bitki gövdesi suyla temas etmemelidir. Püskürtme araçlarıyla üç günde bir sabah saatlerinde, ılık yağmur suyu ya da memba suyu ile toprağı sulanabilir. Suyun kireç ve tuz içermemesine dikkat edilmelidir.
9- İki yılda bir saksı değişimi yapılabilir.
10- Orkideler için özel olarak hazırlanmış topraklar kullanılmalıdır. Orkide toprağı hindistan cevizi lifleri, ağaç kabukları, sphagnum yosunu, odun kömürü kırıntıları, perlit, pomza, strafor köpük topları gibi havalanma kapasitesi yüksek, çabuk çürümeyen malzemelerden oluşmalıdır.
Aslında orkide tohumu ne zaman ekilir sorusu, genellikle evde orkide çoğaltımı yapanları ilgilendiren bir sorudur. Bu çoğaltım işlemi ev ortamında çok zordur. Çiçekçilerden saksılarda yetiştirmek üzere aldığınız hazır orkideler, ya labaratuvar ortamında ya da seralarda özel koşullarda çoğaltılmışlardır. Evde orkide çoğaltımı zor bir işlem ve ayrı bir konudur.
Eğer orkide tohumu ne zaman dikilir sorusunu, orkide çoğaltmak için soruyorsanız, bu konuyu ayrıca araştırın derim. Çünkü çoğaltım sadece zamanla ilgili bir konu da değil. Zaman + dikkat etmeniz gereken bir çok husus var.
Burada asıl değinmek istediğim, orkide ne zaman alınıp saksıya dikilmeli ve saksı değişimi için hangi zamanın uygun olduğudur.
Mayıs ayı, sadece orkide tohumu ne zaman ekilir sorusuna değil, aynı zamanda hazır olarak satın alınan orkide ne zaman ekilir, orkide saksısı ne zaman değiştirilir, orkide ne zaman dikilir, orkide hangi ayda ekilir gibi soruların da cevabıdır.
Yani özetle; eğer bir orkide satın alıp evde yetiştirmek istiyorsanız, daha önce de dediğim gibi bu zaman dilimi, satın aldığınız orkide türüne göre değişiklik gösterse de en uygunu sizin bunu Mayıs ayında yapmanız olacaktır.
Bu arada tür tür diyorsun da ne kadar türü olabilir ki bu orkidenin demeyin. Orkide’nin 35 bin üzerinde türü bulunur. Bazı türleri tropik ormanlarda ağaçların üstlerinde, bazıları da dağlık alanlarda toprakta yetişmektedir. Dip not olarak bunu da belirtmek istedim.
Uzun ömürlü olması ve her yıl çiçek açması, kokusu ve güzelliği ile evde yetiştirilebilecek en güzel çiçektir benim için. Üstte sıraladığım hususlara dikkat ederek ben evimde yetiştiriyorum. Siz de üstte sıraladığım bu maddelere dikkat ettiğiniz zaman evde orkide yetiştirmek hiç de zor olmayacaktır.
See lessPantolondan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar: Kot | Kumaş | Beyaz VS.
Kadife, siyah, beyaz, renkli, keten, klasik kumaş, kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar, kurumuş yağ lekesi veya yağlı boya lekesi nasıl çıkar gibi problemlere kumaş türleri farklı olsa da hepsi için geçerli olan çözüm yöntemlerim şu şekilde: Pantolondan taze oluşmuş yağ lekesi nasıl çıkar? ÇözümDevamını oku
Kadife, siyah, beyaz, renkli, keten, klasik kumaş, kot pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar, kurumuş yağ lekesi veya yağlı boya lekesi nasıl çıkar gibi problemlere kumaş türleri farklı olsa da hepsi için geçerli olan çözüm yöntemlerim şu şekilde:
Pantolondan taze oluşmuş yağ lekesi nasıl çıkar? Çözüm şu:
İLK Basamak
1- Yağ lekesinin kalıcı olmaması, kolayca çıkarılabilmesi için hız ve ilk müdahale çok önemlidir. Pantolnunuza hangi tür yağ bulaşırsa bulaşsın farkettiğiniz anda ilk aklınıza gelen tuz bulmak olsun.
2- Tuzu oluşan yağ lekesinin üzerine korkmadan boca edip, elinizle tuzun üzerine hafifçe bastırıp leke üzerinde dağılmasını sağlayın.
3- Tuz, yağı emerek pantolon kumaşının derinlere işlemesine engel olacak, bir sonraki müdahalede işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Tuz alternatifi olarak mısır nişastası, karbonat ya da bebek pudrası da kullanabilirsiniz.
