seyitacar30 Güzel işler ve üretimler yapan insanlardan haberdar olmak zor değil. Sadece biraz dikkatli bakmak gerekli. Bence oldukça wordpress ile kurulmuş e-ticaret siteleri adına hem yaptığınız işle, hem de sitenizle güzel bir örnek teşkil ediyorsunuz. Bu yüzden de Türkiye’de bunca wordpress e-ticDevamını oku
seyitacar30 Güzel işler ve üretimler yapan insanlardan haberdar olmak zor değil. Sadece biraz dikkatli bakmak gerekli. Bence oldukça wordpress ile kurulmuş e-ticaret siteleri adına hem yaptığınız işle, hem de sitenizle güzel bir örnek teşkil ediyorsunuz. Bu yüzden de Türkiye’de bunca wordpress e-ticaret sitesi arasında sizin siteniz bu listede yer alıyor. (bu arada umarım bunda bir sakında yoktur.)
Ben bu n11'de başarılı mağaza nasıl olunur ve başarılı mağaza rozeti nasıl alınır sorsuna hem n11 sıkça sorulan sorularda hem de web'de bir cevap bulamayınca direkt olarak n11 destek ekibine sordum ve verdikleri cevap şu şekilde oldu: Başarılı mağaza kriterleri aşağıdaki gibidir. Puanı 98 ve üzerindDevamını oku
Ben bu n11’de başarılı mağaza nasıl olunur ve başarılı mağaza rozeti nasıl alınır sorsuna hem n11 sıkça sorulan sorularda hem de web’de bir cevap bulamayınca direkt olarak n11 destek ekibine sordum ve verdikleri cevap şu şekilde oldu:
Başarılı mağaza kriterleri aşağıdaki gibidir.
Puanı 98 ve üzerinde olan
Kargo gönderim hızı 0 ile 1 arasında olan
Son 3 ayda tamamlanmış orderItem sayısı 100’ün üzerinde olan (OrderItem status’u ‘CANCELED’, ‘CHARGEBACK’, ‘FRAUD’, ‘INVALID’, ‘REJECTED’, ‘RETURNED’,’WAIT_TRANSACTION’ olmamalıdır.)
Son 3 ayda toplam satış miktarı minimum 500 TL olan
Toplam tamamlanan sipariş sayısı 100 üstünde olan
Yukarıdaki kriterlerin hepsini sağlayan satıcılara Badge (başarılı mağaza rozeti) verilecektir.
Soruyu e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir diye sormuşsunuz ancak e-ticaret sitesi kurmak için, yani site kurulumu için herhangi bir evrak veya belge zorunlu değil. E-ticaret için gerekli evraklar ve belgeler tabi ki var ancak bunlar site kurulumu ile alakalı değil. Yani gerekli bDevamını oku
Soruyu e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir diye sormuşsunuz ancak e-ticaret sitesi kurmak için, yani site kurulumu için herhangi bir evrak veya belge zorunlu değil. E-ticaret için gerekli evraklar ve belgeler tabi ki var ancak bunlar site kurulumu ile alakalı değil. Yani gerekli belge ve evrak zorunlulukları e-ticaret işi veya girişimi ile alakalı.
E-ticaret sitenizi herhangi bir yere başvuru yapmadan veya bir yere belge veya evrak iletmeden direkt herhangi bir site kuruyor gibi kurabilirsiniz.
Hatta bu konuda benim oldukça popüler olan 5 saatlik bir e-ticaret sitesi yapımı rehberi videom mevcut. Videoma şuradan ulaşabilir ve videom aracılığı ile e ticaret sitenizi direkt kurabilirsiniz.
E ticaret için gerekli evraklar ve belgelere gelince ise:
1- Öncelikle fatura kesebileceğiniz bir vergi mükellefiyetiniz olması gerekli. Tabi ki her T.C vatandaşı vergi mükellefidir ancak hem kayıt altına alınıp takip edilebilmek, hem de fatura kesebilmek adına bunu resmi olarak açtırmanız gerekli. Yani bağlı olduğunuz vergi dairesine bir kayıt açtırmanız gerekli ki bunu da ancak bir şirket kurarak yapabiliyorsunuz.
E-ticaret işi için her türlü şirket modeli sizin için uygun olacaktır. Burada önemli olan mükellefiyet açtırıyor ve fatura kesebiliyor olmanız. İster şahıs firması kurun, isterseniz LTD, isterseniz de anaonim şirketi.
Bir şirket nasıl kurulur sorusunun deyalarına bu iletide girmeyeceğim. Zaten google’da bir şahıs firması nasıl kurulur veya bir şirket nasıl kuurlur diye aratırsanız, karşınıza tonlarca içerik çıkacaktır.
2- E-ticaret sitenizde müşterilerinizden kredi kartı ile ödeme alabilmek adına, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, bu bir bankanın pos sistemi de olabilir (Garanti Pos gibi) ya da iyzico gibi sistemler de, bu sistemlerin sizi kabul etmesi için yine bu sistemlere iletmeniz gereken belge, bilgi ve evraklar mevcut.
Bu evraklar ve bilgiler;
Şirket Temsilcisinin adı – soyadı, e-posta adresi, cep telefonu numarası, T.C kimlik numarası ve doğum tarihi
Yasal şirket ünvanı
Bağlı olunan vergi dairesi
Vergi numarası
Şirket adresi
Ödemelerin yapılacağı şirket hesabı ve bunun iban bilgileri
Paylaştığınız IBAN’ın size ait olduğunu doğrulamak amacı ile IBAN’ınızı gösteren belge
Şirket temsilcisi’nin T.C kimlik ön yüzü
İmza sirküleri
Vergi levhası
3- Ayrıca bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt olabilirsiniz. Şöyle ki araştırmalarıma göre bu aslında zorunllu değil. Daha doğrusu eğer home ofis çalışarak e-ticaret işi ile uğraşıyorsanız, yani fiziksel olarak bir imalathane veya iş yeriniz yoksa böyle bir kayıt yaptırmanıza gerek yok.
Sizin zaten hali hazırda fiziki bir imalathane veya iş yeriniz varsa ve bu noktada aynı zamanda e-ticaret işine de girmek istiyorsanız, zaten iş yeri açma ruhsatı alırken bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt zorunluluğu olduğu için bu kaydınızın hali hazırda oluyor olması gerekli.
4- Mersis nuamrası. Bu da aslında zorunlu. Mersis nuamrasını da T.C Ticaret bakanlığından alıyorsunuz. Yani direkt olarak e-devlet üzerinden şuradan alabiliyorsunuz. Bu da ücretsiz bir hizmet.
5- KEP adresi almanız gerekiyor.KEP, Kayıtlı elektronik posta’nın kısaltmasıdır. KEP aslında kapalı devre bir e-posta servisi.
Normalde KEP şahıs firmaları için zorunlu değil. Limited ve anonim şirketleri için zorunlu ancak e-ticaret siteleri için de zorunlu. Siz e-ticaret siteniz için bir şahıs firması kurduysanız, dolayısı ile sizin için de zorunlu hale geliyor.
Ayrıca KEP adresinizi e-ticaret sitenizin iletişim sayfasında da belirtmeniz gerekiyor. Bu da zorunlu yani. Önrek bir kep adresi şu şekilde: adsoyad@hs03.kep.tr gibi.
KEP adresi almak için PTT gibi aracı kurumlar var. Bu kurumlardan online olarak KEP adresi alabiliyorsunuz. Aracı kurumlardan da KEP adresi almanın da yıllık 50 – 70 TL gibi ücretleri var.
KEP’i ise tebligat alma veya göndermek için kullanıyorsunuz. Yani hukuksal veya devlet yönlü yazışmalarda kullanılması vs. gibi.
KEP aracılığı ile sadece yine KEP alt yapısında kayıtlı e-posta adreslerine e-posta gönderebiliyor ve alabiliyorsunuz. Yani KEP üzerinden gmail, hotmail veya bir alan adı uzantılı siteye e-posta gönderemiyor veya alamıyorsunuz.
KEP adresinizden başka bir KEP adresine e-posta göndermek için bir de e-imza almanız gerekiyor. Bu da aklınızda bulunsun. E-imzanız yoksa da KEP adresinize yine e-mail alabiliyorsunuz. Sadece başka bir KEP adresine e-posta göndermek için gerekli yani.
6- ETBIS (Elektronik ticaret bilgi sitemi) kaydı da 2017 yılından beri zorunlu. Bu Ticaret bakanlığının kurduğu bir kayıt sistemi. ETBIS’e kayıt olmak tamamen ücretsiz. ETBIS’e eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt oluyorsunuz.
ETBIS’e kayıt olurken istenen belgeler:
E-ticaret sitenizin domain adresi. (Örn: edofhi.com gibi)
Ayrıca bir de sitenizin mobil uygulaması varsa, mobil uygulamanız adı da isteniyor.
İşletme ismi ve ticari ünvanı
Mersis numarası
Vergi numarası
Mal ve hizmet türü seçimi, yani e-ticaret sitenizin kategorisini seçiyorsunuz.
Ticari türü seçimi. Bu da e-ticaret sitenizin türü aslında. Sadece türünü seçiyorsunuz ve belirtiyorsunuz. Seçim seçenekleri arasında B2C (Firmadan tüketiciye / Siz bir firmasının ve ürünlerinizi satın alanlar da resmi mükellefiyet kaydı olmayan normal insanlar) – B2B (Firmadan firmaya / Siz bir firmasınız, satış yaptığınız yer de bir firma) – C2C (Tüketiciden, tükeyiciye / 2. el eşya alım satım siteleri gibi düşünün )
Sitenizde hangi ödeme alma yöntemlerini kullandığınızı belirtiyorsunuz. (EFT-Havale / Kapıda Ödeme / Kredi Kartı ile Ödeme Alma vs. gibi)
KEP adresi
Kullandığınız aracı ödeme sistemini de seçmeniz gerekiyor. iyzico – garanti pos vs. gibi.
Bir de bu belirttiğiniz aracı ödeme sisteminin üye iş yeri nuamrası da sizden isteniyor. Bunu da ödeme almada aracı hangi firmayı kullanıyorsanız (iyzico vs. gibi) onlardan istiyorsunuz.
Varsa anlaşmalı olduğunuz kargo firmasının yine hangi firma olduğunu ve o firmanın üye iş numarasını belirtiyorsunuz.
Alt yapı sağlayıcı kısmından da e-sitenizi hangi platform ile kurduysanız veya nerede barındırıyorsanız, barındırdığınız yerin de üye iş y eri numarası ile belirtilmesi isteniyor.
Yine e-ticaret sitenizde ödeme almak için çalıştığınız bankalar hangileri ise, onların da belirtilmesi isteniyor. Kredi kartı ödemelerini Garanti Pos ile siteniz üzerinden alıyorsanız, Garanti bankasının belirtilmesi gibi.
Veritabanın lokasyon bilgisi de isteniyor. Bu noktada da sitenizin hosting firması hangisi ise, hosting firmasından sunucu lokasyonlarını sorarak öğrenebiliriniz. Ülke ve il olarak seçiyorsunuz sadece.
Varsa depolarınız ve üretim yerleriniz, onları da isteğe bağlı olarak ekleyebiliyorsunuz.
E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar bunlardan ibaret. Hepsi bu yani. İletimin başında da dediğim gibi. Bu belge ve evraklar e-ticaret işi iiçin gerekli. E-ticaret sitesi kurmak için herhangi bir belge veya evrağa ihtiyacınız yok.
Direkt e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak için de benim youtube’da yer alan şu videomu takip edebilirsiniz.
Wordpress kullanan e ticaret siteleri aslında çok fazla. Öyle ki, başka hiç bir sistem wordpress'in kullanımından daha yaygın değil. Bu dünyada bu şekilde. Türkiye'de de pekala bu şekilde. Böyle bir başlığa ileti girerken tabi ki wordpress e ticaret site örnekleri için dünyadan örnekler değil de, özDevamını oku
WordPress kullanan e ticaret siteleri aslında çok fazla. Öyle ki, başka hiç bir sistem wordpress’in kullanımından daha yaygın değil. Bu dünyada bu şekilde. Türkiye’de de pekala bu şekilde.
Böyle bir başlığa ileti girerken tabi ki wordpress e ticaret site örnekleri için dünyadan örnekler değil de, özellikle Türkiye’den örnekler buldum.
Önemli Not: Ayrıca, wordpress ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur diye merak ediyorsanız benim youtube kanalımda 5 saatlik e-ticaret sitesi yapımı videom mevcut. Şuradan o videoma da ulaşabilirsiniz.
Benim küçük bir aramayla bulduğum Türkiye’den wordpress ile kurulan e-ticaret siteleri örnekleri şu şekilde:
Gaming.gen.tr Ağırlıklı olarak oyun bilgisayarı ve donanımları satan bir wordpress e-ticaret site örneği.
Esal.com.tr Kapı, çekmece, dolap vs kolu, banyo aksesuarları, mobilya kulpları gibi ürünler üreten ve satan bir porselen markasının e-ticaret ile yapılan wordpress site örneği.
Ayanoglumandira.com Ayanoğlu mandıranın resmi web sitesi. Süt ve süt ürünlerinden tutun da unlu mamüllere, yumurta çeşitlerine kadar bir çok ürün satan, gıda üzerine güzel bir wordpress ile yapılmış e ticaret site örneği.
Ecruatelier.com Kolye, bileklik, küpe, yüzük gibi ürünleri satan ve sanıyorum bireysel bir girişimin ürünü olan wordpress ile yapılmış e ticaret site örneği.
Realhomes.com.tr WordPress kullanan e ticaret siteleri içinde bir diğer örnek ise, genellikle örtü, perde ve yastık kılıfı satan real homes isimli markanın sitesi.
Seningokyuzun.com Uzay ve gökyüzüne ait haritalar, kanvas tablolar, gece labmaları tarzı ürünler satan wordpress ile kurulmuş bir e-ticaret site örneği daha.
Deuxlapins.com.tr Puset örtüsü, bebek yastığı, bebek örtüsü gibi, yani kısaca tamamen bebek ürünleri üreten ve bunları satan Deuxla Pins markasının wordpress kullandığı e-ticaret site örneği.
Chaygoy.com Kişiye özel t-shirt, kapşonlu, sweatshirt gibi ürünler satan ve sanıyorum ki bireysel bir e-ticaret girişimi olan wordpress ile yapılmış bir başka örnek.
Weblonya.com Genel olarak bahçe mobilyaları ve ürünleri satan ve yelpazesinde mobilya, kamp malzemeleri, yapı market ürünlerini de barındıran bir diğer wordpress e-ticaret sitesi.
Fincancilarcarsisi.com Yoğunlukla ahşap sunum ürünleri satan güzel bir girişim örneği. Tabi ki bu e-ticaret sitesi de alt yapı olarak wordpress kullanıyor.
Sherpa.blog Dijital tasarım stüdyosu olan Sherpa’nın eğitimler ve webinarların ücretli bir şekilde talep edenler ile buluşturulmasına olanak sağlayan wordpress ile kurulmuş e-ticaret girişiminin sitesi.
Enderelektronik.com.tr Araç elektroniği ile ilgili ürünler ve hizmetler üretip, bunları da kendi resmi web sitesi üzerinden satan, ismi direkt domain adresi ile birebir eşleşen firmanın wordpress ile inşa edilmiş e-ticaret sitesi.
