Evde her türlü yaz – kış meyve ve sebzelerinin sağlıklı ve ekonomik kurutma yöntemlerinin paylaşıldığı bir başlık.
Evde her türlü yaz – kış meyve ve sebzelerinin sağlıklı ve ekonomik kurutma yöntemlerinin paylaşıldığı bir başlık.
Başlığa ileti girmek için yazar girişi yapmanız gerekmektedir.
Evde portakal kurutma için uyguladığım benim bir yöntemim mevcut. Bu yöntemi pekala sen de mandalina, greyfurt, limon, ayva vb. gibi kış meyveleri için uygulayabilirsin.
Bu sene oldukça popüler olan kurutulmuş meyveleri pek çok yerde görmeye başladık. Kış mevsimine çok yakışan kurutulmuş portakal, süsleme alanında da pek çok yaratıcı halde kullanılmaya başlandı.
Yaz meyve ve sebzelerini güneş yardımıyla kurutuyoruz fakat kış meyvelerini kurutmak istediğimizde karşımıza saatlerce çalıştırmak zorunda kalacağımız fırın tarifleri ve hatta kurutma işlemi için almamız gereken özel fırınlar çıkıyor.
Ben de aynı senin gibi Google’a danıştığımda farkettim ki ; asıl amacı doğanın kaynaklarını israf etmeden en verimli halde kullanmak olan meyve ve sebze kurutma işlemi moda kavramının azizliğine uğramış ve amacının tam zıttı halde gereksiz kaynak kullanımına teşvik eder hale gelmiş.
Şimdi sana, oldukça pratik, doğaya ve bütçeye en zararsız haliyle meyve kurutma yönteminden bahsedeceğim. Böylelikle, fırın çalıştırdığına değsin diye henüz çok taze olan meyveleri de kullanmak zorunda kalmayacaksın.
Evde biraz yumuşamaya başlayan tüm meyvelerine istediğin her an kurutma işlemi uygulayabileceksin. Benim bu tecrübem; yaşamımın her alanında kaynaklarımı en doğru ve verimli şekilde kullanmayı düşünmemi, sorgulamamı sağladı. Hem bu kazancımı hem de ”portakal nasıl kurutulur ” sorumun cevabını seninle paylaşmak istedim.
Portakal ile başlayıp greyfurt, mandalina, limon, ayva ve elmadan da aynı sonucu aldım.
Malzemeler
1- Hafif yumuşamış olan ve o halde yemekten zevk almayacağımız, bir kaç gün daha beklerse çöpe gidecek olan meyvelerimizi, ince dilimler halinde kesiyoruz. Dilimlerin ince olmaları önemli zira kalın dilimler daha geç çıtır hale geliyor.
2- Yağlı fırın kağıdını kalorifer peteğinin eni kadar kesiyoruz ve peteğe yerleştiriyoruz.
3- Üzerine meyve dilimlerini tek tek diziyoruz ve üzerlerini kesmiş olduğumuz diğer yağlı fırın kağıdıyla örtüyoruz. (Böylece aşağıdan ve yukarıdan gelebilecek tozları engellemiş olduk)
4- Gidip geldikçe meyvelerin tersini çeviriyoruz ( ben günde bir iki defa uyguladım bu işlemi )
5- Evin nem durumu, peteğin sıcaklığı ile orantılı olarak 2 ya da 3 günde çıtır çıtır meyve dilimleri ele ediyoruz. (Benimkiler 2 günde istediğim çıtırlığa geldiler )
Süsleme amaçlı kullanacaksan çok uzun süre dayanacağını düşünüyorum fakat tüketeceksen bir hafta içinde tüketmeni öneririm.
Ben vakum kapaklı kavanozda saklamaya başladım bir haftadır her gün kontrol ettim ve son gün biraz yumuşadıklarını farkettim. Bez torabada da saklayabilirsin.
Çayınlarının, keklerinin yanında tüketirken görüntüsüyle ve tadıyla mutluluk ve sağlık vermesi dileğiyle…