4- Tuzu döktükten sonra 15 dakika kadar bekleyin. Daha sonra bir kaşık, meyve bıçağı gibi sert bir cisimle tuz parçalarını nazikçe kazıyın. Kesinlikle su veya nemli bir bezle lekeye müdahale etmeyin. Bu yağın kumaşa daha fazla yayılmasına neden olur.
Şimdi bu üstte anlattıklarım, kumaş türü ne olursa olsun pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar sorusuna yanıt olarak ilk basamağı oluşturuyor. Bunu yapmak pantolondan yağ lekesini tamamen çıkarma işlemini, yani aşağıda anlatacağım 2. basamağı oldukça kolaylaştıracaktır.
İKİNCİ Basamak
Tuz ya da alternatif maddelerle ilk müdahalemizi yaparak pantolona bulaşan yağ lekesini büyük oranda temizlemiş olduk. Bu yöntemden sonra az da olsa pantolonunuz üzerinde yağ lekesi kalacaktır. Aşağıdaki adımları takip ederek pantolondaki yağ lekesinden tamamen kurtulabilirsiniz.
5- Yağlı leke üzerine bir miktar bulaşık deterjanı (limon içermeyen sade bir bulaşık deterjanı tercih etmeniz giysileriniz için daha sağlıklı olacaktır) ve bir iki damla ılık su dökün. Parmağınızla hafifçe ovalayın.
6- Eski ve yumuşak kıllı bir diş fırçası yardımıyla, kumaşa zarar vermeden nazikçe lekeli bölgeyi fırçalayın. Bu işlemi hem lekenin üzerine hem de pantolonun iç tarafında lekeye karşılık gelen yere yapmaya dikkat edin.
7- Bu işlemi de bir süre yaptıktan sonra pantolonunuzun etiketindeki yıkama talimatlarına uyarak pantolonunuzu makinenizde yıkayın.
8- Ardından pantolonunuzu doğal yöntemlerle kurutun. Eğer kurutma makinasında yüksek ısıya maruz bırakırsanız, leke tam çıkmamışsa kalıcı olacaktır. Doğal olarak kurutursanız, tam çıkmayan lekeyi ikinci bir müdahale ile tamamen yok edebilirsiniz.
9- Eğer leke tam olarak çıkmamışsa ikinci bir müdahale olarak beyaz sabun veya beyaz sirke de deneyebilirsiniz.
Pantolondan kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar?
Kurumuş yağ lekesi kumaş pantolondan nasıl çıkar gibi bir sorunun çözümü taze oluşmuş yağ lekesine göre biraz daha zor. Ama şunları deneyin, büyük ihtimalle kurumuş yağ lekesi çıkartmada da aşağıda anlattıklarım da başarılı olacaktır.
1- Bir mevye bıçağı yardımıyla kurumuş yağlı bölgeyi kumaşa zarar vermeden mümkün olduğunca kazımaya çalışın.
2- Bir miktar karbonatı lekeli bölgeye serpiştirin. Bir iki damla su damlatarak eski bir diş fırçasıyla hafifçe ovalayın.
3- Bu şekilde 15-20 dakika kadar bekleyerek lekenin kabarmasını sağlayın.
4- Lekeli kısmın üzerine normal bir bulaşık deterjanı sürerek (limon içermeyen sade bir bulaşık deterjanı tercih etmeniz giysileriniz için daha sağlıklı olacaktır) pantolonu hafifçe çiteleyin.
5- Etiketteki yıkama talimatlarına uyarak pantolonunuzu makinenizde normal bir şekilde yıkayıp, asarak kurutun.
Pantolondan yağlı boya lekesi nasıl çıkar? Çözüm ise şu:
1- Kot pantolondan yağlı boya lekesi nasıl çıkar sorusunun çözümü ise amonyak. Genelde giysilerdeki yağlı boya lekelerinin çıkarılmasında tiner önerilir. Fakat tiner güçlü bir kimyasal madde olduğu için kumaşları ağartma gibi bir riski vardır. Ayrıca tinerin yanıcı olması, uzun süre solunmasının sağlığı olumsuz etkilemesi gibi sebeplerle kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
2- Pantolondaki yağlı boya lekeleri için amonyak daha doğal bir çözüm olacaktır. Eğer yağlı boya lekesi yeni oluşmuşsa meyve bıçağı gibi sert bir cisimle boyanın fazlalığını kumaşa dağıtmadan alın.
3- Lekeli kısma bi mikta amonyak dökerek 15 dakika kadar bekleyin. Mümkünse ecza dolaplarınızda bulunan alkole batırılmış bir bez ile lekeli kısmı silerek temizlemeye çalışın.
4- Eğer alkol bulamazsanız ağartıcı içermeyen bir çamaşır deterjanı ve ılık su ile lekeyi çitileyin. Daha sonra pantolonunuzu makinenizde normal bir şekilde yıkayıp asarak kurutun.
See less