Agirsaglam.com Spor adına hazır programlar, spor ekipmanları ve aksesuarları gibi ürün ve hizmetler satan sanıyorum bireysel bir girişimin wordpress ile kurulmuş e-ticaret sitesi
Arapcadeposu.com Arapça dili ile ilgili eğitimlerin, dökümantasyonların, kitapların ve derslerin ücretli bir şekilde sunulduğu bir wordpress e-ticaret sitesi.
Tamtabi.com Organik ürünler, gıda, kişisel bakım malzemesi ve aktariye tarzı ürün yelpazesi ile bir çok farklı kategoride satış yapan wordpress tabanlı bir e-ticaret sitesi.
Saralelektrik.com Elektirik & elektronik ürünlerin satışını yapan ismi domain ismi ile birebir eşleşen firmanın wordpress kullanarak oluşturduğu e-ticaret sitesi.
Ozenpromosyon.com WordPress ile yapılmış e-ticaret sitelerine bir başka örnek. Anahtarlık, yaka rozeti, metal etiketler, yaka isimliklikleri vs. gibi ürünler üreten ve bunları satışa sunan bir e-ticaret sitesi.
Cebimikoruyorum.com Telefon kılıfı, ekran koruyucu, saat koruyucu gibi ürünlerin satıldığı wordpress e-ticaret site örnekleri arasında yerini alan bir başka site.
Senocakonline.com Şen Ocak firmasının beyazeşya satan e-ticaret sitesi. Yine bu site de wordpress ile yapılan e-ticaret siteleri arasında yerini alıyor.
Ledarabul.com Led ile ilgili neredeyse her çeşit ürünün satıldığı bir başka e-ticaret sitesi. Bu site de tabi ki woocommerce ile yapılmış e-ticaret siteleri arasında.
Mikrobilgisayar.com.tr Genellikle bilgisayar, bilgisayar ürünleri ve bileşenleri satan ve wordpress e-ticaret site örnekleri arasında yerini alan bir başka oluşum.
Fesspa.com.tr Fes Spa’nın resmi internet sitesi. Bu site üzerinden de yine satış yapılan ürüb ve hizmetler mevcut ve yine bu site de WordPress e-ticaret siteleri örnekleri arasında.
Syroxsiparis.com Telefon kılıfı, bataryası, kablosu, ekran koruyucusu vs. gibi bir çok farklı ürün satışı yapan wordpress ile inşa edilmiş e-ticaret sitesi.
Raketci.com Tenis ile ilgili bir çok farklı alt kategoride ürünü satışa sunan bir site. Yine bu site de wordpress kullanan e-ticaret siteleri arasında.
Undano.com.tr Undano ekmek ürünlerinin resmi internet ve aynı zamanda satış kanalı olan sitesi. Bu site de wordpress ile kurulan e-ticaret siteleri arasında.
Royalsaat.com Replika saatler satan bir e-ticaret sitesi. Burada bu siteyi paylaşmak ne kadar doğru oldu bilmiyorum ama wordpress ile yapılmış e-ticaret sitelerine örnek olsun diye paylaşıyorum sadece.
Zidzor.com Rock & metal t-shirtleri, yamalar, dizi & film semböllü kupalar vs. gibi ürünlerin satıldığı bir site. Yine bu site de wordpress ile yapılmış e-ticaret site örnekleri arasında.
Kankenist.com Ünlü kanken çantalarının üreticisi olan Kankenist markasının hem resmi internet hem de resmi e-ticaret sitesi. Pekala bu site de yine wordpress ile yapılmış e-ticaret siteleri arasında.
Mamabank.com.tr Yoğunlukla kedi ve köpek mamalarının satıldığı ve yine wordpress ile kurulmuş e-ticaret siteleri arasında yer alan bir başka e-ticaret sitesi.
Benim de simsiyah bir kedim var. Biz de ismini uzuuuuuunnnca düşündükten sonra kara koyduk :) Bir de böyle bir başlık açılmışken, kedi isim önerisi arayanlara hem kendi aklıma gelenlerden, hem de oradan buradan toopladıklarımla ( özellikle ekşi'den şuradaki başlıktan) bir list şeklinde bir paylaşımDevamını oku
Benim de simsiyah bir kedim var. Biz de ismini uzuuuuuunnnca düşündükten sonra kara koyduk 🙂 Bir de böyle bir başlık açılmışken, kedi isim önerisi arayanlara hem kendi aklıma gelenlerden, hem de oradan buradan toopladıklarımla ( özellikle ekşi’den şuradaki başlıktan) bir list şeklinde bir paylaşım yapayım dedim. Buyrun:
çıtır
raziye
kurabiye
rakı
jedi
remzi
zeus
yastık
şans
leyla
ajda
çapulcu
çapul
pisiko
narkoz
oz
dubur
rıza
kedi
sisi
yumak
zeytin
bezgin
felix
keto
biber
şopar
yoğurt
lahmacun
missippissi
vahap
naciye
ragip
firuze
mercimek
muazzez
başak
mutlu
tarçın
kekik
nane
fıtı
pakuk
kıtır
eva
hero
taş
kabuk
lilith
kaltak
francis
marmelat
düğme
kedü
pati
robin
mülayim
püre
safinaz
gandalf
buket
mücver
bal
lan jale
tankut
hıdır
ebu tekir
cücü
lola
paspas
billy the cat
çomar
peynir
sushi
börek
arap
külkedisi
zırnık
maydanoz
kavun
çirkef
haydar
sufle
abbas
zerdüst
pisigül
mısır
fışır
zoya
zarife
okyanus
mırmır
zeki müren
çaça
iffet
toraman
kilim
pakize
limon
mikrop
takoz
küllük
masraf
müzeyyen
topak
pati
telepati
kasimpati
sallapati
sempati
zekeriya
nikita
şerafettin
zülküf
pusucan
domates
fırça
yosun
turşu
misket
carlos
shelby
paçoz
aducat
oskar
tantuni
autocat
cacık
tarzan
şakir
pırasa
sıdıka
kedriye
kedrettin
melahat
necmi
amber
hürrem
sophie
muhsin
pascal
şerbet
müdür
süslü
çılgın
behlül
kedimsi
yılışık
rasputin
bedük
pisinaz
sülfür
siyahi
küba
ceku
şakir
perişan
patik
ördek
rüzgar
dota
lol
çilli
kıtır
lipton
björn
hüsamettin
diego
likör
ahmedi miyav (iran kedisi)
servet
odin
ısırgan
mıcır
ahraz
13
saruman
cezmi
vecihi
nasa
bihter
fıçı
maya
kamuran
çinli
köfte
ketö
pamuk orhan
efe
puding
tüylü
ursula
süleyman
igor
petibör
alfa
omega
sahip
iklim
ekim
mösyö
dizel
münir bey
gülistan
hektor
fistan
cips
ankara
zift
cevat
leon
rıfkı
pamukcan
patisu
yabani
törpü
hagrid
putin
trump
hayati
çolak
erdal
gereksiz
işsiz
domestos
ercüment
montes
hayta
patron
obsidyen
tirbuşon
azman
lady diana
venüs
escobar
ekrem
yağcı
balbazar
panda
haydut
kedibey
feridun
julide
mathilda
arthur
rengin
hamur
maya
viski
mabel
Alt yapı olarak wordpress kullanıyoruz. Site hızı hem SEO açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından olmazsa olmaz bir kriter tabi ki. Edofhi'nin hızlı olmasının başlıca sebeplerinden biri iyi bir hosting firması ile çalışıyor olmamız. Bu konuda daha önce en iyi hosting firmaları isimli bir yazıDevamını oku
Alt yapı olarak wordpress kullanıyoruz. Site hızı hem SEO açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından olmazsa olmaz bir kriter tabi ki.
Edofhi’nin hızlı olmasının başlıca sebeplerinden biri iyi bir hosting firması ile çalışıyor olmamız. Bu konuda daha önce en iyi hosting firmaları isimli bir yazı yazmıştım blogumda, şuradanulaşabilirsiniz. Kullandığımız hosting firması da bu bahsettiğim yazımda ilk sırada yer alan firma. (Zaten yaptığım testlere göre de Türkiye’deki paylaşımlı hosting paketlerine göre en hızlı hosting firması)
Tabi ki edofhi ve diğer sitelerimiz için bir paylaşımlı hosting değil de, bir dedike sunucu kullanıyoruz. Sunucu özelliklerine de wpmavi arka plan sayfasınndan ulaşabilirsiniz (şuradan)
Optimizasyon adına sunucu taraflı litespeed kullansak da ls cache yerine cache eklentisi olarak bizim temamız için daha iyi sonuçlar verdiği için WP Rocket ( ücretli sürüm / şuradan siz de resmi sayfalarına ulaşabilirsiniz) kullanıyoruz.
Kullandığımız tema ise Discy (şuradan ulaşabilirsiniz) isimli bir soru cevap wordpress teması. Sanırım bu açıklamalarım sorularınıza cevap olmuştur. Daha detaylı bir açıklama için ise zaten bir arka plan sayfası oluşturup bu tür teknik detaylata da yer vermeyi düşünüyoruız.
Öncelikle hatayı tespit etmek için wordpress debug modunu aktifleştirin. Wordpress debug modunu wp.config.php dosyanıza şu komutları yazarak, veya bu komutlar hali hazırda varrsa da komutları true ya da false (yani true=aktif et / false=deaktif et) değiştirerek aktif edebilirsiniz: define( 'WP_DEBUGDevamını oku
Öncelikle hatayı tespit etmek için wordpress debug modunu aktifleştirin. WordPress debug modunu wp.config.php dosyanıza şu komutları yazarak, veya bu komutlar hali hazırda varrsa da komutları true ya da false (yani true=aktif et / false=deaktif et) değiştirerek aktif edebilirsiniz:
Ardından tekrar yoast SEO ayarlaırınıza gidin, ayarların çıkmadığı sayfaları ziyaret edin yani. Sonrasında oluşan hatalar ne ise debug.log dosyasına kaydedilecektir. Bu dosyanıza da FTP veya cPanel dosya yöneticisinden site dosyalarınıza bağlandığınızda /wp-content/ klasörü içerisinden ulaşabilirsiniz.
Sonrasında debug.log dosyanızı detaylı inceleyin. Burada yoast SEO ile ililgi oluşan hatalar da yer alacaktır. Belki bir php hatası vardır belki de bir js hatası. Burada belli olur.
Ayrıca ek olarak tarayıcı olarak chrome kullanıyorsanız, yine yoast SEO ayarları sayfanızda, yani ayarların görünmediği ayfalarınızda ekrana sağ tıklayın ve incele kısmına tıklayın. Sonrasında da console kımına tıklayın. Burada da herhangi bir javascript hatası olup olmadığına bakın.
Aynı hata ile ilgili github’da da bir konu başlığı açılmış. Konu başlığına şuradan ulaşabilirsiniz. Benim anladığım kadarı ile sizinle aynı problemi yaşayan kişinin kullandığı Bulletproof Security isimli güvenlik eklentisi js dosyaları için kullanım izinlerini revize etmiş ve verdiği izinler de js dosyalarının dolum yapmasına engel oluşturmuş. Eklenti bu izinleri .htaccess dosyasına yazmış.
Kişi problemi eklentiyi deaktif ederek veya .htaccess dosyasını yeniden isimlendirerek, yani .htaccess2 şeklinde yaparak sitesine tekrar giriş yapmış ve bu şekilde wordpress’in yeniden otomatik olarak bir .htaccess dosyası oluşturmasını sağlamış. Yeni .htaccess dosyasında da güvenlik eklentisinin yazdığı kısıtlama kuralları olmadığı için yoast SEO ayarları tekrar görünür olmuş yani problem düzelmiş.
Bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Benim bu konuda ciddi tecrübem var. Sadece tecrübe de değil aynı zamanda hosting nereden alınır veya nereden alınmalı gibi sorulara vereceğim verilere dayalı nokta atışı cevaplarım da var. Verilere Dayalı Cevabım: Ben blogumda en iyi hosting firmaları başlıklı bir yDevamını oku
Bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Benim bu konuda ciddi tecrübem var. Sadece tecrübe de değil aynı zamanda hosting nereden alınır veya nereden alınmalı gibi sorulara vereceğim verilere dayalı nokta atışı cevaplarım da var.
Verilere Dayalı Cevabım:
Ben blogumda en iyi hosting firmaları başlıklı bir yazı yazdım. Yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıyı da aslında yorumdan uzak, sadece verilere dayalı bir şekilde oluşturdum.
Yazıda yer verdiğim firmaların hepsinden eş değer olacak şekikde bir hosting paketi almaya çalıştım. Ve her firmada birebir aynı wordpress sitesini kurdum. Ardından da bu farklı firmalarda bulunan birebir aynı web siteleri için çeşitli araçlarla hız ölçümleri yaptım ve böylece de ortaya verilere dayalı bir çalışma çıkmış oldu. Bence hosting nereden alınmalı sorunuza güzel bir referans noktası olacaktır. (En azından performans açısından)
Tecrübelerimle Vereceğim Cevap:
Eğer yeni bir sire kuracaksanız ve hali hazırda bir influencer vs. değlseniz, yani elinizin altında hazır bir takipçi kitleniz bulunmuyor ve web site trafiğinizi zamanla, SEO ile organik olarak inşa edecekseniz en mantıklısı, her ne kadar üstte linkini paylaştığım yazıma ve altta söyleyeceklerime ters düşse de Godaddy (bu arada bu indirimli hosting linkidir) ile başlamanız.
Çünkü, eğer hosting alımını verdiğim indiirimli link ile yaptığınızda ilk yıl için (1 yllığına) maliyet oldukça düşük oluyor. 100 lira gibi bir rakama hem hosting hem de domain sahibi oluyorsunuz.
Bu fiyata yurtiçi ve yurtdışı hiç bir yerden 1 yıllığına hem hosting hem de domain alamazsınız. Alınabiliyorsa da ben bilmiyorum demektir. (Bilmemem de zor ama :))
Zaten SEO ile, organik olarak, yani google’da üst sıralada çıkarak ziyaretçi kitlesi elde etme süresi muazzam içerikler de ortaya koysanız, en az 6 – 8 ay gibi bir süre alır. 6 – 8 ay gibi sürelerden sonra google gibi arama motorları üzerinden adam gibi trafik almaya başlarsınız. (Bu işin oluru bu. Bir de benim işim bu. Bu söylediklerim tecrübe ile belki binlerce kez sabit.)
Bu sebeple de zaten 1 yıla yakın bir süreye kadar web sitenizin ciddi bir trafiği olmayacaktır. Olmayacağı için de en başta neden ucuzu varken, daha maliyetli bir seçenek ile ilerleyesiniz?
1 yılın sonunda baktınız işler iyi gidiyor, site trafiğiniz güzel sayılara ulaşmaya başladı, o zaman da Türkiye’de hizmet veren bir hosting firmasına geçersiniz.
Site taşıma işleri teknik işler ancak artık çoğu hosting firması site taşıma işlemini sizin adınıza yapıyor. Yani siz sadece hosting alıyorsunuz, sonrasında da firmaya diğer hosting firmasındaki giriş bilgilerinizi iletiyorsunuz, onlar girip sitenizi alıp, taşıyorlar kendi alt yapılarına. Sorunsuzz bir şekilde hem de hiç bir kesinti olmadan.
Tabi Godaddy için, sundukları paylaşımlı hosting paketleri için çok kaliteli diyemem. Bu da hem verilerle hem de tecrübe ile sabit bir durum. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim ki hatalı bir yönlendirme olmasın.
Benim için ön planda olan maliyet değil, ciddi anlamda kaliteli bir hizmet diyorsanız, o zaman kendi sitelerimi de barındırdığım ve benim de uzun yıllardır çalıştığım Turhost (buradan ulaşabilirsiniz) firmasını kesinlikle öneririm.
Zaten üstte linkini paylaştığım yazımda da ilk sırada yer alan firma bu. Alacağınız hizmet ciddi anlamda sorunsuz olacaktır. Ancak fiyatlarının da yüksektir. (Gerçi, Godaddy ile 2. sene devam ederseniz, Turhost’ta 2 senede ödeyeceğiniz parayla aşağı yukarı aynı olackatırı 🙂 Çünkü, Godaddy’den verdiğim indirimli link ile sadece ilk sene yaralanabiliyorsunuz. Yani 2 senelik kullanımda iki firma da aşağı yukarı aynı fiyat diyebilirim. Aynı fiyat, turhost kalite farkıyla.)
Bu da benim için yüksek maliyetli, performans açısından kaliteli hizmetten az da olsa ödün verebilirim derseniz (ki yazıma bakarsanız, bazı firmalar arasınadki performans farkalrı 200ms’nin altında)
Bu firmalarda aylık olarak satış imkanları da mevcut. Yani alımları en az bir yıllık olarak değil, aylık olarak da yapabiliyorsunuz ve en az 1 aylık satışları da mevcut. Bu da firmaları düşük maliyetlerle tecrübe etmek için aslında güzel fırsat.
Bir de hosting nereden alınır sorunuza tam cevap olmaktansa, bu cevabı nasıl bulacak adına nasıl ilerleyebileceğinize dair yine bir kaç tecrübemi paylaacağım:
1- Öncelikle eğer web sitenizin hedef kitlesi Türkiye’de yer alıyorsa, yani web sitenize girecek ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Türkiye sınırları içerisindeyse, o zaman tercihen yerli firmalar ile ilerlemeniz daha mantıklı olacaktır.
Evet, düşündüğünüz gibi. Yurtdışı firmalarının sunucu lokasyonları da yurtdışında oluyor ve evet sitenizin sunucu lokasyonu ile sitenize giren ziyaretçinin bulunduğu lokasyon arasındaki fiziksel mesafe arttıkça, sitenizin hızı da doğru orantılı bir şekilde çok minör de olsa olumsuz bir şekilde etkilenir.
2-“Çok” kurumsal firmaları bence tercih etmeyin. Tabi ki çalıştığınız firmanın bir kurumsal yapısı olmalı. Ancak şimdi isim vermek doğru olmaz ama Türkiye’de bu konuda kemikleşmiş bir kaç firma var. Onlardan bence uzak durun. Onlardan alacağınız şey hizmet olmaz. Rezillik olur.
“Çok” kurumsal firmalar artık paraya da müşteriye de doymuş durumdalar. En azından benim hem kendim hem de yüzlerce okuyucumdan tecrübe ettiğim kadarıyla böyle davranıyorlar. Para kazanmak, paranın sürdürülebilirliğini devam ettirmek isteyen bunun için çaba gösterir. Göstermiyorsa demek ki ciddi anlamda paranın getirdiği refaha doymuştur. Doyan adamdan iştah beklemeyin.
3- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırması yaparken firmaların hosting paketlerinde sunduğu özellik ve kriterlere dikkatli bakın. Herhangi bir özellik karşılaştırması yapmadan önce alınacak olan hizmet için ne kadar bilgi paylaşımı yapılıyor buna dikkat edin.
Firma sattığı hosting hizmeti ile ilgili ne kadar az bilgi paylaşımında bulunuyorsa, aslında o kadar çok bilinmesini istemediği şey var demektir. Bilinirse, diğer firmaların tercih sebebi olacağı bilincindedirler çünkü.
Mesela bazı firmalar hosting pakei satarken, sattıkları hosting paketinin barındığı paylaşımlı sunucunun ram ve CPU gibi özelliklerini paylaşmaz bile. Spesifik olarak öğrenmek için iletişime geçip sorduğunuzda “Politikamız gereği bu bilgiyi paylaşamıyor derler”.
Bu tür söylemlerle karşılaşırsanız, bilin ki o sunucuların ram ve CPU özellikleri düşüktür. O sunucuların maliyeti olabildiğince az tutulmaya ve maliyeti az tutarak, max oranda kar elde edilmeye çalışılıyordur. Tabi ki bu benim düşüncem. Belki durum farklıdır. Bu söylemlerim sadece bir düşünceden ibarettir. Dediğim gibi, bu sadece benim düşüncem… Benim aklıma paylaşılmaması ile ilgili başka mantıklı bir sebep gelmiyor sadece.
4- Hosting firmalarının veri merkezlerine dikkat edin. Sunucularını hangi veri merkezinde, hangi koşullarda barındırıyorlar bunlara ciddi anlamda dikkat edin. Çoğunluk bu durumlara dikkat etmez. Ama bu satıları okuyan sizler dikkat edin 🙂
Normalde bu tür bilgiler hosting satış sayfalarında yazmaz. Siz hangi firmadan satın alma yapacaksanız, o firmadan internet sitelerinde biraz araştırma yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Veri merkezi ne kadar güvenli bir yerde? Depreme dayanıklı mı? Güvenlik önlemleri ne derecede? Herhangi bir felaket durumuna karşı dayanaklı mı? Veri merkezinde birebir firmanın bir çalışanı veya çalışanları bulunuyor mu? (Nasıl yani demeyin, çoğu firmanın bulunmuyor. Herhangi bir durum olduğunda birileri gidip müdahale ediyor.)
nternet bağlantı çıkışları kaç Gbps? Bazı firmaların 1Gbps bazıları 10 bazıları ise 4X10 Gbps. Veri merkezinin uluslararası geçerlilikte bir sertifikasyonu var mı? vs. gibi çok fazla soru ile detaylandırılabilir aslında bu.
Veri merkezi bu koşulları ne kadar sağlamlıkla karşılıyorsa, siteniz de verileriniz de o kadar her anlamda güvende demektir.
5- Verilen destek hizmetinden de emin olun. Web siteniz bir hatadan dolayı resmi tatilde de pazar sabahı saat 03:00’da da kapanabilir veya hata veriyor duruma düşebiilir. Buna siz de sebep olmuş olabilirsiniz tabi. Ama önemi yok. Önemli olan müdahale edilmesi ve hatanın düzeltirlmesi. Bunun da zaman kaybetmeden yapılmasıı.
Zaman kaybetmeden hatanın düzeltilmesi hem SEO için hem de potansiyel ziyaretçi ve müşterileriniz için de oldukça kritik.
Bazı firmalardan pazartesi sabahı mesai saati başlayana kadar ya da resmi tatil bitene kadar cevap alamayabilirsiniz 🙂 Evet, ciddiyim. Hem de bunu yapanlar genelde “Çok” kurumsal firmalar. (Bu da yine sadece benim tecrübem.) Düşünsenize 10 günlük resmi bayram tatillerini…
6- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırmaları yaparken de, yani özelliklere bakarken de işletim sistemi olarak Cloudlinux sunanı tercih edin. CageFS’in de etkin olmasına dikakt edin.
Bu özzellik, aslında bir kafesleme özelliği. Sizinle aynı sunucuyu paylaşan bir başkasının web sitesine zararlı bir yazılım sızdığında, bu teknoloji sayesinde o malware yazılım sadece o site ile sınırlı kalıyor. Aynı sunucuda yer alan diğer siteler bu durumdan etkilenmiyor.
(Evet, satılan hosting paketleri “paylaşımlı” paketler oluyor. Bu her firmada böyle. Bir sunucuda 100 veya 500 veya bazı firmalarda 1000 site aynı sunucuda baraındırılıyor. Yani bir sunucuyu 1000 siteye parsel parsel satılıyor gibi düşünün 🙂 Aslında karlı iş 🙂 )
Tabi bu duruma da dikakt edin. Gerekirse sorun, aldığım hosting paketinin sunucusunda max kaç adet site barındırıyorsunuz diye. (Tabi firmalar 1000 site barındıracaksa, sunucunun teknik kapasite ve gücü de ona göre oluyor.)
Ancak yine de, sunucu 1000 siteyi fazlasyıla handle edebilecek durumda lsa bile, şahsen ben 1000 site ile aynı sunucuda olmak istemem. Sonuçta teknik kısımda problem olmasa bile, 1000 site ile aynı ip adresini paylaştığınızı bilin.
Evet 🙂 Paylaşımlı hosting paketleri eğer siteniz için bir statik ip almazsanız, aynı ip adresini paylaşır. Bu da aslında riski bir durum. Özellikle SEO konusunda. Tabi ki bu konuda resmi bir açıklama veya kesin bir bilgi yok. Ancak yine de şuan bulamasam da, zamanında bu konu ile ilgili endişe etmeli miyim diye araştırma yaptığımda, etmem gerektiğini konusunda ikna olacak kadar bilgi edinmiştim.
O yüzden paylaşımlı hosting alırken, eğer maliyeti problem yaratmazsa bir de yanında statik ip adresi de alın sitenize özel.
Kontrol paneli olarak ise cPanel sunan firmaları tercih edin. cPanel alternatifleri de pekala olabilir. Plesk, Direct Admin gibi. Ancak bazı firmalar kontrol paneli olarak kendi yazılımlarını sunuyorlar müşterilerine. Ben bu duruma hiç sıcak bakmıyorum. Bunun sebebini yukarıda linkini verdiğim yazımda, kendi özel kontrol paneli yazılımlarını kullanan firmaların başlığı altında yazdım. O yüzden burada tekrar yazmayacağım.
Uygulama olarak da (eğer wordpress siteniz iiçin hosting nereden alınır diye soruyorsanız) mutlaka Litespeed sunan firmaları tercih edin. Site hızı konusunda ciddi anlamda fark yaratıyor.
7- Yedekelem hizmeti veren, gerektiğinde Ddos koruma hizmeti veren (gerek olabilir çünkü ) ve bir de ücretsiz SSL veren ve kurulumunu sizin yerinize yapan 🙂 (Evet, hala ısrarla ücretsiz Let’s Encypt SSL için sanki öyle bir şey hiç olmamış ve yokmuş gibi davranan, bunu görmezden gelen firmalar var. Ancak vermiyolarsa gene de çok problem değil, bir kaç video izleyerek kendiniz de kurabilirsiniz / yeter ki cPanel olsun 🙂 ) firmaları tercih edin.
Şimdilik tecrübelerim bu kadar. Aklıma yenileri geldikçe editlerim bu iletiyi.
Wordpress bileşenleri mobilde gizleme, bileşen sadece masaüstü cihazlarda görünsün, mobilde görünmesin veya tam tersi veya mobilde ve tablet cihazlarda görünsün ancak masaüstü cihazlarda görünmesin gibi 3 farklı cihaz opsiyonunda da istediğiniz şekilde farklı kombinasyonları uygulamanıza olanak sağlDevamını oku
WordPress bileşenleri mobilde gizleme, bileşen sadece masaüstü cihazlarda görünsün, mobilde görünmesin veya tam tersi veya mobilde ve tablet cihazlarda görünsün ancak masaüstü cihazlarda görünmesin gibi 3 farklı cihaz opsiyonunda da istediğiniz şekilde farklı kombinasyonları uygulamanıza olanak sağlayacak
Ve bunu da bileşen bazlı, yani istediğiniz herhangi bir bileşeni veya bileşenleri (tek tek) bu şekilde mobilde gizle – sadece masaüstünde göster vs. gibi ayarları yapmanıza olanacak sağlayacak oldukça hafif bir kod yapısına sahip, ücretsiz bir wordpress eklentisi mevcut.
1- O da ücretsiz bir eklenti olan Widget Options eklentisi. Öncelikle eklentiyi wordpress sitenize yükleyin ve etkinleştirin. (Eğer wordpress eklentileri nasıl yüklenir bilmiyorsanız, kendi blogumda bu konuyu daha önce anlatmıştım. Şuradan o anlatımıma ulaşabilirsiniz.)
2- Eklentiyi wordpress sitenize yükledikten sonra Görünüm >> Bileşenler sekmesine gidin. Ardından ekranın sağ tarafında yan panelleriniz içerisinde bulunan aktif bileşenleriniz içerisinden, hangi bileşeni mobil cihazlarda gizlemek istiyorsanız, o bileşnin üzerine tıklayarak geniş görünümde açılmasını sağlayın.
3- Tıkladığınızda bileşenin en altında ekstra bir ayar bölümünün açıldığını göreceksinizdir. Aynen hemen alttaki ekran görüntüsünde olduğu gibi:
WordPress bileşenleri mobilde gizle seçenekleri
İşte, bu kısma yeni gelen bu özellikler yüklediğimiz Widget Options eklentisinin bileşenlere kattığı yeni özellikler aslında.
4- Bileşenleri mobilde gizlemek, yani sadece tablet ve masaüstü cihazlarda gösterme veya tam tersi veya bu 3 farklı seçeneğin tüm kombinasyonları için bu ayarlar kısmında üstteki resimde de işaretlediğim yer olan göz iconunun hemen sağında yer alan mobil iconuna tıklamanız gerekmekte.
5- Bu seçeneğe tıkladıktan sonra sizin de karşınıza hemen üstteki resimde olan ayarlar kısmı gelecektir. Bu ayarlar kısmı açılır açılmaz Hide/Show seçeneği varsayılan olarak “Hide on checked devices” seçili olarak gelecektir. Bunun türkçesi ise “seçili olan cihazlarda gizle” Yani bu da alttaki seçeneklerde seçili olan cihazlarda bu bileşeni gizle demek.
6- Bu kısmın atlndan ise hangi bileşeniniz için bu ayarı yapıyorsanız, o bileşenin hangi cihazlarda gizleneceğinizi seçiyorsunuz. (Hide on checked devices seçeneğinin sizde de seçili olduğunu varsayıyorum)
Mesela ben ara – site içi arama bileşenimi örnek olması için mobile ve tablet seçeneğini seçerek bu eklentiye, bu ara bileşenini mobil ve tablet cihazlarında gizle, sadece sitemi masaüstü cihazlardan ziyaret eden kullanıcılara göster olarak set etmiş oldum.
Eğer siz bileşenleri mobilde gizlemek isterseniz, buradan benim seçtiğim gibi sadece mobile seçneğini seçip, ardından da kaydet butonuna tıklayarak bileşen ayarlarını kaydedebilirsiniz. Böylece ayarını yaptığınız bileşeniniz sadece sitenizi mobil cihazlarla ziyaret eden kullanıcılara görünmeyecektir.
Burada yer alan ayarlar ile istediğiniz kombinasyonları siteniz için uygulayabilirsiniz aslında. Bileşenleri masaüstü cihazlarda gizle sadece mobil cihazlarda göster veya bileşenleri masaüstü cihazlarda ve mobilde gizle, sadece tablet cihazlarda göster vs. gibi itiyacınıza göre bir çok kombinasyon uygulayabilirsiniz.
Veya tam tersi bir mantık ile, Hide/Show ayarını “hide on cheked devices” seçmek yerine, “show on checked devices” seçerek, yani sadece işaretlediğim cihaz türlerinde bu bileşeni göster şeklinde de ilerleyebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde de bileşeninizin hangi cihazlarda görünmesini istiyorsanız, alttan o cihazları işaretliyorsunuz. İşaretlemediğiniz cihazda otomatik olarak bileşen gizleniyor.
Yeri gelmişken bu eklentinin diğer ayarlarından da bahsedeyim;
Diğer Özellikler 1: Ayarını yapmak istediğiniz bileşenin üzerine tıkladığınızda, bileşenin alt kısmında bu eklenti ile birlikte gelen ayarlar ilk açıldığında karşınıza varsayılan olarak göz iconunun olduğu ayarlar sekmesi gelecektir.
Bu sekmeden ise bileşen bazı o bileşenin hangi sayfalarda gizleneceğini, hangi sayfalarda gösterimde kalacağını da seçebiliyorsunuz. Yani bu cihaz bazlı bileşen gizlemekten ziyade direkt sayfa bazlı bileşen gizleme özelliği aslında. Bileşenleri sadece seçtiğim sayfalarda göster veya seçtiğim sayfalarda gizle gibi.
Aynı zamanda bu filtrelemeyi kategori, taxonomy ve sayfa yapısı bazlı da yine bu kısımdan pekala yapabiliyorsunuz.
Diğer Özellikler 2: Diğer bir özelliği ise; mobile iconunun hemen yanında yer alan hizalama iconuna tıkladığınızda karşınıza çıkan bileşen bazlı hizlama seçeneği. Yani ayarını yaptığınız bileşeni ücretsiz sürümünde buradan tüm cihazlar için sağa yasla – sola yasla veya ortala gibi ayarları set edebiliyorsunuz.
Eklentinin ücretli versiyonunda ise bunu cihaz bazlı da yapabiliyorsunuz. Yani bir bileşeni mobil cihazlarda sağa yasla, aynı bileşeni ise masaüstü cihazlarda ortala, tabletler de ise sola yasla gibi. Eğer bu tür bir fonksiyona ihtiyacınız varsa eklentinin ücretli sürümünü de değerlendirebilirsiniz.
Diğer Özellikler 3: Bir de eğer üye bazlı bir wordpress sitenizde varsa da, bileşenleri sadece üyelere göster veya üye olmayanlar bileşenleri göremesin gibi bir fonksiyon arıyorsanız da yine bu eklenti istediğiniz fonksiyonu sağlıyor.
Bu işleve de roles iconuna tıklayarak ulaşabiliyorsunuz. (Sondan bir önceki icon)
Burada da zaten iki seçenek mevcut. Show only for logged-in users (sadece giriş yapmış kullanıcılara göster) ve show only for logged-out users (sadece giriş yapmamış kullanıcılara, yani normal ziyaretçilere göster) gibi.
Diğer Özellikler 4: Son özellik olarak ise en sağ kısımda bulunan ayarlar iconuna tıkladığınızda bileşen bazlı başlığı gizleme işlevinin karşınıza çıktığını göreceksinizdir. Burada ayrıca bileşene özel css class ve id atamaları da yapabiliyorsunuz.
Dip Not: Biliyorsunuz responsive temalarda masaüstünde genelde içeriğin sağ kısmında görünen yan paneller mobil görünümde içeriğin en altına sarkıyor. Yani o şekilde bir sayfa yapısı oluşuyor. Böyle olunca da yan paneller mobil görünümde ziyaretçi odağından çok uzakta kalıyor.
Dolayısı ile de görüntülenme potansiyelleri çok fazla düşüyor. Bu tür durumlarda da mobil index’in öncelikli olduğu ve mobil site hızının oldukça kritik olduğu bir SEO dünyasında da mobil site hızını arttımak için bu fonksiyonu ben de tüm wordpress sitelerimde bileşen bazlı kullanıyorum aslında.
Yani aklınızzda olsun; bu konu aynı zamanda mobil site hızı konusunda site bazlı uygulanabilecek küçük ama etkili yöntemlerden de birtanesi.
Youtuber video düzenleme programı olarak bilinen ve popüler olan başlıca 2 video montaj programı var aslında. Tabi ki youtube için video düzenleme programı sadece bu 2 programdan ibaret değil. Aslında çok fazla seçenek var. Mesela ben en iyi video edit programları başlıklı bir makale yayımladım. BuDevamını oku
Youtuber video düzenleme programı olarak bilinen ve popüler olan başlıca 2 video montaj programı var aslında. Tabi ki youtube için video düzenleme programı sadece bu 2 programdan ibaret değil. Aslında çok fazla seçenek var.
Mesela ben en iyi video edit programları başlıklı bir makale yayımladım. Bu makalede ücretli ücretsiz piyasada bulunan tüm video düzenleme programlarından bahsettim. Toplamda 17 program. Sorunuza cevap olarak bu yazıma bakabilirsiniz.
Ancak ben yine de size böyle bir başlık açmışken sorunuzu burada da yanıtlayayım;
Ben de aslında üstte linkini verdiğim yazıyı yazarken youtuberların kullandığı video düzenleme programlarını merak ettim. En popüler youtuberlara hangi video montaj programını kullanıyorsunuz, youtube için en iyi video düzenleme programı hangisidir, siz hangi programı kullanıyorsunuz diye mail atarak sordum.
10’a yakın ünlü youtuberdan yanıt aldım. Aldığım yanıtlarda sadece 2 program ismi vardı.
1- Adobe Premiere Pro: Şuradan Adobe’nin Türkiye resmi sitesindeki premiere pro ürün satış sayfasına ulaşabilirsiniz.
Ücreti:197,06 TL / Aylık – 132,16 TL / Aylık (Yıllık Plan Aylık Ödemeli) – 1500,96 TL Yıllık Plan Ön Ödemeli
2- Final Cut Pro:Şuradan Apple’ın Türkiye resmi sitesindeki Final Cut Pro ürün satış sayfasına ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Ücreti: 2,799,99 TL (Tek ödeme, ömür boyu kullanım)
Tek tek youtuber bazlı aldığım yanıtlar ise şu şekilde:
Barış Özcan: Kendisinin zaten bu konuda bir videosu mevcut. Yani youtube için hangi video edit programını kullandığını şu videoda söylüyor aslında. (Özet geçeyim: premiere pro)
İlker Canikligil: Benim büyük bir zevkle takip ettiğim Flu TV youtube kanalının (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) kurucusuna da, yani İlker Canikligil’e de youtube için hangi editleme programını tavsiye edersiniz, youtube için en iyi video montaj programı hangisidir diye sorduğumda, ekibinin cevabı premiere pro oldu. (Verdiklere cevaba ayrıca ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.)
140journos: Türkiye’nin en büyük youtube kanallarından biri olan 140journos’a da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) youtube için hangi edit programını öneririsiniz, youtuber video düzenleme programı olarak hangisi profesyonel derecede en iyisdir diye sorduğumda, ekibin cevabı yine premiere pro oldu. (Mail yazışması olarak verdiklere cevaba ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.)
Filmler ve Filimler: Milyon üzerinde takipçisi olan, Tükrçe içerikli en büyük youtube sinema kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) youtube için hangi montaj programını tavsiye edersiniz, hangisi youtube için profesyonel derecede en iyi video kurgu programıdır diye sorduğumda, kanalın cevabı yine premiere pro oldu. (Verdikleri cevabı da ekran görüntüsü olarak şurada paylaştım.)
Röportaj Adam: Yine milyon üzeri takipçisi olan, sunduğu komik röportajlar ile bilinen Röportaj Adam youtube kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) en iyi youtube video montaj programları hangileridir, youtuberlar video düzenleme programı olarak neyi tercih ediyor diye sorduğumda, kanalın cevabı premiere pro oldu. (Yine verdikleri cevaba ekran görüntüsü olarak da şuradan ulaşabilirsiniz.)
Engin Özdemir: Yine oldukça popüler bir youtuber olan Engin Özdemir’de youtuber video düzenleme programı olarak Final Cut Pro kullandığını şurada, hakkında sayfasında açıklamış.
Biz Evde Yokuz: Seyahat alanında oldukça ünlü bir başka youtube kanalı olan (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) Biz Evde Yokuz ekibine de youtuber video düzenleme programı olarak ne tavsiye edersiniz, youtuberların kullandığı en popüler video edit programları nelerdir diye sorduğumda kendilerinin verdiği cevap aynen şu şekilde oldu: “Adobe premiere ( hem pc hem mac) – Final Cut (sadece mac). Ben final cut kullanıyorum. İkisi de iyidir bu arada. Kurgucuların büyük kısmı yukaridakilerden birini kullanır.” (Verdikleri cevabın ekran görüntüsüne de ayrıca şuradan ulaşabilirsiniz.)
DesignUS: Görsel iletişim tasarımına yönelik eğitim videoları veren, yani hem bu işlerin uzmanlarından hem de popüler bir youtube kanalı olan DesginUS’a da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) hangi youtube için video edit programı olarak ne tavsiye edersiniz diye sorduğumda kanalın cevabı premiere pro program oldu. (Cevaba ekran görüntüsü olarak şuradan ayrıca ulaşabilirsiniz.)
Tuncer Tuna: Reklamcılık eğitimleri, grafik tasarım videoları ve grafik tasarım sektörü ile alakalı etkili bilgiler veren, yani bu iş ile yakından ilgilenen profesyonel bir diğer youtube kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) youtube’a yönelik video montaj programı olarak ne önerirsiniz diye sorduğumda, kendisinin cevabı premiere pro oldu. (Cevaba ekran görüntüsü olarak şuradan siz de ulaşabilirsiniz)
Yani işin özeti; benim tecrübe ettiğim kadarı ile en popüler youtuber video düzenleme programı açık ara premiere pro. En azından tüm profesyoneller çoğunlukla bu programı kullanıyor. Ya da alternatif olarak, en büyük rakibi, sadece macOS işletim sistemi için olan Final Cut pro.
WordPress ile Yapılmış E Ticaret Siteleri: 200+ TR Site Örnekleri
seyitacar30 Güzel işler ve üretimler yapan insanlardan haberdar olmak zor değil. Sadece biraz dikkatli bakmak gerekli. Bence oldukça wordpress ile kurulmuş e-ticaret siteleri adına hem yaptığınız işle, hem de sitenizle güzel bir örnek teşkil ediyorsunuz. Bu yüzden de Türkiye’de bunca wordpress e-ticDevamını oku
seyitacar30 Güzel işler ve üretimler yapan insanlardan haberdar olmak zor değil. Sadece biraz dikkatli bakmak gerekli. Bence oldukça wordpress ile kurulmuş e-ticaret siteleri adına hem yaptığınız işle, hem de sitenizle güzel bir örnek teşkil ediyorsunuz. Bu yüzden de Türkiye’de bunca wordpress e-ticaret sitesi arasında sizin siteniz bu listede yer alıyor. (bu arada umarım bunda bir sakında yoktur.)
See lessN11 Başarılı Mağaza Nasıl Olunur? Rozeti Nasıl Alınır?
Ben bu n11'de başarılı mağaza nasıl olunur ve başarılı mağaza rozeti nasıl alınır sorsuna hem n11 sıkça sorulan sorularda hem de web'de bir cevap bulamayınca direkt olarak n11 destek ekibine sordum ve verdikleri cevap şu şekilde oldu: Başarılı mağaza kriterleri aşağıdaki gibidir. Puanı 98 ve üzerindDevamını oku
Ben bu n11’de başarılı mağaza nasıl olunur ve başarılı mağaza rozeti nasıl alınır sorsuna hem n11 sıkça sorulan sorularda hem de web’de bir cevap bulamayınca direkt olarak n11 destek ekibine sordum ve verdikleri cevap şu şekilde oldu:
Başarılı mağaza kriterleri aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki kriterlerin hepsini sağlayan satıcılara Badge (başarılı mağaza rozeti) verilecektir.
See lessE ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir?
Soruyu e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir diye sormuşsunuz ancak e-ticaret sitesi kurmak için, yani site kurulumu için herhangi bir evrak veya belge zorunlu değil. E-ticaret için gerekli evraklar ve belgeler tabi ki var ancak bunlar site kurulumu ile alakalı değil. Yani gerekli bDevamını oku
Soruyu e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar nelerdir diye sormuşsunuz ancak e-ticaret sitesi kurmak için, yani site kurulumu için herhangi bir evrak veya belge zorunlu değil. E-ticaret için gerekli evraklar ve belgeler tabi ki var ancak bunlar site kurulumu ile alakalı değil. Yani gerekli belge ve evrak zorunlulukları e-ticaret işi veya girişimi ile alakalı.
E-ticaret sitenizi herhangi bir yere başvuru yapmadan veya bir yere belge veya evrak iletmeden direkt herhangi bir site kuruyor gibi kurabilirsiniz.
Hatta bu konuda benim oldukça popüler olan 5 saatlik bir e-ticaret sitesi yapımı rehberi videom mevcut. Videoma şuradan ulaşabilir ve videom aracılığı ile e ticaret sitenizi direkt kurabilirsiniz.
E ticaret için gerekli evraklar ve belgelere gelince ise:
1- Öncelikle fatura kesebileceğiniz bir vergi mükellefiyetiniz olması gerekli. Tabi ki her T.C vatandaşı vergi mükellefidir ancak hem kayıt altına alınıp takip edilebilmek, hem de fatura kesebilmek adına bunu resmi olarak açtırmanız gerekli. Yani bağlı olduğunuz vergi dairesine bir kayıt açtırmanız gerekli ki bunu da ancak bir şirket kurarak yapabiliyorsunuz.
E-ticaret işi için her türlü şirket modeli sizin için uygun olacaktır. Burada önemli olan mükellefiyet açtırıyor ve fatura kesebiliyor olmanız. İster şahıs firması kurun, isterseniz LTD, isterseniz de anaonim şirketi.
Bir şirket nasıl kurulur sorusunun deyalarına bu iletide girmeyeceğim. Zaten google’da bir şahıs firması nasıl kurulur veya bir şirket nasıl kuurlur diye aratırsanız, karşınıza tonlarca içerik çıkacaktır.
2- E-ticaret sitenizde müşterilerinizden kredi kartı ile ödeme alabilmek adına, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, bu bir bankanın pos sistemi de olabilir (Garanti Pos gibi) ya da iyzico gibi sistemler de, bu sistemlerin sizi kabul etmesi için yine bu sistemlere iletmeniz gereken belge, bilgi ve evraklar mevcut.
Bu evraklar ve bilgiler;
3- Ayrıca bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt olabilirsiniz. Şöyle ki araştırmalarıma göre bu aslında zorunllu değil. Daha doğrusu eğer home ofis çalışarak e-ticaret işi ile uğraşıyorsanız, yani fiziksel olarak bir imalathane veya iş yeriniz yoksa böyle bir kayıt yaptırmanıza gerek yok.
Sizin zaten hali hazırda fiziki bir imalathane veya iş yeriniz varsa ve bu noktada aynı zamanda e-ticaret işine de girmek istiyorsanız, zaten iş yeri açma ruhsatı alırken bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt zorunluluğu olduğu için bu kaydınızın hali hazırda oluyor olması gerekli.
4- Mersis nuamrası. Bu da aslında zorunlu. Mersis nuamrasını da T.C Ticaret bakanlığından alıyorsunuz. Yani direkt olarak e-devlet üzerinden şuradan alabiliyorsunuz. Bu da ücretsiz bir hizmet.
5- KEP adresi almanız gerekiyor.KEP, Kayıtlı elektronik posta’nın kısaltmasıdır. KEP aslında kapalı devre bir e-posta servisi.
Normalde KEP şahıs firmaları için zorunlu değil. Limited ve anonim şirketleri için zorunlu ancak e-ticaret siteleri için de zorunlu. Siz e-ticaret siteniz için bir şahıs firması kurduysanız, dolayısı ile sizin için de zorunlu hale geliyor.
Ayrıca KEP adresinizi e-ticaret sitenizin iletişim sayfasında da belirtmeniz gerekiyor. Bu da zorunlu yani. Önrek bir kep adresi şu şekilde: adsoyad@hs03.kep.tr gibi.
KEP adresi almak için PTT gibi aracı kurumlar var. Bu kurumlardan online olarak KEP adresi alabiliyorsunuz. Aracı kurumlardan da KEP adresi almanın da yıllık 50 – 70 TL gibi ücretleri var.
KEP’i ise tebligat alma veya göndermek için kullanıyorsunuz. Yani hukuksal veya devlet yönlü yazışmalarda kullanılması vs. gibi.
KEP aracılığı ile sadece yine KEP alt yapısında kayıtlı e-posta adreslerine e-posta gönderebiliyor ve alabiliyorsunuz. Yani KEP üzerinden gmail, hotmail veya bir alan adı uzantılı siteye e-posta gönderemiyor veya alamıyorsunuz.
KEP adresinizden başka bir KEP adresine e-posta göndermek için bir de e-imza almanız gerekiyor. Bu da aklınızda bulunsun. E-imzanız yoksa da KEP adresinize yine e-mail alabiliyorsunuz. Sadece başka bir KEP adresine e-posta göndermek için gerekli yani.
6- ETBIS (Elektronik ticaret bilgi sitemi) kaydı da 2017 yılından beri zorunlu. Bu Ticaret bakanlığının kurduğu bir kayıt sistemi. ETBIS’e kayıt olmak tamamen ücretsiz. ETBIS’e eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt oluyorsunuz.
ETBIS’e kayıt olurken istenen belgeler:
E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar bunlardan ibaret. Hepsi bu yani. İletimin başında da dediğim gibi. Bu belge ve evraklar e-ticaret işi iiçin gerekli. E-ticaret sitesi kurmak için herhangi bir belge veya evrağa ihtiyacınız yok.
Direkt e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak için de benim youtube’da yer alan şu videomu takip edebilirsiniz.
WordPress ile Yapılmış E Ticaret Siteleri: 200+ TR Site Örnekleri
Wordpress kullanan e ticaret siteleri aslında çok fazla. Öyle ki, başka hiç bir sistem wordpress'in kullanımından daha yaygın değil. Bu dünyada bu şekilde. Türkiye'de de pekala bu şekilde. Böyle bir başlığa ileti girerken tabi ki wordpress e ticaret site örnekleri için dünyadan örnekler değil de, özDevamını oku
WordPress kullanan e ticaret siteleri aslında çok fazla. Öyle ki, başka hiç bir sistem wordpress’in kullanımından daha yaygın değil. Bu dünyada bu şekilde. Türkiye’de de pekala bu şekilde.
Böyle bir başlığa ileti girerken tabi ki wordpress e ticaret site örnekleri için dünyadan örnekler değil de, özellikle Türkiye’den örnekler buldum.
Önemli Not: Ayrıca, wordpress ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur diye merak ediyorsanız benim youtube kanalımda 5 saatlik e-ticaret sitesi yapımı videom mevcut. Şuradan o videoma da ulaşabilirsiniz.
Benim küçük bir aramayla bulduğum Türkiye’den wordpress ile kurulan e-ticaret siteleri örnekleri şu şekilde:
Gaming.gen.tr Ağırlıklı olarak oyun bilgisayarı ve donanımları satan bir wordpress e-ticaret site örneği.
Naki.com.trKadın giyim sektörüne yönelik bir wordpress e-ticaret site örneği
Easycep.com Ağırlıklı olarak cep telefonu satışı yapan yine wordpress kullanan bir e-ticaret sitesi
Kurutulmusgida.com.tr Kurutulmuş gıdalar satışı yapan bir wordpress e-ticaret site girişimi
Radamobilya.com Mobilya satışı yapan wordpress e ticaret site örneklerinden bir tanesi
Ledram.com Led ürünler ve led aydınlatmalar ile ilgili wp e-ticaret sitesi örneği.
Johnrichardo.com Ayakkabı satışı yapan özel bir markanın wordpress ile yapılmış e-ticaret sitesi
Favorilerin.com Bir çok farklı kateforide yer alan ürünleri satan woocommerce ile yapılmış site örneği.
Esal.com.tr Kapı, çekmece, dolap vs kolu, banyo aksesuarları, mobilya kulpları gibi ürünler üreten ve satan bir porselen markasının e-ticaret ile yapılan wordpress site örneği.
Roff.com.tr Çorap ve iç çamaşırı satışı yapan wordpress tabanlı e ticaret sitelerine bir diğer örnek.
Bynihalce.com Yopunlukla çocuk giyim, çocuk aksesuar gibi kategorilere odaklanmış wordpress ile kurulan e ticaret siteleri örneklerinin bir diğeri.
Ayanoglumandira.com Ayanoğlu mandıranın resmi web sitesi. Süt ve süt ürünlerinden tutun da unlu mamüllere, yumurta çeşitlerine kadar bir çok ürün satan, gıda üzerine güzel bir wordpress ile yapılmış e ticaret site örneği.
Sehrisal.com.tr Şal, bone, eşarp ürünleri satan bir wp e-ticaret site örneği.
Ecruatelier.com Kolye, bileklik, küpe, yüzük gibi ürünleri satan ve sanıyorum bireysel bir girişimin ürünü olan wordpress ile yapılmış e ticaret site örneği.
Dogacanaturel.com Kaya tuzu satışı yapan, kadın bir girişimcinin kurduğu wordpress ile yapılmış bir e ticaret site örneği daha.
Ek3d.net 3D ürünler üreten ve satışını yapan bir firmanın wordpress e-ticaret sitesi.
Store.mekap.com Yoğunlukla iş güvenliği ve iş ayakkabısı üreten ve satan Mekap firmasının wordpress e ticaret sitesi.
Realhomes.com.tr WordPress kullanan e ticaret siteleri içinde bir diğer örnek ise, genellikle örtü, perde ve yastık kılıfı satan real homes isimli markanın sitesi.
Huaweiaksesuar.com Adı direkt yaptığı işi yansıtan bu wp e-ticaret site örneği ise Huawei ürünlerinin aksesuarlarını satmaya yoğunlaşmış bir site.
Holeacademie.com Erkek ve kadın giyim üzerine bir diğer wordpress e-ticaret sitesi.
Neotroygames.com Kutu oyunları üreten Troy Games oyuncak markasının yine bu ürünlerini sattığı, wordpress ile yapılmış resmi e-ticaret sitesi.
Bazendefter.com Kişiye özel, ve tasarımsal defter ve türevleri satan bir yapı.
Seningokyuzun.com Uzay ve gökyüzüne ait haritalar, kanvas tablolar, gece labmaları tarzı ürünler satan wordpress ile kurulmuş bir e-ticaret site örneği daha.
Morpack.com Kutu, koli, kağıt ambalaj ve genel olarak ambalaj ürünleri satan yine güzel bir wordpress kullanan e-ticaret site örneği.
Badhabitsocks.com Kadın, erkek, çocuk kategorilerinde çorap satan wordpress ile yapılan e-ticaret sitelerine bir başka örnek.
Deuxlapins.com.tr Puset örtüsü, bebek yastığı, bebek örtüsü gibi, yani kısaca tamamen bebek ürünleri üreten ve bunları satan Deuxla Pins markasının wordpress kullandığı e-ticaret site örneği.
Chaygoy.com Kişiye özel t-shirt, kapşonlu, sweatshirt gibi ürünler satan ve sanıyorum ki bireysel bir e-ticaret girişimi olan wordpress ile yapılmış bir başka örnek.
Weblonya.com Genel olarak bahçe mobilyaları ve ürünleri satan ve yelpazesinde mobilya, kamp malzemeleri, yapı market ürünlerini de barındıran bir diğer wordpress e-ticaret sitesi.
Fincancilarcarsisi.com Yoğunlukla ahşap sunum ürünleri satan güzel bir girişim örneği. Tabi ki bu e-ticaret sitesi de alt yapı olarak wordpress kullanıyor.
Bilgiyay.com İstanbul bilgi üniversitesi yayınlarının resmi, wordpress ile yapılmış e-ticaret sitesi.
Arasyayincilik.com Aras yayıncılığın wordpress ile kurulmuş resmi e-ticaret sitesi.
Kaseniz.com Kaşe, dijital baskı ve matbaa ürünleri satan wordpress e-ticaret sitesi örneği.
İstanbultip.com.tr İstanbul Tıp Kitabevi’nin resmie-ticaret sitesi.
Robimek.com Robot ürünler, malzemeler üreten ve satan bir wordpress e-ticaret sitesi.
Simnakis.com Patch, apolet, isimlik, kep gibi ürünler üreten ve bunları wordpress e-ticaret sitesi üzerinden satan Sim Nakış isimli firmanın sitesi.
Sherpa.blog Dijital tasarım stüdyosu olan Sherpa’nın eğitimler ve webinarların ücretli bir şekilde talep edenler ile buluşturulmasına olanak sağlayan wordpress ile kurulmuş e-ticaret girişiminin sitesi.
Luisbien.com Luis bien markasının resmi wordpress ile kurulmuş e-ticaret sitesi.
Palmekitabevi.com Palme Kitabevi’nin wordpress ile inşa edilmiş e-ticaret sitesi.
Enderelektronik.com.tr Araç elektroniği ile ilgili ürünler ve hizmetler üretip, bunları da kendi resmi web sitesi üzerinden satan, ismi direkt domain adresi ile birebir eşleşen firmanın wordpress ile inşa edilmiş e-ticaret sitesi.
Agirsaglam.com Spor adına hazır programlar, spor ekipmanları ve aksesuarları gibi ürün ve hizmetler satan sanıyorum bireysel bir girişimin wordpress ile kurulmuş e-ticaret sitesi
Teknolojiekibi.com Yoğunlukla dedektör ve türevleri cihazlar satan bir e-ticaret sitesi.
Arapcadeposu.com Arapça dili ile ilgili eğitimlerin, dökümantasyonların, kitapların ve derslerin ücretli bir şekilde sunulduğu bir wordpress e-ticaret sitesi.
Desialarmi.com Desi alarm ve güvenlik sistemlerinin wordpress ile yapılmış resmi e-ticaret sitesi.
Hepsibarkod.com Yazıcı, yazıcı ekipmanları ve donanımları satan bir wordpress e-ticaret sitesi.
Yesilmarka.com İsmi alan adı ile birebir eşleşen firmanın resmi wordpress kullanarak inşa ettiği e-ticaret sitesi.
Alantistablo.com Tablo ve çerçeve satışı yapılan bir wordpress e-ticaret sitesi.
Siyahzeytin.net Zeytin ve tüverleri ürünler satan, sanıyorum bireysel bir girişim olan wordpress ile kurulmuş bir e-ticaret sitesi.
Hedefkulucka.com Kuluçka makineleri üreten ve satan bir markanın wordpress ile oluşturulmuş e-ticaret sitesi.
Cansus.com.tr Yılbaşı, parti süsleri, malzemeleri satan bir firmanın wordpress ile kurulmuş e-ticaret sitesi.
Poligonmuhendislik.com 3B yazıcı, yazılım, tarayıcı ve malzemeleri tasarlayıp, üreten ve satan bir markanın wordpress ile yapılmış e-ticaret sitesi.
Tamtabi.com Organik ürünler, gıda, kişisel bakım malzemesi ve aktariye tarzı ürün yelpazesi ile bir çok farklı kategoride satış yapan wordpress tabanlı bir e-ticaret sitesi.
Pekkolay.com Alıcı ile satıcıyı bir araya getiren, trendyol, hepsiburada vs. tarzı wordpress ile yapılmış bir başka e-ticaret sitesi örneği.
Kokulutas.net Kokulu taş modelleri ve bebeklerin özel günlerinde kullanılmaya yönelik ürünler satan bir wordpress e-ticaret site örneği.
Lalegulkitabevi.com Dini kitaplar satan bir kitab evinin resmi wordpress ile inşa edilmiş e-ticaret sitesi.
Lgonlineshop.com LG markasının ürünlerini ve LG markasına yönelik ürünler satan wordpress kullanan bir başka e-ticaret sitesi.
Annedukkan.com Anne ve bebeklerine yönelik ürünler üreten ve satan bir başka wordpress e-ticaret site örneği.
3dokulu.com 3D Eğitim videoları sunan, daha çok video eğitimlerin satıldığı bir wp e-ticaret sitesi.
Pegasusoyuncak.com Pegasus oyuncak firmasının resmi woocommerce ile yapılmış e-ticacret sitesi.
Karateleskobu.com Tek ürün satış sayfasından oluşan wordpress e-ticaret sitelerine bir örnek.
Dusunbilkitap.com Düşün Bil Yayıncılığın resmi wordpress ile kurulmuş e-ticaret sitesi.
Emirdekoratif.com Dekoratif ürünleriin satıldığı bir başka wordpress e-ticaret site örneği.
Oyunmat.com PC ve konsol oyunlarının ve oyun keylerinin satıldığı wordpress ile yapılmış e-ticaret sitesi.
Okuyanus.com.tr Okuyan Us Yayınevi resmi e-ticaret sitesi. Tabi ki bu site de wordpress tabanlı bir e-ticaret sitesi.
Fabooks.com.tr Tasarımsal defterler, takvimler, günlükler, hediyeler satan Fa books isimli firmanın wordpress kullandığı e-ticaret sitesi.
Saralelektrik.com Elektirik & elektronik ürünlerin satışını yapan ismi domain ismi ile birebir eşleşen firmanın wordpress kullanarak oluşturduğu e-ticaret sitesi.
Minopetshop.com Bir petshop mağazasının wordpreess ile oluşturulan e-ticaret site örneği.
Bebismoda.com Kız ve erkek bebek giyim üzerine ürünler satan bir wp e-ticaret sitesi.
Kartus.com.tr Kartuş ve kartuş dolum ürünleri satan ve yine wordpress ile yapılmış bir eticaret sitesi.
Clicksepet.com Bir çok kategoride ürün yelpazesi olan bir başka wp e-ticret site örneği.
Ozenpromosyon.com WordPress ile yapılmış e-ticaret sitelerine bir başka örnek. Anahtarlık, yaka rozeti, metal etiketler, yaka isimliklikleri vs. gibi ürünler üreten ve bunları satışa sunan bir e-ticaret sitesi.
Nostaljisepeti.com Ağırlıklı olarak hediyelik ürünler satan, wordpress ile oluşturulmuş bir e-ticaret sitesi.
Kasefabrikasi.com Kaşe ve kaşe türü ürünlerin satıldığı bir başka wp e-ticaret site örneği.
Standmarket.com.tr Takı, tesbih, stand vs. gibi ürünlerin satıldığı wordpress tabanlı e-ticaret sitelerine bir başka örnek.
Turnextop.com Turnex satışı yapılan bir e-ticaret sitesi.
Cebimikoruyorum.com Telefon kılıfı, ekran koruyucu, saat koruyucu gibi ürünlerin satıldığı wordpress e-ticaret site örnekleri arasında yerini alan bir başka site.
Pasta1001.com Çikolata, draje ve pasta ürün ve malzemeleri satan wordpress ile yapılan e-ticaret siteleri arasında yerini alan bir başka örnek.
Gulluoglu.com Güllüoğlu baklavaların resmi e-ticaret sitesi. Yine bu site de wordpress tabanlı e-ticaret siteleri arasında yerini almış.
Fsmauto.com Oto aksesuarları satan bir başka wordpress tabanlı e-ticaret sitesi.
Parcahamisi.com Araçlar için yedek parça satımı yapılan bir site. Yine bu site de wordpress e-ticaret site örnekleri arasında yerini alıyor.
Genclercanta.com Çanta ve türevleri ürünler üreten ve kendi siteleri üzerinden satışını yapan bir başka marka ve onun e-ticaret sitesi.
Depapromosyon.com Promosyon ürünleri üreten ve satışını yapan bir firmanın wordpress ile yapılmış e-ticaret sitesi.
Plaketal.com Plaket ürünleri üreten ve bunların satışını yapan bir e-ticaret sitesi.
Senocakonline.com Şen Ocak firmasının beyazeşya satan e-ticaret sitesi. Yine bu site de wordpress ile yapılan e-ticaret siteleri arasında yerini alıyor.
Tvreklam.com.tr Gala medyanın resmi internet sitesi. Yine bu site de wordpress tabanlı e-ticaret siteleri arasında yerini alıyor.
Ledarabul.com Led ile ilgili neredeyse her çeşit ürünün satıldığı bir başka e-ticaret sitesi. Bu site de tabi ki woocommerce ile yapılmış e-ticaret siteleri arasında.
Okulumda.com Çocuklara yönelik eğitici oyunların satıldığı wordpress kullanan e-ticaret siteleri arasında yerini alan bir başka oluşum.
Deltatoner.com Toner ve toner türevi ürünlerin satışa sunulduğu wp e-ticaret sitesi.
Mikrobilgisayar.com.tr Genellikle bilgisayar, bilgisayar ürünleri ve bileşenleri satan ve wordpress e-ticaret site örnekleri arasında yerini alan bir başka oluşum.
Elitendustriyelmutfak.com Endustriyel mutfak ürünleri satan bir e-ticaret sitesi.
Erayreklam.com Reklam e süblimasyon ürünleri üretip, satan bir firmanın wordpress ile oluşturduğu e-ticaret sitesi.
Modamilyon.com Tesettür giyim üzerine bir e-ticaret siteis. Yine bu site de wordpress ile inşa edilmiş siteler arasında.
Fesspa.com.tr Fes Spa’nın resmi internet sitesi. Bu site üzerinden de yine satış yapılan ürüb ve hizmetler mevcut ve yine bu site de WordPress e-ticaret siteleri örnekleri arasında.
Ledayled.com Bir çok led ürünün satıldığı bir başka wordpress e-ticaret sitesi.
Syroxsiparis.com Telefon kılıfı, bataryası, kablosu, ekran koruyucusu vs. gibi bir çok farklı ürün satışı yapan wordpress ile inşa edilmiş e-ticaret sitesi.
İlkokulmarket.com İlk okul öğrencilerine yönelik eğitim kitapları satışı yapan e-ticaret sitesi.
Raketci.com Tenis ile ilgili bir çok farklı alt kategoride ürünü satışa sunan bir site. Yine bu site de wordpress kullanan e-ticaret siteleri arasında.
Undano.com.tr Undano ekmek ürünlerinin resmi internet ve aynı zamanda satış kanalı olan sitesi. Bu site de wordpress ile kurulan e-ticaret siteleri arasında.
Kurdelya.com Silikon kalıp üreten ve bunları satışa sunan bir e-ticaret sitesi.
Masajkoltugu.com Masaj koltukları satılan e-ticaret sitesi.
Monopolkitabevi.com Monopol Kitabevi’nin resmi internet sitesi. Aynı zamanda e-ticaret sitesi ve wordpress ile yapılmış bir e-ticaret sitesi.
Royalsaat.com Replika saatler satan bir e-ticaret sitesi. Burada bu siteyi paylaşmak ne kadar doğru oldu bilmiyorum ama wordpress ile yapılmış e-ticaret sitelerine örnek olsun diye paylaşıyorum sadece.
Zidzor.com Rock & metal t-shirtleri, yamalar, dizi & film semböllü kupalar vs. gibi ürünlerin satıldığı bir site. Yine bu site de wordpress ile yapılmış e-ticaret site örnekleri arasında.
Babi.com.tr Özel tasarım apronlar satan bir e-ticaret sitesi.
Ceyizci.com Çeyiz ürünleri satan bir e-ticaret sitesi.
Kirtasiyeciamca.com Adı üzerinde, kırstasiye ürünleri satılan bir e-ticaret sitesi.
Nitrobilisim.com.tr/tr Test ekipmanları, arıza tespit ekipmanları gibi ürünler satan bir e-ticaret yapısı.
Junopaper.com Bebek anı kartı, fotoğraf çekim etiket seti, anne-bebek günlüğü gibi ürünlerin satıldığı bir e-ticaret sitesi.
Monteida.com Monteida markasının (zeytinyağı markası) resmi sitesi ve aynı zamanda e-ticaret sitesi.
Cicibebem.com Erkek, kız bebek ve çocuklar için giysi üzerine yoğunlaşmış bir e-ticaret sitesi.
Glassmakro.com cam vantuzları, cam penseleri, cam gönyeleri gibi ürünlerin satıldığı bir başka e-ticaret sitesi.
Cepincep.com.tr Telefon aksesuarları satan bir başaka e-ticaret sitesi. Yine bu site de wordpress kullanan e-ticaret siteleri arasında.
Gulaylar.com Altın ve türevleri ürünler, takılar satan bir e-ticaret sitesi
Guvenliksistemleri.net Site isminden de anlaşılacağı gibi günvelik sistemleri satan bir e-ticaret sitesi.
Tekinozalit.com Yoğunlukla sticker, stand ve afiş satan bir e-ticaret sitesi.
Eglo.com.tr Aydınlatma ürünleri satan e-ticaret sitesi.
Lunluncicek.com Bir çiçekçilik firmasının e-ticaret sitesi.
Bastonlu.com Züccaciye ürünleri satan bir e-ticaret yapısı.
Coffeedepartment.co Özel bir kahve markasının e-ticaret sitesi.
Parcaofisi.com Oto yedek parçaları satan bir e-ticaret sitesi.
Faruksaginstore.com İsmi alan adı ile birebir eşleşen ayakkabı ve sandalet markanın e-ticaret sitesi.
Drotto.com.tr Dr. Otto yatak markasının hem resmi internet hem de e-ticaret sitesi.
Huseyindemirtas.com İngilizce dersleri ve eğitimleri satılan bireysel bir girişimin ürünü olan e-ticaret sitesi.
Sifrelimatematik.com Matematik derslerini ücretli bir şekilde sunan aslında bir nevi bir e-ticaret sitesi
Vatansms.com Toplu SMS paketleri satan bir e-ticaret sitesi.
Duvarkapla.com Duvar kağıtları ve duvar kaplama ürüleri satan bir e-ticaeret sitesi.
Globalenstitu.com İlk yardım, iş sağlığı ve güvenliği gibi eğitimlerin olduğu ve bunların ücretli bir şekilde sunulduğu bir e-ticaret sitesi.
Kankenist.com Ünlü kanken çantalarının üreticisi olan Kankenist markasının hem resmi internet hem de resmi e-ticaret sitesi. Pekala bu site de yine wordpress ile yapılmış e-ticaret siteleri arasında.
Bilenler.com.tr Mevlütlere özel ürünler satan bir e-ticaret sitesi.
Mamabank.com.tr Yoğunlukla kedi ve köpek mamalarının satıldığı ve yine wordpress ile kurulmuş e-ticaret siteleri arasında yer alan bir başka e-ticaret sitesi.
Monokido.com Mono Kido markasının resmi internet ve e-ticaret sitesi.
Gulcesanat.com Yoğunlukla kanvas tablo satışı yapılan bir e-ticaret sitesi.
Bmbsuaritma.com.tr Su arıtma ürünleri üreten ve satan bir markanın e-ticaret sitesi.
Tarimmakinasi.com Tarım makineleri satan bir e-ticaret sitesi.
Samatli.com.tr Samatlı Oyuncak markasının resmi internet ve e-ticaret sitesi.
Postercim.net Poster, afiş ve kanvas tabloların satıldığı bir e-ticaret sitesi.
Miyosa.com Telefon kılıfları, saata kayışları gibi ürünlerin satıldığı bir site.
Solomombaby.com Bebek taşıma kanguruları üreten ve satan bir markanın wordpress ile oluşturduğu e-ticaret sitesi
Clicknet.com.tr Uydu telefonu ve türevi ürünler atan bir e-ticaret sitesi.
Kedi İsimleri Arayanlara Öneriler
Benim de simsiyah bir kedim var. Biz de ismini uzuuuuuunnnca düşündükten sonra kara koyduk :) Bir de böyle bir başlık açılmışken, kedi isim önerisi arayanlara hem kendi aklıma gelenlerden, hem de oradan buradan toopladıklarımla ( özellikle ekşi'den şuradaki başlıktan) bir list şeklinde bir paylaşımDevamını oku
Benim de simsiyah bir kedim var. Biz de ismini uzuuuuuunnnca düşündükten sonra kara koyduk 🙂 Bir de böyle bir başlık açılmışken, kedi isim önerisi arayanlara hem kendi aklıma gelenlerden, hem de oradan buradan toopladıklarımla ( özellikle ekşi’den şuradaki başlıktan) bir list şeklinde bir paylaşım yapayım dedim. Buyrun:
çıtır
See lessraziye
kurabiye
rakı
jedi
remzi
zeus
yastık
şans
leyla
ajda
çapulcu
çapul
pisiko
narkoz
oz
dubur
rıza
kedi
sisi
yumak
zeytin
bezgin
felix
keto
biber
şopar
yoğurt
lahmacun
missippissi
vahap
naciye
ragip
firuze
mercimek
muazzez
başak
mutlu
tarçın
kekik
nane
fıtı
pakuk
kıtır
eva
hero
taş
kabuk
lilith
kaltak
francis
marmelat
düğme
kedü
pati
robin
mülayim
püre
safinaz
gandalf
buket
mücver
bal
lan jale
tankut
hıdır
ebu tekir
cücü
lola
paspas
billy the cat
çomar
peynir
sushi
börek
arap
külkedisi
zırnık
maydanoz
kavun
çirkef
haydar
sufle
abbas
zerdüst
pisigül
mısır
fışır
zoya
zarife
okyanus
mırmır
zeki müren
çaça
iffet
toraman
kilim
pakize
limon
mikrop
takoz
küllük
masraf
müzeyyen
topak
pati
telepati
kasimpati
sallapati
sempati
zekeriya
nikita
şerafettin
zülküf
pusucan
domates
fırça
yosun
turşu
misket
carlos
shelby
paçoz
aducat
oskar
tantuni
autocat
cacık
tarzan
şakir
pırasa
sıdıka
kedriye
kedrettin
melahat
necmi
amber
hürrem
sophie
muhsin
pascal
şerbet
müdür
süslü
çılgın
behlül
kedimsi
yılışık
rasputin
bedük
pisinaz
sülfür
siyahi
küba
ceku
şakir
perişan
patik
ördek
rüzgar
dota
lol
çilli
kıtır
lipton
björn
hüsamettin
diego
likör
ahmedi miyav (iran kedisi)
servet
odin
ısırgan
mıcır
ahraz
13
saruman
cezmi
vecihi
nasa
bihter
fıçı
maya
kamuran
çinli
köfte
ketö
pamuk orhan
efe
puding
tüylü
ursula
süleyman
igor
petibör
alfa
omega
sahip
iklim
ekim
mösyö
dizel
münir bey
gülistan
hektor
fistan
cips
ankara
zift
cevat
leon
rıfkı
pamukcan
patisu
yabani
törpü
hagrid
putin
trump
hayati
çolak
erdal
gereksiz
işsiz
domestos
ercüment
montes
hayta
patron
obsidyen
tirbuşon
azman
lady diana
venüs
escobar
ekrem
yağcı
balbazar
panda
haydut
kedibey
feridun
julide
mathilda
arthur
rengin
hamur
maya
viski
mabel
EDOFHI Hangi Alt Yapıyı kullanıyor?
Alt yapı olarak wordpress kullanıyoruz. Site hızı hem SEO açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından olmazsa olmaz bir kriter tabi ki. Edofhi'nin hızlı olmasının başlıca sebeplerinden biri iyi bir hosting firması ile çalışıyor olmamız. Bu konuda daha önce en iyi hosting firmaları isimli bir yazıDevamını oku
Alt yapı olarak wordpress kullanıyoruz. Site hızı hem SEO açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından olmazsa olmaz bir kriter tabi ki.
Edofhi’nin hızlı olmasının başlıca sebeplerinden biri iyi bir hosting firması ile çalışıyor olmamız. Bu konuda daha önce en iyi hosting firmaları isimli bir yazı yazmıştım blogumda, şuradan ulaşabilirsiniz. Kullandığımız hosting firması da bu bahsettiğim yazımda ilk sırada yer alan firma. (Zaten yaptığım testlere göre de Türkiye’deki paylaşımlı hosting paketlerine göre en hızlı hosting firması)
Tabi ki edofhi ve diğer sitelerimiz için bir paylaşımlı hosting değil de, bir dedike sunucu kullanıyoruz. Sunucu özelliklerine de wpmavi arka plan sayfasınndan ulaşabilirsiniz (şuradan)
Optimizasyon adına sunucu taraflı litespeed kullansak da ls cache yerine cache eklentisi olarak bizim temamız için daha iyi sonuçlar verdiği için WP Rocket ( ücretli sürüm / şuradan siz de resmi sayfalarına ulaşabilirsiniz) kullanıyoruz.
Kullandığımız tema ise Discy (şuradan ulaşabilirsiniz) isimli bir soru cevap wordpress teması. Sanırım bu açıklamalarım sorularınıza cevap olmuştur. Daha detaylı bir açıklama için ise zaten bir arka plan sayfası oluşturup bu tür teknik detaylata da yer vermeyi düşünüyoruız.
See lessWordPress Yoast Seo ayarları gözükmüyor?
Öncelikle hatayı tespit etmek için wordpress debug modunu aktifleştirin. Wordpress debug modunu wp.config.php dosyanıza şu komutları yazarak, veya bu komutlar hali hazırda varrsa da komutları true ya da false (yani true=aktif et / false=deaktif et) değiştirerek aktif edebilirsiniz: define( 'WP_DEBUGDevamını oku
Öncelikle hatayı tespit etmek için wordpress debug modunu aktifleştirin. WordPress debug modunu wp.config.php dosyanıza şu komutları yazarak, veya bu komutlar hali hazırda varrsa da komutları true ya da false (yani true=aktif et / false=deaktif et) değiştirerek aktif edebilirsiniz:
Ardından tekrar yoast SEO ayarlaırınıza gidin, ayarların çıkmadığı sayfaları ziyaret edin yani. Sonrasında oluşan hatalar ne ise debug.log dosyasına kaydedilecektir. Bu dosyanıza da FTP veya cPanel dosya yöneticisinden site dosyalarınıza bağlandığınızda /wp-content/ klasörü içerisinden ulaşabilirsiniz.
Sonrasında debug.log dosyanızı detaylı inceleyin. Burada yoast SEO ile ililgi oluşan hatalar da yer alacaktır. Belki bir php hatası vardır belki de bir js hatası. Burada belli olur.
Ayrıca ek olarak tarayıcı olarak chrome kullanıyorsanız, yine yoast SEO ayarları sayfanızda, yani ayarların görünmediği ayfalarınızda ekrana sağ tıklayın ve incele kısmına tıklayın. Sonrasında da console kımına tıklayın. Burada da herhangi bir javascript hatası olup olmadığına bakın.
Aynı hata ile ilgili github’da da bir konu başlığı açılmış. Konu başlığına şuradan ulaşabilirsiniz. Benim anladığım kadarı ile sizinle aynı problemi yaşayan kişinin kullandığı Bulletproof Security isimli güvenlik eklentisi js dosyaları için kullanım izinlerini revize etmiş ve verdiği izinler de js dosyalarının dolum yapmasına engel oluşturmuş. Eklenti bu izinleri .htaccess dosyasına yazmış.
Kişi problemi eklentiyi deaktif ederek veya .htaccess dosyasını yeniden isimlendirerek, yani .htaccess2 şeklinde yaparak sitesine tekrar giriş yapmış ve bu şekilde wordpress’in yeniden otomatik olarak bir .htaccess dosyası oluşturmasını sağlamış. Yeni .htaccess dosyasında da güvenlik eklentisinin yazdığı kısıtlama kuralları olmadığı için yoast SEO ayarları tekrar görünür olmuş yani problem düzelmiş.
See lessHosting nereden alınır? Nerden alınmalı?
Bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Benim bu konuda ciddi tecrübem var. Sadece tecrübe de değil aynı zamanda hosting nereden alınır veya nereden alınmalı gibi sorulara vereceğim verilere dayalı nokta atışı cevaplarım da var. Verilere Dayalı Cevabım: Ben blogumda en iyi hosting firmaları başlıklı bir yDevamını oku
Bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Benim bu konuda ciddi tecrübem var. Sadece tecrübe de değil aynı zamanda hosting nereden alınır veya nereden alınmalı gibi sorulara vereceğim verilere dayalı nokta atışı cevaplarım da var.
Verilere Dayalı Cevabım:
Ben blogumda en iyi hosting firmaları başlıklı bir yazı yazdım. Yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıyı da aslında yorumdan uzak, sadece verilere dayalı bir şekilde oluşturdum.
Yazıda yer verdiğim firmaların hepsinden eş değer olacak şekikde bir hosting paketi almaya çalıştım. Ve her firmada birebir aynı wordpress sitesini kurdum. Ardından da bu farklı firmalarda bulunan birebir aynı web siteleri için çeşitli araçlarla hız ölçümleri yaptım ve böylece de ortaya verilere dayalı bir çalışma çıkmış oldu. Bence hosting nereden alınmalı sorunuza güzel bir referans noktası olacaktır. (En azından performans açısından)
Tecrübelerimle Vereceğim Cevap:
Eğer yeni bir sire kuracaksanız ve hali hazırda bir influencer vs. değlseniz, yani elinizin altında hazır bir takipçi kitleniz bulunmuyor ve web site trafiğinizi zamanla, SEO ile organik olarak inşa edecekseniz en mantıklısı, her ne kadar üstte linkini paylaştığım yazıma ve altta söyleyeceklerime ters düşse de Godaddy (bu arada bu indirimli hosting linkidir) ile başlamanız.
Çünkü, eğer hosting alımını verdiğim indiirimli link ile yaptığınızda ilk yıl için (1 yllığına) maliyet oldukça düşük oluyor. 100 lira gibi bir rakama hem hosting hem de domain sahibi oluyorsunuz.
Bu fiyata yurtiçi ve yurtdışı hiç bir yerden 1 yıllığına hem hosting hem de domain alamazsınız. Alınabiliyorsa da ben bilmiyorum demektir. (Bilmemem de zor ama :))
Zaten SEO ile, organik olarak, yani google’da üst sıralada çıkarak ziyaretçi kitlesi elde etme süresi muazzam içerikler de ortaya koysanız, en az 6 – 8 ay gibi bir süre alır. 6 – 8 ay gibi sürelerden sonra google gibi arama motorları üzerinden adam gibi trafik almaya başlarsınız. (Bu işin oluru bu. Bir de benim işim bu. Bu söylediklerim tecrübe ile belki binlerce kez sabit.)
Bu sebeple de zaten 1 yıla yakın bir süreye kadar web sitenizin ciddi bir trafiği olmayacaktır. Olmayacağı için de en başta neden ucuzu varken, daha maliyetli bir seçenek ile ilerleyesiniz?
1 yılın sonunda baktınız işler iyi gidiyor, site trafiğiniz güzel sayılara ulaşmaya başladı, o zaman da Türkiye’de hizmet veren bir hosting firmasına geçersiniz.
Site taşıma işleri teknik işler ancak artık çoğu hosting firması site taşıma işlemini sizin adınıza yapıyor. Yani siz sadece hosting alıyorsunuz, sonrasında da firmaya diğer hosting firmasındaki giriş bilgilerinizi iletiyorsunuz, onlar girip sitenizi alıp, taşıyorlar kendi alt yapılarına. Sorunsuzz bir şekilde hem de hiç bir kesinti olmadan.
Tabi Godaddy için, sundukları paylaşımlı hosting paketleri için çok kaliteli diyemem. Bu da hem verilerle hem de tecrübe ile sabit bir durum. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim ki hatalı bir yönlendirme olmasın.
Benim için ön planda olan maliyet değil, ciddi anlamda kaliteli bir hizmet diyorsanız, o zaman kendi sitelerimi de barındırdığım ve benim de uzun yıllardır çalıştığım Turhost (buradan ulaşabilirsiniz) firmasını kesinlikle öneririm.
Zaten üstte linkini paylaştığım yazımda da ilk sırada yer alan firma bu. Alacağınız hizmet ciddi anlamda sorunsuz olacaktır. Ancak fiyatlarının da yüksektir. (Gerçi, Godaddy ile 2. sene devam ederseniz, Turhost’ta 2 senede ödeyeceğiniz parayla aşağı yukarı aynı olackatırı 🙂 Çünkü, Godaddy’den verdiğim indirimli link ile sadece ilk sene yaralanabiliyorsunuz. Yani 2 senelik kullanımda iki firma da aşağı yukarı aynı fiyat diyebilirim. Aynı fiyat, turhost kalite farkıyla.)
Bu da benim için yüksek maliyetli, performans açısından kaliteli hizmetten az da olsa ödün verebilirim derseniz (ki yazıma bakarsanız, bazı firmalar arasınadki performans farkalrı 200ms’nin altında)
O zaman daha uygun fiyatlı ve verdikleri sorunsuz hizmetten yine yıllarca tecrübe ile sabit olacak emin olduğum Güzel hosting (buradan ulaşabilirsiniz) ve Veridyen (buradan ulaşabilirsiniz) firmalarını da yine gözüm kapalı tavsiye ederim.
Bu firmalarda aylık olarak satış imkanları da mevcut. Yani alımları en az bir yıllık olarak değil, aylık olarak da yapabiliyorsunuz ve en az 1 aylık satışları da mevcut. Bu da firmaları düşük maliyetlerle tecrübe etmek için aslında güzel fırsat.
Bir de hosting nereden alınır sorunuza tam cevap olmaktansa, bu cevabı nasıl bulacak adına nasıl ilerleyebileceğinize dair yine bir kaç tecrübemi paylaacağım:
1- Öncelikle eğer web sitenizin hedef kitlesi Türkiye’de yer alıyorsa, yani web sitenize girecek ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Türkiye sınırları içerisindeyse, o zaman tercihen yerli firmalar ile ilerlemeniz daha mantıklı olacaktır.
Evet, düşündüğünüz gibi. Yurtdışı firmalarının sunucu lokasyonları da yurtdışında oluyor ve evet sitenizin sunucu lokasyonu ile sitenize giren ziyaretçinin bulunduğu lokasyon arasındaki fiziksel mesafe arttıkça, sitenizin hızı da doğru orantılı bir şekilde çok minör de olsa olumsuz bir şekilde etkilenir.
2- “Çok” kurumsal firmaları bence tercih etmeyin. Tabi ki çalıştığınız firmanın bir kurumsal yapısı olmalı. Ancak şimdi isim vermek doğru olmaz ama Türkiye’de bu konuda kemikleşmiş bir kaç firma var. Onlardan bence uzak durun. Onlardan alacağınız şey hizmet olmaz. Rezillik olur.
“Çok” kurumsal firmalar artık paraya da müşteriye de doymuş durumdalar. En azından benim hem kendim hem de yüzlerce okuyucumdan tecrübe ettiğim kadarıyla böyle davranıyorlar. Para kazanmak, paranın sürdürülebilirliğini devam ettirmek isteyen bunun için çaba gösterir. Göstermiyorsa demek ki ciddi anlamda paranın getirdiği refaha doymuştur. Doyan adamdan iştah beklemeyin.
3- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırması yaparken firmaların hosting paketlerinde sunduğu özellik ve kriterlere dikkatli bakın. Herhangi bir özellik karşılaştırması yapmadan önce alınacak olan hizmet için ne kadar bilgi paylaşımı yapılıyor buna dikkat edin.
Firma sattığı hosting hizmeti ile ilgili ne kadar az bilgi paylaşımında bulunuyorsa, aslında o kadar çok bilinmesini istemediği şey var demektir. Bilinirse, diğer firmaların tercih sebebi olacağı bilincindedirler çünkü.
Mesela bazı firmalar hosting pakei satarken, sattıkları hosting paketinin barındığı paylaşımlı sunucunun ram ve CPU gibi özelliklerini paylaşmaz bile. Spesifik olarak öğrenmek için iletişime geçip sorduğunuzda “Politikamız gereği bu bilgiyi paylaşamıyor derler”.
Bu tür söylemlerle karşılaşırsanız, bilin ki o sunucuların ram ve CPU özellikleri düşüktür. O sunucuların maliyeti olabildiğince az tutulmaya ve maliyeti az tutarak, max oranda kar elde edilmeye çalışılıyordur. Tabi ki bu benim düşüncem. Belki durum farklıdır. Bu söylemlerim sadece bir düşünceden ibarettir. Dediğim gibi, bu sadece benim düşüncem… Benim aklıma paylaşılmaması ile ilgili başka mantıklı bir sebep gelmiyor sadece.
4- Hosting firmalarının veri merkezlerine dikkat edin. Sunucularını hangi veri merkezinde, hangi koşullarda barındırıyorlar bunlara ciddi anlamda dikkat edin. Çoğunluk bu durumlara dikkat etmez. Ama bu satıları okuyan sizler dikkat edin 🙂
Normalde bu tür bilgiler hosting satış sayfalarında yazmaz. Siz hangi firmadan satın alma yapacaksanız, o firmadan internet sitelerinde biraz araştırma yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Veri merkezi ne kadar güvenli bir yerde? Depreme dayanıklı mı? Güvenlik önlemleri ne derecede? Herhangi bir felaket durumuna karşı dayanaklı mı? Veri merkezinde birebir firmanın bir çalışanı veya çalışanları bulunuyor mu? (Nasıl yani demeyin, çoğu firmanın bulunmuyor. Herhangi bir durum olduğunda birileri gidip müdahale ediyor.)
nternet bağlantı çıkışları kaç Gbps? Bazı firmaların 1Gbps bazıları 10 bazıları ise 4X10 Gbps. Veri merkezinin uluslararası geçerlilikte bir sertifikasyonu var mı? vs. gibi çok fazla soru ile detaylandırılabilir aslında bu.
Veri merkezi bu koşulları ne kadar sağlamlıkla karşılıyorsa, siteniz de verileriniz de o kadar her anlamda güvende demektir.
5- Verilen destek hizmetinden de emin olun. Web siteniz bir hatadan dolayı resmi tatilde de pazar sabahı saat 03:00’da da kapanabilir veya hata veriyor duruma düşebiilir. Buna siz de sebep olmuş olabilirsiniz tabi. Ama önemi yok. Önemli olan müdahale edilmesi ve hatanın düzeltirlmesi. Bunun da zaman kaybetmeden yapılmasıı.
Zaman kaybetmeden hatanın düzeltilmesi hem SEO için hem de potansiyel ziyaretçi ve müşterileriniz için de oldukça kritik.
Bazı firmalardan pazartesi sabahı mesai saati başlayana kadar ya da resmi tatil bitene kadar cevap alamayabilirsiniz 🙂 Evet, ciddiyim. Hem de bunu yapanlar genelde “Çok” kurumsal firmalar. (Bu da yine sadece benim tecrübem.) Düşünsenize 10 günlük resmi bayram tatillerini…
6- Firmalar arası hosting paketi karşılaştırmaları yaparken de, yani özelliklere bakarken de işletim sistemi olarak Cloudlinux sunanı tercih edin. CageFS’in de etkin olmasına dikakt edin.
Bu özzellik, aslında bir kafesleme özelliği. Sizinle aynı sunucuyu paylaşan bir başkasının web sitesine zararlı bir yazılım sızdığında, bu teknoloji sayesinde o malware yazılım sadece o site ile sınırlı kalıyor. Aynı sunucuda yer alan diğer siteler bu durumdan etkilenmiyor.
(Evet, satılan hosting paketleri “paylaşımlı” paketler oluyor. Bu her firmada böyle. Bir sunucuda 100 veya 500 veya bazı firmalarda 1000 site aynı sunucuda baraındırılıyor. Yani bir sunucuyu 1000 siteye parsel parsel satılıyor gibi düşünün 🙂 Aslında karlı iş 🙂 )
Tabi bu duruma da dikakt edin. Gerekirse sorun, aldığım hosting paketinin sunucusunda max kaç adet site barındırıyorsunuz diye. (Tabi firmalar 1000 site barındıracaksa, sunucunun teknik kapasite ve gücü de ona göre oluyor.)
Ancak yine de, sunucu 1000 siteyi fazlasyıla handle edebilecek durumda lsa bile, şahsen ben 1000 site ile aynı sunucuda olmak istemem. Sonuçta teknik kısımda problem olmasa bile, 1000 site ile aynı ip adresini paylaştığınızı bilin.
Evet 🙂 Paylaşımlı hosting paketleri eğer siteniz için bir statik ip almazsanız, aynı ip adresini paylaşır. Bu da aslında riski bir durum. Özellikle SEO konusunda. Tabi ki bu konuda resmi bir açıklama veya kesin bir bilgi yok. Ancak yine de şuan bulamasam da, zamanında bu konu ile ilgili endişe etmeli miyim diye araştırma yaptığımda, etmem gerektiğini konusunda ikna olacak kadar bilgi edinmiştim.
O yüzden paylaşımlı hosting alırken, eğer maliyeti problem yaratmazsa bir de yanında statik ip adresi de alın sitenize özel.
Kontrol paneli olarak ise cPanel sunan firmaları tercih edin. cPanel alternatifleri de pekala olabilir. Plesk, Direct Admin gibi. Ancak bazı firmalar kontrol paneli olarak kendi yazılımlarını sunuyorlar müşterilerine. Ben bu duruma hiç sıcak bakmıyorum. Bunun sebebini yukarıda linkini verdiğim yazımda, kendi özel kontrol paneli yazılımlarını kullanan firmaların başlığı altında yazdım. O yüzden burada tekrar yazmayacağım.
Uygulama olarak da (eğer wordpress siteniz iiçin hosting nereden alınır diye soruyorsanız) mutlaka Litespeed sunan firmaları tercih edin. Site hızı konusunda ciddi anlamda fark yaratıyor.
7- Yedekelem hizmeti veren, gerektiğinde Ddos koruma hizmeti veren (gerek olabilir çünkü ) ve bir de ücretsiz SSL veren ve kurulumunu sizin yerinize yapan 🙂 (Evet, hala ısrarla ücretsiz Let’s Encypt SSL için sanki öyle bir şey hiç olmamış ve yokmuş gibi davranan, bunu görmezden gelen firmalar var. Ancak vermiyolarsa gene de çok problem değil, bir kaç video izleyerek kendiniz de kurabilirsiniz / yeter ki cPanel olsun 🙂 ) firmaları tercih edin.
Şimdilik tecrübelerim bu kadar. Aklıma yenileri geldikçe editlerim bu iletiyi.
WordPress bileşenler mobil cihazlarda nasıl gizlenir?
Wordpress bileşenleri mobilde gizleme, bileşen sadece masaüstü cihazlarda görünsün, mobilde görünmesin veya tam tersi veya mobilde ve tablet cihazlarda görünsün ancak masaüstü cihazlarda görünmesin gibi 3 farklı cihaz opsiyonunda da istediğiniz şekilde farklı kombinasyonları uygulamanıza olanak sağlDevamını oku
WordPress bileşenleri mobilde gizleme, bileşen sadece masaüstü cihazlarda görünsün, mobilde görünmesin veya tam tersi veya mobilde ve tablet cihazlarda görünsün ancak masaüstü cihazlarda görünmesin gibi 3 farklı cihaz opsiyonunda da istediğiniz şekilde farklı kombinasyonları uygulamanıza olanak sağlayacak
Ve bunu da bileşen bazlı, yani istediğiniz herhangi bir bileşeni veya bileşenleri (tek tek) bu şekilde mobilde gizle – sadece masaüstünde göster vs. gibi ayarları yapmanıza olanacak sağlayacak oldukça hafif bir kod yapısına sahip, ücretsiz bir wordpress eklentisi mevcut.
1- O da ücretsiz bir eklenti olan Widget Options eklentisi. Öncelikle eklentiyi wordpress sitenize yükleyin ve etkinleştirin. (Eğer wordpress eklentileri nasıl yüklenir bilmiyorsanız, kendi blogumda bu konuyu daha önce anlatmıştım. Şuradan o anlatımıma ulaşabilirsiniz.)
2- Eklentiyi wordpress sitenize yükledikten sonra Görünüm >> Bileşenler sekmesine gidin. Ardından ekranın sağ tarafında yan panelleriniz içerisinde bulunan aktif bileşenleriniz içerisinden, hangi bileşeni mobil cihazlarda gizlemek istiyorsanız, o bileşnin üzerine tıklayarak geniş görünümde açılmasını sağlayın.
3- Tıkladığınızda bileşenin en altında ekstra bir ayar bölümünün açıldığını göreceksinizdir. Aynen hemen alttaki ekran görüntüsünde olduğu gibi:
WordPress bileşenleri mobilde gizle seçenekleri
İşte, bu kısma yeni gelen bu özellikler yüklediğimiz Widget Options eklentisinin bileşenlere kattığı yeni özellikler aslında.
4- Bileşenleri mobilde gizlemek, yani sadece tablet ve masaüstü cihazlarda gösterme veya tam tersi veya bu 3 farklı seçeneğin tüm kombinasyonları için bu ayarlar kısmında üstteki resimde de işaretlediğim yer olan göz iconunun hemen sağında yer alan mobil iconuna tıklamanız gerekmekte.
5- Bu seçeneğe tıkladıktan sonra sizin de karşınıza hemen üstteki resimde olan ayarlar kısmı gelecektir. Bu ayarlar kısmı açılır açılmaz Hide/Show seçeneği varsayılan olarak “Hide on checked devices” seçili olarak gelecektir. Bunun türkçesi ise “seçili olan cihazlarda gizle” Yani bu da alttaki seçeneklerde seçili olan cihazlarda bu bileşeni gizle demek.
6- Bu kısmın atlndan ise hangi bileşeniniz için bu ayarı yapıyorsanız, o bileşenin hangi cihazlarda gizleneceğinizi seçiyorsunuz. (Hide on checked devices seçeneğinin sizde de seçili olduğunu varsayıyorum)
Mesela ben ara – site içi arama bileşenimi örnek olması için mobile ve tablet seçeneğini seçerek bu eklentiye, bu ara bileşenini mobil ve tablet cihazlarında gizle, sadece sitemi masaüstü cihazlardan ziyaret eden kullanıcılara göster olarak set etmiş oldum.
Eğer siz bileşenleri mobilde gizlemek isterseniz, buradan benim seçtiğim gibi sadece mobile seçneğini seçip, ardından da kaydet butonuna tıklayarak bileşen ayarlarını kaydedebilirsiniz. Böylece ayarını yaptığınız bileşeniniz sadece sitenizi mobil cihazlarla ziyaret eden kullanıcılara görünmeyecektir.
Burada yer alan ayarlar ile istediğiniz kombinasyonları siteniz için uygulayabilirsiniz aslında. Bileşenleri masaüstü cihazlarda gizle sadece mobil cihazlarda göster veya bileşenleri masaüstü cihazlarda ve mobilde gizle, sadece tablet cihazlarda göster vs. gibi itiyacınıza göre bir çok kombinasyon uygulayabilirsiniz.
Veya tam tersi bir mantık ile, Hide/Show ayarını “hide on cheked devices” seçmek yerine, “show on checked devices” seçerek, yani sadece işaretlediğim cihaz türlerinde bu bileşeni göster şeklinde de ilerleyebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde de bileşeninizin hangi cihazlarda görünmesini istiyorsanız, alttan o cihazları işaretliyorsunuz. İşaretlemediğiniz cihazda otomatik olarak bileşen gizleniyor.
Yeri gelmişken bu eklentinin diğer ayarlarından da bahsedeyim;
Diğer Özellikler 1: Ayarını yapmak istediğiniz bileşenin üzerine tıkladığınızda, bileşenin alt kısmında bu eklenti ile birlikte gelen ayarlar ilk açıldığında karşınıza varsayılan olarak göz iconunun olduğu ayarlar sekmesi gelecektir.
Bu sekmeden ise bileşen bazı o bileşenin hangi sayfalarda gizleneceğini, hangi sayfalarda gösterimde kalacağını da seçebiliyorsunuz. Yani bu cihaz bazlı bileşen gizlemekten ziyade direkt sayfa bazlı bileşen gizleme özelliği aslında. Bileşenleri sadece seçtiğim sayfalarda göster veya seçtiğim sayfalarda gizle gibi.
Aynı zamanda bu filtrelemeyi kategori, taxonomy ve sayfa yapısı bazlı da yine bu kısımdan pekala yapabiliyorsunuz.
Diğer Özellikler 2: Diğer bir özelliği ise; mobile iconunun hemen yanında yer alan hizalama iconuna tıkladığınızda karşınıza çıkan bileşen bazlı hizlama seçeneği. Yani ayarını yaptığınız bileşeni ücretsiz sürümünde buradan tüm cihazlar için sağa yasla – sola yasla veya ortala gibi ayarları set edebiliyorsunuz.
Eklentinin ücretli versiyonunda ise bunu cihaz bazlı da yapabiliyorsunuz. Yani bir bileşeni mobil cihazlarda sağa yasla, aynı bileşeni ise masaüstü cihazlarda ortala, tabletler de ise sola yasla gibi. Eğer bu tür bir fonksiyona ihtiyacınız varsa eklentinin ücretli sürümünü de değerlendirebilirsiniz.
Diğer Özellikler 3: Bir de eğer üye bazlı bir wordpress sitenizde varsa da, bileşenleri sadece üyelere göster veya üye olmayanlar bileşenleri göremesin gibi bir fonksiyon arıyorsanız da yine bu eklenti istediğiniz fonksiyonu sağlıyor.
Bu işleve de roles iconuna tıklayarak ulaşabiliyorsunuz. (Sondan bir önceki icon)
Burada da zaten iki seçenek mevcut. Show only for logged-in users (sadece giriş yapmış kullanıcılara göster) ve show only for logged-out users (sadece giriş yapmamış kullanıcılara, yani normal ziyaretçilere göster) gibi.
Diğer Özellikler 4: Son özellik olarak ise en sağ kısımda bulunan ayarlar iconuna tıkladığınızda bileşen bazlı başlığı gizleme işlevinin karşınıza çıktığını göreceksinizdir. Burada ayrıca bileşene özel css class ve id atamaları da yapabiliyorsunuz.
Dip Not: Biliyorsunuz responsive temalarda masaüstünde genelde içeriğin sağ kısmında görünen yan paneller mobil görünümde içeriğin en altına sarkıyor. Yani o şekilde bir sayfa yapısı oluşuyor. Böyle olunca da yan paneller mobil görünümde ziyaretçi odağından çok uzakta kalıyor.
Dolayısı ile de görüntülenme potansiyelleri çok fazla düşüyor. Bu tür durumlarda da mobil index’in öncelikli olduğu ve mobil site hızının oldukça kritik olduğu bir SEO dünyasında da mobil site hızını arttımak için bu fonksiyonu ben de tüm wordpress sitelerimde bileşen bazlı kullanıyorum aslında.
Yani aklınızzda olsun; bu konu aynı zamanda mobil site hızı konusunda site bazlı uygulanabilecek küçük ama etkili yöntemlerden de birtanesi.
See lessYoutuberların kullandığı video edit programları hangileri?
Youtuber video düzenleme programı olarak bilinen ve popüler olan başlıca 2 video montaj programı var aslında. Tabi ki youtube için video düzenleme programı sadece bu 2 programdan ibaret değil. Aslında çok fazla seçenek var. Mesela ben en iyi video edit programları başlıklı bir makale yayımladım. BuDevamını oku
Youtuber video düzenleme programı olarak bilinen ve popüler olan başlıca 2 video montaj programı var aslında. Tabi ki youtube için video düzenleme programı sadece bu 2 programdan ibaret değil. Aslında çok fazla seçenek var.
Mesela ben en iyi video edit programları başlıklı bir makale yayımladım. Bu makalede ücretli ücretsiz piyasada bulunan tüm video düzenleme programlarından bahsettim. Toplamda 17 program. Sorunuza cevap olarak bu yazıma bakabilirsiniz.
Ancak ben yine de size böyle bir başlık açmışken sorunuzu burada da yanıtlayayım;
Ben de aslında üstte linkini verdiğim yazıyı yazarken youtuberların kullandığı video düzenleme programlarını merak ettim. En popüler youtuberlara hangi video montaj programını kullanıyorsunuz, youtube için en iyi video düzenleme programı hangisidir, siz hangi programı kullanıyorsunuz diye mail atarak sordum.
10’a yakın ünlü youtuberdan yanıt aldım. Aldığım yanıtlarda sadece 2 program ismi vardı.
1- Adobe Premiere Pro: Şuradan Adobe’nin Türkiye resmi sitesindeki premiere pro ürün satış sayfasına ulaşabilirsiniz.
Ücreti: 197,06 TL / Aylık – 132,16 TL / Aylık (Yıllık Plan Aylık Ödemeli) – 1500,96 TL Yıllık Plan Ön Ödemeli
2- Final Cut Pro: Şuradan Apple’ın Türkiye resmi sitesindeki Final Cut Pro ürün satış sayfasına ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Ücreti: 2,799,99 TL (Tek ödeme, ömür boyu kullanım)
Tek tek youtuber bazlı aldığım yanıtlar ise şu şekilde:
Barış Özcan: Kendisinin zaten bu konuda bir videosu mevcut. Yani youtube için hangi video edit programını kullandığını şu videoda söylüyor aslında. (Özet geçeyim: premiere pro)
İlker Canikligil: Benim büyük bir zevkle takip ettiğim Flu TV youtube kanalının (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) kurucusuna da, yani İlker Canikligil’e de youtube için hangi editleme programını tavsiye edersiniz, youtube için en iyi video montaj programı hangisidir diye sorduğumda, ekibinin cevabı premiere pro oldu. (Verdiklere cevaba ayrıca ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.)
140journos: Türkiye’nin en büyük youtube kanallarından biri olan 140journos’a da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) youtube için hangi edit programını öneririsiniz, youtuber video düzenleme programı olarak hangisi profesyonel derecede en iyisdir diye sorduğumda, ekibin cevabı yine premiere pro oldu. (Mail yazışması olarak verdiklere cevaba ekran görüntüsü olarak şuradan ulaşabilirsiniz.)
Filmler ve Filimler: Milyon üzerinde takipçisi olan, Tükrçe içerikli en büyük youtube sinema kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) youtube için hangi montaj programını tavsiye edersiniz, hangisi youtube için profesyonel derecede en iyi video kurgu programıdır diye sorduğumda, kanalın cevabı yine premiere pro oldu. (Verdikleri cevabı da ekran görüntüsü olarak şurada paylaştım.)
Röportaj Adam: Yine milyon üzeri takipçisi olan, sunduğu komik röportajlar ile bilinen Röportaj Adam youtube kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) en iyi youtube video montaj programları hangileridir, youtuberlar video düzenleme programı olarak neyi tercih ediyor diye sorduğumda, kanalın cevabı premiere pro oldu. (Yine verdikleri cevaba ekran görüntüsü olarak da şuradan ulaşabilirsiniz.)
Engin Özdemir: Yine oldukça popüler bir youtuber olan Engin Özdemir’de youtuber video düzenleme programı olarak Final Cut Pro kullandığını şurada, hakkında sayfasında açıklamış.
Biz Evde Yokuz: Seyahat alanında oldukça ünlü bir başka youtube kanalı olan (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) Biz Evde Yokuz ekibine de youtuber video düzenleme programı olarak ne tavsiye edersiniz, youtuberların kullandığı en popüler video edit programları nelerdir diye sorduğumda kendilerinin verdiği cevap aynen şu şekilde oldu: “Adobe premiere ( hem pc hem mac) – Final Cut (sadece mac). Ben final cut kullanıyorum. İkisi de iyidir bu arada. Kurgucuların büyük kısmı yukaridakilerden birini kullanır.” (Verdikleri cevabın ekran görüntüsüne de ayrıca şuradan ulaşabilirsiniz.)
DesignUS: Görsel iletişim tasarımına yönelik eğitim videoları veren, yani hem bu işlerin uzmanlarından hem de popüler bir youtube kanalı olan DesginUS’a da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) hangi youtube için video edit programı olarak ne tavsiye edersiniz diye sorduğumda kanalın cevabı premiere pro program oldu. (Cevaba ekran görüntüsü olarak şuradan ayrıca ulaşabilirsiniz.)
Tuncer Tuna: Reklamcılık eğitimleri, grafik tasarım videoları ve grafik tasarım sektörü ile alakalı etkili bilgiler veren, yani bu iş ile yakından ilgilenen profesyonel bir diğer youtube kanalına da (kanala şuradan ulaşabilirsiniz) youtube’a yönelik video montaj programı olarak ne önerirsiniz diye sorduğumda, kendisinin cevabı premiere pro oldu. (Cevaba ekran görüntüsü olarak şuradan siz de ulaşabilirsiniz)
Yani işin özeti; benim tecrübe ettiğim kadarı ile en popüler youtuber video düzenleme programı açık ara premiere pro. En azından tüm profesyoneller çoğunlukla bu programı kullanıyor. Ya da alternatif olarak, en büyük rakibi, sadece macOS işletim sistemi için olan Final Cut pro.
See less